2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A TDK SZERINT A BLU-RAY A JÖVŐ ADATHORDOZÓJA

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/22181"><img class="image thumbnail" src="/files/images/blu-ray-logo.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>  <p>Az adathordozók gyártásával és forgalmazásával foglalkozó „TDK Life on Record" szakértői szerint a Blu-ray jelenti a választ az adattárolási kapacitás iránti igények folyamatos növekedésére. A Blu-ray adathordozók segítségével rögzíthető HD minőségű tartalom eléréshez szükséges infrastruktúra már világszerte rendelkezésre áll, miközben a HD tévék száma folyamatosan növekszik és Európa-szerte terjed a HD sugárzás aránya. </p><p> 

blu ray logo.thumbnail 

Az adathordozók gyártásával és forgalmazásával foglalkozó „TDK Life on Record" szakértői szerint a Blu-ray jelenti a választ az adattárolási kapacitás iránti igények folyamatos növekedésére. A Blu-ray adathordozók segítségével rögzíthető HD minőségű tartalom eléréshez szükséges infrastruktúra már világszerte rendelkezésre áll, miközben a HD tévék száma folyamatosan növekszik és Európa-szerte terjed a HD sugárzás aránya.

 

blu ray logo.thumbnail 

Az adathordozók gyártásával és forgalmazásával foglalkozó „TDK Life on Record" szakértői szerint a Blu-ray jelenti a választ az adattárolási kapacitás iránti igények folyamatos növekedésére. A Blu-ray adathordozók segítségével rögzíthető HD minőségű tartalom eléréshez szükséges infrastruktúra már világszerte rendelkezésre áll, miközben a HD tévék száma folyamatosan növekszik és Európa-szerte terjed a HD sugárzás aránya.

 

Néhány éven belül a DVD lemezek már nem lesznek képesek megfelelő rögzítési minőséget biztosítani, a tartalomszolgáltatók pedig készen állnak arra, hogy minden eddiginél jobb kép- és hangminőséggel lássák el a fogyasztókat, vélik az Imation vállalatcsoporthoz tartozó „TDK Life on Record" cég szakemberei.

A Blu-ray adathordozókat a gyártók azért fejlesztették ki, hogy választ találjanak a jövő technikai kihívásaira. Ennek érdekében már a fejlesztés első szakaszában szem előtt tartották azt az igényt, hogy az adathordozók tárolókapacitása a későbbiekben még tovább növelhető legyen. A Blu-ray lemezek (BD) akár nyolc rétegesek is lehetnek, és mindegyik réteg 25 GB adat tárolására képes. A fejlesztések nyomán az újabb változatok egy-egy rétege már 200 GB adatot is tárol. Mindeközben a Blu-ray Association tagjai már bemutatták a prototípusát azoknak a Blu-ray adathordozóknak, amelyek akár 400 GB adat tárolására is képesek rétegenként. Mindezen fejlesztésekre azért volt szükség, hogy kielégítsék a szórakoztatóipar és a nagy mennyiségű adattárolást igénylő iparágak egyre növekvő tárolási kapacitás iránti igényeit.

Az újabb fejlesztések nyomán már elérték a hatszoros adatrögzítési sebességet, amelyet világszerte először a „TDK Life on Record" vezetett be. Néhány forgalmazó pedig már kifejlesztette a nyolcszoros sebességű BD lejátszót is. A további fejlesztések nyomán a BD-R típusú lemez végül alkalmas lesz akár tizenkétszeres sebességű adatrögzítésre is.

„Hisszük, hogy ez az egyedülállóan nagy kapacitás és rögzítési sebesség biztosítja a BD jövőjét, és ez a technológia lesz a mindenki számára megfizethető választás a következő tíz évben. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a HD DVD tárolási kapacitása nem jelent versenyt a Blu-ray adathordozóknak" – mondta Frank Goedbloed, a TDK Life on Record optikai üzletágáért felelős termékmenedzsere.

A BD-R/RE jelenti az adathordozók következő generációját. A formátumot számos adathordozót, adatrögzítő eszközöket gyártó vállalat támogatja. Mindezek mellett a Blu-ray adathordozók kiemelkedőek az A/V adatforgalom, a tárolási kapacitás és az adatvédelem (karcolásmentesség) szempontjából. A fogyasztók számára csak az okozott problémát, hogy eddig kevés film volt elérhető ebben a formátumban, ám újabban egyre több filmstúdió teszi le a voksát a BD formátum mellett.

Frank Goedbloed szerint a HD minőségű tartalmak internetről való letöltéséhez szükséges infrastruktúra még nem épült ki. A több gigabyte nagyságú anyagok letöltéséhez szükség lenne a nagysebességű internet széles körű elterjedésére. Mindaddig, amíg ez az infrastruktúra nem épül ki és nem teszi lehetővé a HD felbontású tartalmak gyors letöltését, a Blu-ray jelenti az optimális megoldást ezen tartalmak rögzítésére és tárolására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.