A Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) közzétette a 2008. október 3-án véget ért 2009. pénzügyi év második negyedévének eredményét. A negyedév GAAP szerinti bevétele 1,518 milliárd dollár, a nem a GAAP szerint számított forgalom 1,523 bevétel dollár volt. Ez az előző év azonos időszakához képest hat százalék növekedést jelent. A nem a GAAP-szerinti bevételre a külföldi pénznemek mozgása az előző évre vetítve pozitívan hatott, ez körülbelül 3,5 százalékpontot jelentett, az előző negyedévhez képest pedig 2 százalékpontnyi negatív hatása volt.

 

A Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) közzétette a 2008. október 3-án véget ért 2009. pénzügyi év második negyedévének eredményét. A negyedév GAAP szerinti bevétele 1,518 milliárd dollár, a nem a GAAP szerint számított forgalom 1,523 bevétel dollár volt. Ez az előző év azonos időszakához képest hat százalék növekedést jelent. A nem a GAAP-szerinti bevételre a külföldi pénznemek mozgása az előző évre vetítve pozitívan hatott, ez körülbelül 3,5 százalékpontot jelentett, az előző negyedévhez képest pedig 2 százalékpontnyi negatív hatása volt.

A negyedév eredményei

A GAAP (Generally Accepted Accounting Principles = általánosan elfogadott könyvelési alapelvek) szerinti eredmények: A GAAP szerinti üzemi nyereséghányad a második negyedévben 14,3 százalék. A 2009. pénzügyi év második negyedévének GAAP szerinti nettó jövedelme 140 millió dollár, az előző év azonos negyedévének ötvenmillió dolláros nettó jövedelmével szemben. A GAAP szerinti hígított nyereség részvényenként 0,16 dollár. Az előző év azonos negyedévében ez 0,06 dollár volt. A GAAP szerinti később esedékes bevétel a negyedév végén 2,713 milliárd dollár, ez egy évvel korábban 2,559 milliárd dollár volt. 

A 2009. pénzügyi év második negyedévi működési tevékenységének készpénzforgalma 248 millió dollár, ez az előző év azonos negyedévében 331 millió dollár volt. Az előző év azonos időszakához képest beállott csökkenés oka az adóbefizetés növekedése. Az előző évben ugyanis adó-visszatérítést kapott a Symantec, és ez több mint százmillió dolláros különbséget jelent.

A nem a GAAP szerinti eredmények: A nem GAAP szerinti üzemi nyereséghányad 29,1 százalék, az előző évhez képest ez 390 bázispontos növekedést jelent. A nem GAAP szerinti nettó bevétel a 2009. pénzügyi év második negyedévében 311 millió dollár volt, az előző év azonos negyedévének 263 millió dollárjához képest 18 százalékkal több. A nem GAAP szerinti hígított nyereség részvényenként 0,37 dollár. Az előző év azonos negyedévének 0,29 dollárjához képest 28 százalékos a növekedés. A nem GAAP szerinti később esedékes bevétel 2,721 milliárd dollár, ez 4 százalékkal több a 2008. pénzügyi év második negyedévének végi 2,624 milliárd dollárnál. Az árfolyammozgás negatívan hatott a nem GAAP szerinti később esedékes bevételekre, ez egyszázalékpontos éves csökkenést jelent, és az előző negyedévhez képest is negatív a hatás, öt százalékpontos csökkenéssel. 

A 2008 szeptemberével zárult negyedévben 9,3 millió részvényt vásárolt vissza a Symantec 200 millió dollár értékben. Még további 600 millió dollár áll rendelkezésre az igazgatótanács által engedélyezett részvény-visszavásárlásra.

„A világszerte lassuló gazdasági környezet ellenére a Symantec továbbra is növekedést produkált mind fő tevékenységi körében, mind az ügyfeleink számára egyre fontosabbá váló nagy növekedésű területeken" – jelentette ki John W. Thompson, a Symantec elnök-vezérigazgatója. „Elégedett vagyok mind az üzemi nyereséghányad, mind nyereségünk növekedésével, amelyet költségeinkre és kiadásainkra való folyamatos összpontosításunknak köszönhetünk."

