A villányi Bock József ültetvénye lett idén az év szőlőbirtoka
A Bor és Piac szerkesztősége által meghirdetett „Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2014" pályázaton a szakmai zsűri a villányi Bock Pincének ítélte a díjat, akit a szintén villányi Vylyan Pincészet és a tokaji Béres Pincészet követett a képzeletbeli dobogón.
A Bor és Piac szerkesztősége által meghirdetett „Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2014" pályázaton a szakmai zsűri a villányi Bock Pincének ítélte a díjat, akit a szintén villányi Vylyan Pincészet és a tokaji Béres Pincészet követett a képzeletbeli dobogón.
Minden idők egyik legizgalmasabb és legszorosabb versenyét tudhatja magáénak a Bor és Piac, akik idén tavasszal is meghirdetették pályázatukat, melyben „Magyarország legszebb szőlőbirtokát" keresték. A versenyre több mint 100 hazai szőlőbirtok nevezett, közülük a közönség szavazatai alapján egy szűkebb, 10 birtokból álló listát értékelt a nyolctagú szakmai zsűri.
A bírálati szempontok között nemcsak a legjobb minőségű szőlő és a legjobb minőségű bor szerepelt, hanem az is, hogy mekkora gondot fordítanak a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet külső megjelenésére, a szakmai valamint a borfogyasztók színvonalas tájékoztatására. Emellett kiemelt fontosságú volt az is, hogy az adott pincészet miként járul hozzá a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséhez.
„A zsűri százpontos rendszerben értékelt, amelyben pontozta az ültetvény állapotát (maximum 20 pont), a pincét, borházat (25), a borokat (10), a birtok körüli egyéb látnivalókat (10), a birtok kommunikációját (5), környezetvédelmi erőfeszítéseit (10) és az „összképet" (20), a birtok egészének harmóniáját. A zsűritagok több pályázónak is odaítélhették akár a maximális 100 pontot, de valamelyiküket a legszebbnek kellett értékelniük 20 pontos prémium odaítélésével." (Bor és Piac)
Az elismerést október elején az idei nyertes, Bock Pincében adták át a Villányi Vörösborfesztivál keretein belül. Bock József borász elmondása szerint, aki immár több mint 30 éve foglalkozik szőlővel, a szüleitől tanultak alapján nemcsak a szőlőben, hanem a pincében is rendet kell tartani, mert igazán jó minőséget produkálni csak tiszta környezetben lehet. A jó minőséget a tiszta környezet és a jó alapanyag adja.
A 2012-ben alapított díj célja az volt, hogy a bor mellett a borászokra és a birtokaikra is felhívják a figyelmet, akik a cím elnyerésével korlátlan ideig viselhetik a kitüntetést, de öt éven belül nem pályázhatnak újra erre a megtisztelő elismerésre.
Lantai József