2023.március.25. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A festő és a kihalásban lévő rinocérosz

4 perc olvasás

unnamed_6.png2017. október 5-én este Berlin egyik exkluzív szállodája, az ADLON különleges aukciónak adott otthont, melynek szervezői a Berlini Vadvilágmegőrzési Intézet és a Berlini Állatkert. A bálteremben este hattól gyülekezett a vendégsereg. Gyűjtők, művészek, tehetős üzletemberek, galériák megbízottjai érkeztek a világ minden tájáról azért, hogy egy festményre licitáljanak. A kép voltaképp egy portré: egy orrszarvú látható rajta. Fajának egyik utolsó képviselője, egy kipusztulás szélén álló faj egyik reménysége. A festője pedig Molnár Antal, aki a képből származó 11.000 eurós teljes bevételt az orrszarvúak megmentésére ajánlotta fel.

Molnár Antal, vagy ahogy a nagyvilág ismeri, Anton Molnar magyar születésű, Franciaországban élő festő. Képei a legkeresettebb és legnagyobbra értékelt kortárs művészeti alkotások közé tartoznak: induló áruk több ezer euró is lehet.

“Sok év munkája van abban, hogy ilyen sokan ismernek. Sikeres ember vagyok, és nagy öröm számomra, hogyha ennek a segítségével most segíthetek egy olyan élőlénynek, ami bajban van. Afrikában nőttem fel, szüleim az UNESCO megbízásából Mali-ban és Zaire-ban dolgoztak. Az orrszarvúak ezért különösen fontosak a számomra.” – árulta el folyékony magyarsággal a művész, aki rendszeresen kiállít Magyarországon, és minden évben többször hazalátogat.

Az este fővédnöke a berlini állatkert igazgatója, akivel együtt több olyan mecénás érkezett, akik a veszélyeztetett fajok megóvása érdekében rendszeresen hajlandóak nagyobb összegeket adományozni. Éppen ezért ezen az estén a szokásosnál is keményebb licitre kellett készülnie annak, aki a képet most már magáénak tudhatja.

Az orrszarvúak megmentésének hazai története 2007-re nyúlik vissza, amikor a Természetfilm.hu filmet forgatott az első Budapesten született mesterséges termékenyítésből származó kisorrszarvúról. A stáb tagja, Molnár Attila Dávid természetfilmes, Molnár Antal unokaöccse, ezért a művész franciaországi otthonából is figyelemmel követte ezeknek a veszélyeztetett állatoknak a sorsát.

„Abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy Molnár Antal a nagybátyám. Kisgyerek koromban még Magyarországon élt, jól emlékszem a látogatásaira, a kedvességére. Az egész családunkat áthatotta a képalkotás iránti lelkesedés, nagybátyám most is rengeteget fotóz, festményeiben máig sok a fotorealisztikus vonás. Én nemcsak a kamera, hanem a természet iránt is lelkesedtem, így lettem természetfilmes. 2007 óta foglalkozom az orrszarvúak filmezésével, és amikor felhívtam nagybátyám figyelmét arra, hogy a természetvédők milyen kilátástalan küzdelmet folytatnak értük, nem gondoltam volna, hogy tud segíteni.” – mondta el a rendező. A Fekete Kontinens és állatvilága iránt elkötelezett művész fél évvel ezelőtt kapta a „felkérést” unokaöccsétől, hogy talán egy kép felajánlásával hozzá tudna járulni ennek a kihalásban lévő fajnak a megmentéséhez. Azonnal igent mondott. Majd Molnár Attila Dávid hozzátette: „Molnár Antal az egyik legjobban foglalkoztatott festő, nagyon sokszor dolgozik galériák megrendelésére. Ennek ellenére két másik munka közt talált egy kis időt, és 2017 tavaszán elkészült a rinocérosz portré.”


Thomas Hildebrandt adta képek között volt egy, ami megihlette a festőt. Az orrszarvú tekintetében meglátta a történetét. Benne volt minden. A portrén egyébiránt Nabiré látható, az Európában élt utolsó északi fehér rinocérosz. Nabiré, az első fogságban született ’tehén’ 1983. november 15-én Csehországban látta meg a napvilágot. Sajnos egészségi állapota miatt utódokat nem hagyott maga után. Azonban úgy tűnik, ép petefészke elpusztulását követően a tudományos kutatások, speciális eszközök és technológiák segítségével még szolgálhatják a faj fennmaradását.

 

Az aukció a Természetfilm.hu Facebook oldalán visszanézhető.

 

Molnár Attila Dávid, természetfilmes, rendező

Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely
HONLAP, FACEBOOK, CÍM, +36306557722

 

AZ AUKCIÓ HIVATALOS SAJTÓANYAGA: LINK

Az esemény weboldala: LINK

 

KÉPEK MOLNÁR ANTALRÓL

A MŰVÉSZRŐL SZÓLÓ CIKK A WIKIPÉDIÁN

MOLNÁR ANTAL LEGFONTOSABB KIÁLLÍTÁSAI:

2017    Exhibition Yang Gallery Beijing “Year of the Rooster” 2017 feb.-march.

2016    Exposition Gallery House of Art’s West Palm Beach,Jupiter Florida 2016 December

2015    EXPOSITION SAN MARINO Palazzo S.U.M.S. 19.septembre – 22.novembre

2015    Exposition Pékin 2015 juni 14

2015    Chinese Exhibition Tour 6 -29 of June 2015 Chongqing-Pékin-Shanghai

2013    Exposition Adler Gallery Gstaad Suisse 2013 dec.29 – 2014 jan.30.

2013    Budapest Gefrodinspex Galeria

2012    Paris

2012    New York

2011    Budapest

2010    Copenhague

2009    Singapore

2009    Monaco

2008    London Opera Gallery

2007    Tokyo Galleria Prova

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.