Az üzletágankénti és földrajzi hely szerinti megoszlás

A Symantec tár- és szerverkezelési üzletága a negyedév során a nem GAAP szerinti teljes bevétel 38 százalékát hozta, és a múlt év azonos időszakához képest 12 százalékkal nőtt. A fogyasztói üzletág hozta a nem GAAP szerinti teljes bevétel 29 százalékát, éves növekedése 2 százalék. A védelmi és megfelelőségi üzletág a nem GAAP szerint számított, teljes bevétel 26 százalékát hozta, éves növekedése 1 százalék. A szolgáltatásokból eredt a nem GAAP szerint számított bevétel 7 százaléka, az éves növekedés itt 16 százalék.

A külföldről származó, nem GAAP szerint számított bevételek az összes bevétel ötven százalékát tették ki a 2009. pénzügyi év második negyedévében, és a múlt év azonos negyedévéhez képest öt százalékkal növekedtek. Az európai, a közel-keleti és az afrikai területről származott a negyedév nem GAAP szerinti összes bevételének 32 százaléka, itt 3 százalékos volt a növekedés. Ázsia csendes-óceáni térsége és Japán eredménye 11 százalékos éves növekedéssel a teljes bevétel 14 százalékát tette ki. Az amerikai kontinensen (azaz az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában és Kanadában) a múlt év azonos időszakához képest 6 százalékos volt a növekedés. Az összes, nem GAAP szerint számított bevétel 54 százaléka származott innen.

A negyedév kiemelkedő eseményei

A Symantec az előző év azonos időszakában kötött 302-vel szemben 326, egyenként 300 000 dollárt meghaladó értékű szerződést kötött világszerte. A 326 szerződés közül 77 értéke meghaladta az egymillió dollárt. Az előző év azonos időszakában 64 ilyen értékű szerződést kötöttek. A 2009. pénzügyi év második negyedévében a nagy üzletkötések 87 százaléka több termékről szól.A Symantec többek között az alábbi ügyfelekkel kötött új vagy kibővített szerződést: a HealthEast Care System, a Twin Cities (Minneapolis és St. Paul) keleti részének legnagyobb közegészségügyi szolgáltatója, a Michigan, Indiana és Georgia államban 175 bankközpontot magáénak tudó, valamint 23 államban 150 hitelintézettel rendelkező Flagstar Bank, az Egyesült Államok Légiereje, a Consonus Technologies, az informatikai infrastruktúra, az adatközpontok és a vezérelt szolgáltatási megoldások egyik vezető szállítója, az Egyesült Államok Erdőgazdasági Szolgálata, a Horizon Blue Cross Blue Shield of New Jersey, New Jersey állam legnagyobb egészségbiztosítója, a Norvégia északi részének közkórházaiért felelős Észak-Norvégiai Területi Egészségügyi Hatóság, a nürnbergi Szövetségi Munkaügyi Hivatal Németországban, az NTT DOCOMO, vezető japán mobilkommunikációs cég, a CBA/Commonwealth Bank, Ausztrália egyik vezető integrált pénzügyi szolgáltatója és a Korea Exchange, a koreai tőzsde.

A 2009. pénzügyi év harmadik negyedévére vonatkozó előrejelzés

Az előrejelzés a jelenlegi átlagosan 1,45 dollárossal, illetve a tavaly decemberben véget ért negyedév 1,47 dollárosával szemben 1,25 dolláros Euró-árfolyammal számol a 2008 decemberében véget érő negyedévre.

A 2009. pénzügyi év 2009. január 2-án záruló harmadik negyedévére a GAAP szerinti bevétel 1,446 milliárd és 1,496 dollár között várható. A GAAP szerinti részvényenkénti hígított nyereség 0,11 és 0,14 dollár között lehet. A GAAP szerinti, később esedékes bevétel 2,696 milliárd és 2,821 milliárd dollár közé eshet.

A negyedév nem GAAP szerinti bevétele 1,45 és 1,5 milliárd dollár közé becsülhető. A nem GAAP szerinti részvényenkénti hígított nyereség 0,30 és 0,33 dollár között várható. A nem GAAP szerinti később esedékes bevétel 2,7 milliárd és 2,825 milliárd dollár között várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük