Mordor sötét földje maga a zöldellő paradicsom ehhez az országhoz képest.

 

Mordor sötét földje maga a zöldellő paradicsom ehhez az országhoz képest.

A heti döbbenet: a Progresszív Intézet megbízta a Publicus Intézetet, hogy egy reprezentatív felmérés keretében kérdezte meg az embereket, mit gondolnak, a parlamenti patkóban melyik párt ül az ellenzéki, és melyik a kormányzó oldalon.

Az eredmény:

Ön szerint mely pártokból áll a kormány?Ön szerint mely pártokból áll a kormány? Ön szerint mely pártok számítanak kormánypártinak és melyek ellenzékinek?Ön szerint mely pártok számítanak kormánypártinak és melyek ellenzékinek?

A megkérdezettek mindössze 43 százaléka van tisztában azzal, hogy kisebbségi MSZP-kormány van ma Magyarországon. Arra a kérdésre, hogy mely párt(ok)ból áll a kormány, ennyien tudták a helyes választ. További 26% szerint még mindig koalíciós kormánya van hazánknak, az MSZP és az SZDSZ részvételével. Érdekes, hogy 6% szerint a Fidesz és az MSZP együtt kormányoz. 14% egyéb párt-kombinációkat (csak SZDSZ, MDF, KDNP, illetve az összes létező kombinációjukat) is bejelölt, de van 11%, aki nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A felmérés – a dokumentum PDF-ben is letölthető a cikk végéről:

1.1. 2.2. 3.3.

(A kérdőíves vizsgálatot 2008. október 1. és 9. között a Progresszív Intézet megbízásából a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1196 fő személyes megkérdezésével.)

Nos, ha magunkhoz tértünk a sokkból, beszéljük meg, hogy mit lehetne tenni, mert ez így nem maradhat. 100 emberből 43-től tudja pontosan ki kormányozza az országot? 100 emberből 17 szerint a Fidesz van kormányon? A 8 millió szavazópolgárra kivetítve ezt a 17%-ot irdatlan nagy számot kapunk. Vajon ez a 17% 2010-ben a Fideszre szavaz, mert elégedettek a "kormányzati munkájukkal", vagy az MSZP-re fognak szavazni, hogy most már "kormányváltást, de iziben" ?!

Nem azt szeretném, hogy pontosan sorolják el a konvergencia program pontjait, de azzal egy felnőtt, ebben az országban élő ember legyen már tisztába, hogy melyik párt van hatalmon. Ezek az emberek nem néznek TV-ét, nem olvasnak újságot? Nem interneteznek, de még rádiót sem olvasnak hallgatnak? Semmit? De négyévente, ha eljön az a bizonyos vasárnap, akkor bátran elmegy és szavaz? Hogyan, kire? Hogy mer egyáltalán szavazni ilyen ismeretekkel? Illetve ismeretek hiányában?

De vajon mi lehet a megoldás, ami nem veszélyezteti az általános választójogot?

Nekem például nagyon tetszik az amerikai módszer:

"Az Egyesült Államokban a választóknak a szavazás előtt regisztrálniuk kell magukat, ennek alapján lesznek jogosultak a választói igazolványra, amivel aztán szavazhatnak."

Valami ilyesmit képzelek el itthon is. Ne automatikusan kerüljön bele a 8 millió szavazópolgár a választási névjegyzékbe, hanem csak akkor, ha személyesen felveteti magát!

Így nem sérül az általános választójog….

De azon szavazók egy része máris nem fog szavazni, akiket nem érdekel az egész, vagy lusta elmenni regisztrálni, illetve akik mindig a szavazás napján, vasárnap reggel döntik el, hogy mégis elmennek szavazni – valakire.

Ez a módszer azért is lenne jó még, mert a pártok nem kampányolnának kétszer, hogy "menj el regisztrálni magad", majd rá 2 hónapra hogy "menj el és szavazz ránk"! Nem osztanának kétszer száraz tésztát, nem főznének kétszer gulyást a szavazatokért.

http://vastagbor.blog.hu/2008/11/06/a_sotetseg_birodalma_1  2008.11.06. 12:01 zero

http://www.progresszivintezet.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük