2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A VILÁG LEGGYORSABB LAPKÁJA AZ IBM NAGY TELJESÍTMÉNYÛ ÚJ SZÁMÍTÓGÉPÉBEN

4 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/1789"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Power6megszletett.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az IBM POWER6 chip megszületett" title="Az IBM POWER6 chip megszületett" width="100" height="66" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Az IBM POWER6 chip megszületett</strong></span></span> <p><em>Az IBM Power 6 processzor dupla sebességet tesz elérhetõvé az energiafelhasználás növelése nélkül, így a vásárlók közel a felével csökkenthetik energiaigényüket. Elegendõ sávszélesség a teljes iTunes katalógus letöltéséhez 60 másodperc alatt</em></p><p align="center">

 Az IBM POWER6 chip megszületettAz IBM POWER6 chip megszületett

Az IBM Power 6 processzor dupla sebességet tesz elérhetõvé az energiafelhasználás növelése nélkül, így a vásárlók közel a felével csökkenthetik energiaigényüket. Elegendõ sávszélesség a teljes iTunes katalógus letöltéséhez 60 másodperc alatt

 Az IBM POWER6 chip megszületettAz IBM POWER6 chip megszületett

Az IBM Power 6 processzor dupla sebességet tesz elérhetõvé az energiafelhasználás növelése nélkül, így a vásárlók közel a felével csökkenthetik energiaigényüket. Elegendõ sávszélesség a teljes iTunes katalógus letöltéséhez 60 másodperc alatt

Az IBM ma egyidejûleg indította útjára a valaha készített leggyorsabb mikroprocesszort és kiemelkedõen nagy teljesítményû új szerverét, amely a lapka elõnyeinek kihasználásával átütõ eredményeket kínál az energia megtakarítás és a virtualizációs technológiák használata terén. Az új szerver az elsõ olyan berendezés, amely képes az üzleti és mûszaki teljesítményt jelzõ mind a négy nagyobb teljesítményteszt-sebességrekordjának beállítására1.

A 4,7 gigahertzes, kétmagos POWER6TM processzor sebessége kétszerese az elõzõ generációs POWER5TM-nek, miközben körülbelül ugyanannyi energiára van szükség a mûködéséhez és a hûtéséhez. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók az új processzor használatával vagy 100 százalékkal növelhetik a rendszer teljesítményét, vagy azt, hogy gyakorlatilag a felére csökkenthetik az áramfelhasználást.

IBM System p570 az7 elsõ IBM POWER6 processzoros gépIBM System p570 az7 elsõ IBM POWER6 processzoros gépA POWER6 lapka processzorteljesítményével – 300 gigabájt/másodperccel – a teljes iTunes katalógus 60 másodperc alatt letölthetõ volna. Az új szerver azonban messze többet kínál, mint nyers teljesítményt: ez a világ leghatékonyabb középkategóriás konszolidációs berendezése. Speciális hardver- és szoftverelemeket tartalmaz, amelyekkel úgy használható, mintha egyetlen házban számos virtuális szerver lenne elhelyezve. Az új géppel évente akár 100 ezer dollárt is meg lehet takarítani az energiaköltségekbõl. Az IBM a berendezést a kevésbé hatékony szerverekkel rendelkezõ ügyfeleknek szánja.

Az új IBM System p 570 szerverbe épített POWER6 processzor számos iparági ?elsõ helyezéssel" dicsekedhet:

Ez a legelsõ UNIX mikroprocesszor, amely képes hardverbõl decimális lebegõpontos aritmetikai mûveleteket végezni. Ez hatalmas elõny a bonyolult adózási, pénzügyi és ERP-programokat használó vállalatok számára.

Két tranzisztor elektronmikroszkópos képe az IBM POWER6-rólKét tranzisztor elektronmikroszkópos képe az IBM POWER6-rólA POWER6 processzor az IBM 65 nanométeres technológiájával készült.

Fele végrehajtási idõ, vagy az energiafelhasználás mérséklõdik jelentõsen.

Az alacsony feszültségû mûveleteket nem támogató áramköröket saját ?tápegységsínekre" elkülönítve az IBM jelentõs mértékben csökkenteni tudta a lapka többi részének áramfelvételét.

A processzor akár 50 százalékkal is képes csökkenteni az energiafelhasználást úgy, hogy ez minimális hatással van a teljesítményre.

Az IBM a POWER6 lapkát a System p és System i szervercsaládokban tervezi bemutatni.

A POWER6 Live Partition Mobility funkciónak elkeresztelt technológia – amely még béta-állapotban van, de amelynek általános megjelentetését még ebben az évben tervezi a cég – lehetõvé teszi, hogy a vásárlók az aktív virtualizált partíciókat átmeneti felfüggesztés nélkül helyezhessék át. Így a rendszergazdák egyfajta cseppfolyós, alakítható erõforrásként gondolhatnak a szerverek nagy csoportjaira, és nem kell az egyes gépekre speciális célú, különálló entitásokként koncentrálni.

AZ IBM POWER6 chip felszineAZ IBM POWER6 chip felszineA szolgáltatások frontján az IBM Global Technology Services olyan új implementációs, migrációs és felmérési szolgáltatás-termékek bevezetését jelentette be, amelyek segíthetik az új POWER6 processzoros System p szerverrendszerek megtervezésének, megvalósításának és éles környezetbe integrálásának lerövidítését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük