2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Vodafone-tól az OMV-ig: Gyurcsány Ferenc 2007. június 28-i sajtótájékoztatója

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/3108"><img class="image thumbnail" src="/files/images/69548B4AA6108D74.thumbnail.jpg" border="0" alt="Gyurcsány Ferenc" title="Gyurcsány Ferenc" width="100" height="61" /></a></span> <p>Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán sajtótájéjoztatót tartott, ahol a Vodafone magyarországi beruházásáról éppen úgy szó esett, mint aZ ÖMV valós vagy vélt törekvéseirõl. Az alábbiakban közöljük a sajtótájékoztató szószerinti leiratát, újságírói kérdésekkel-válaszokkal együtt.</p><p>

 gyurcsány ferenc

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán sajtótájéjoztatót tartott, ahol a Vodafone magyarországi beruházásáról éppen úgy szó esett, mint aZ ÖMV valós vagy vélt törekvéseirõl. Az alábbiakban közöljük a sajtótájékoztató szószerinti leiratát, újságírói kérdésekkel-válaszokkal együtt.

 gyurcsány ferenc

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán sajtótájéjoztatót tartott, ahol a Vodafone magyarországi beruházásáról éppen úgy szó esett, mint aZ ÖMV valós vagy vélt törekvéseirõl. Az alábbiakban közöljük a sajtótájékoztató szószerinti leiratát, újságírói kérdésekkel-válaszokkal együtt.

GYURCSÁNY FERENC: – Megtiszteltetés, hogy bemutathatom önöknek Sir John Bondot, a Vodafone Társaság elnökét. Az elnök úr azért érkezett hazánkba, mert a mai napon aláírtunk egy rendkívül fontos szerzõdést. A Vodafone, a világ egyik vezetõ mobil távközlési és kommunikációs társasága úgy döntött, hogy Magyarországra hozza nemzetközi pénzügyi központját. Mondhatom, sokan versengtünk a régióban azért, hogy ez a regionális nemzetközi központ ide kerüljön. Végül Magyarország nyert ebben a versenyben. A következõ években 746 magasan képzett, több nyelven beszélõ kolléga fogja szolgálni a Vodafon regionális nemzetközi pénzügyi tevékenységét.

Miután kérdeznék, ezért mondom kérdés nélkül is: körülbelül 9 milliárd forint az elszámolható költsége ennek a projektnek. Az adófizetõk pénzébõl ilyen-olyan módon mintegy 1,3 milliárd forintnyi támogatást nyújtottunk ehhez a projekthez. Elnök úr, azt kívánjuk a Vodafone-nak, hogy legyen nagyon sikeres ez a tevékenysége is Magyarországon. Az önök sikere Magyarország sikere is lesz egyben.

SIR JOHN BOND: – Miniszterelnök úr talán megbocsátja, ha angolul beszélek. Én nem vagyok olyan mûvelt, mint az ország lakosságának többsége. Nagyon fontos nap ez a Vodafone életében, és abban bízom, hogy az önök országának is legalább ilyen fontos. Kicsit megvilágítom a hátteret. 1999-ben kezdtünk dolgozni Magyarországon. Azóta valamivel több, mint kétmilliárd amerikai dollárnyi befektetést hajtottunk végre, és a magyarországi piac kb. 20 százalékát ellenõrizzük. Az országukkal ma aláírt szerzõdés új dimenziót nyit a Vodafone munkájában Magyarországon.

Itt, Budapesten összesen 18 ország üzleti tranzakciót fogjuk feldolgozni, illetve kezelni. Nagyjából 20 országot elemeztünk, és nagyon alapos elemzés után döntöttünk végül Magyarország mellett: a jól képzett emberek miatt, amiatt, hogy a kormány olyan lelkesen támogatja a vállalkozásokat, és egyéb olyan elõnyök miatt, amelyek amellett szóltak, hogy Magyarországra jöjjünk. Nagyon nagy öröm a számunkra, hogy a közeljövõben a 746 új kollégát üdvözölhetjük a körünkben. Ahogy természetesen a magyarországi tevékenységünk is nõ, úgy fog nõni a szolgáltató központ mérete, úgy tudunk egyre több munkahelyet is teremteni. Végezetül pedig szeretnék köszönetet mondani önnek és a kollégáinak, a miniszter uraknak, amiért olyan környezetet teremtenek Magyarországon, amelynek alapján az embernek kedve van idejönni és itt üzletet csinálni.

KORÁNYI BALÁZS (REUTERS): – Nem pont ebben a témában, kérem, ezt nézze el nekem miniszterelnök úr. A Mol Rt.-rõl kérdezném. Bár a magyar állam már nem tulajdonos a Mol-ban, de gondolom, azért érdeklõdéssel követi, hogy mi történt az elmúlt napokban. Azt kérdezem, hogy támogatja vagy ellenzi az ÖMV közeledését? Kíván-e, tud-e tenni a magyar kormány bármit is ebben az ügyben?

GYURCSÁNY FERENC: – Tudják jól, nagy felelõsség megszólalni egy politikusnak, amikor társaságok üzleti ügyeirõl van szó. Én magam is nagyon ritkán teszem meg ezt. A konkrét esetben azt tudom mondani, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy segítsük azon nemzeti és üzleti stratégia érvényesülését és érvényesítését, mely szerint meg kell õrizni a nemzeti olajipari vállalat függetlenségét. Az egymást követõ kormányok évek óta azért döntöttek mindig úgy, hogy tõzsdén keresztül értékesítik a részvényeket, mert nem kívánták, hogy bármelyik cég stratégiai ellenõrzést szerezzen ezen vállalat fölött.

Meg kell önöknek mondjam: nem tekintem barátságos lépésnek, hogy egy állami tulajdonban lévõ külföldi társaság elõzetes értesítés nélkül részvényvásárlási akcióba kezd azzal a szándékkal, hogy megszerezze a kontrollt a magyar vállalat fölött. Azt gondolom, hogy ez barátságtalan lépés. A kivásárlási szándékot a nemzetközi üzleti életben szokásos fogalmakkal élve ellenséges kivásárlási szándéknak gondolom. Ellenséges, mert nem a stratégiák önként vállalt összeegyeztetésén alapul, hanem a kivásárló fél szándékának egyértelmû kikényszerítésének szándékával indult el.

Az elmúlt napokban többször tárgyaltam a Mol vezetésével. Azt tudom mondani, hogy valamennyi eszközzel, amely rendelkezésünkre áll, azon leszünk, hogy ezt az ellenséges kivásárlási szándékot meghiúsítsuk.

ÚJSÁGÍRÓI KÉRDÉS (MTV): – Én is szabadkoznék amiatt, hogy más jellegû kérdéseim vannak. De egy picit a Mol-ra visszakanyarodva azt mondta miniszterelnök úr, hogy mindent megtesznek. Mi az, amit az állam tehet ebben az ügyben? Hiszen már nincsen állami tulajdonban a Mol, tehát közvetlen beavatkozási lehetõsége ilyen szempontból nincs. A másik kérdésem pedig az, hogy az MSZP frakcióvezetõje tegnap már a népszavazással kapcsolatban bejelentette, hogy a kampányra készülni fog az MSZP. Rossz szóval azt mondanám, hogy beleállnak a kampányba és felveszik a kesztyût. A kormánynak van-e ilyen stratégiája, illetve milyen álláspontot képvisel majd ön és a kormány ebben a vitában?

GYURCSÁNY FERENC: – Úgy látom, hogy két egymástól nagyon eltérõ küzdelemrõl van szó a kérdésben. Az egyik egy üzleti természetû, a másik egy politikai természetû küzdelem. De mindegyikre ugyanazt a választ lehet adni: nagy butaság lenne mindkét esetben, ha a kormány felfedné a maga stratégiáját. Nem az ÖMV-nek szeretnénk segíteni azzal, hogy megmondjuk, mit fogunk csinálni, hanem a Mol-nak. Ezért tárgyalásainkat a Mol-lal folytatjuk és vele egyeztetjük a lépéseinket, nem az ÖMV-vel.

Ami pedig a népszavazást illeti, az egy egyszerû helyzet. Számunkra nem is választható. A kormánynak van egy politikája, és ezzel a politikával szemben valaki népszavazást indít. A kormány természetesen minden olyan lépést meg fog tenni ebben a kérdésben, ami arra irányul, hogy ehhez a politikához kellõ támogatást kaphasson. Ez a dolgunk.

A továbbiakban a Vodafone-nal kapcsolatos kérdésekre tudunk válaszolni, hiszen nem hozhatjuk ilyen helyzetbe a vendégünket.

ÚJSÁGÍRÓI KÉRDÉS: – A kérdés valóban a Vodafonra vonatkozik. Ezúttal milyen kelet-európai stratégiát követ a Vodafone? Vajon ez egy organikus növekedés lesz-e, vagy inkább akvizíciók?

SIR JOHN BOND: – Valóban, a Vodafone Kelet-Európában is folyamatosan nézi a növekedést, keresi a növekedés lehetõségeit. Már 1999. óta itt vagyunk Magyarországon, és van befektetésünk Romániában is. Tehát valóban továbbra is dolgozunk ezen a területen. Ami pedig a dél-afrikai vállalat jövõjét, sorsát illeti, ezzel kapcsolatban nem szeretnék most nyilatkozni.

KORMÁNYSZÓVIVÕ: – Köszönjük szépen a kérdéseket és azt, hogy eljöttek a sajtótájékoztatóra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.