2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A képmutogató – ​költői show Arany János balladáira

2 perc olvasás

Látványos, rockos, táncos és animációs színházi előadásra készül a Magyar Színház társulata, Lengyel Ferenc rendezésében.

A téma: Arany János balladái. Ez a dobbantó, az elrugaszkodási pont, a cél Arany János költői és emberi világának megmutatása, amelyben a családi, a politikai és a történelmi tragédiák egymásba fonódnak. A hosszú életű költőnek lehetősége volt megélni a forradalmi lelkesedést, és idővel a rezignált cinizmust. Hosszú az út a nagyszalontai tanítóságtól a Tudományos Akadémia elnökének posztjáig, és ebben a hosszú életben sokat lehetett fájni, szenvedni, kompromisszumokat kötni, és az élet vége felé visszanézve leltárt készíteni. Mi érte meg és mi nem?

Arany János balladáiból összeállított zenész este alkalom egy invenciózus, minden ízében mai előadásra, amelyben egyaránt szerephez jutnak a színészek, a táncosok, a rockzene, az animáció, a kép, a látvány és a számítógépes technika. A versek ismerős sorai már-már slágerek – ez az alap, erre épít az alkotók fantáziája, és arra, hogy Arany János, bár betöltötte a 200. életévét, nem szűnt meg látni minket és írni rólunk.

A Magyar Színház a 21. század eszközeivel segíti a 200 éves kortárs költő mondanivalóját megértetni a mai nézőkkel. Nem riadunk vissza semmitől. Se képtől, se zajtól, se szoftvertől.

 

Arany imádná!

A képmutogató a Magyar Színház verses-zenés Arany János estje. Rendező Lengyel Ferenc. Az előadás színlapját itt találja:

http://pestimagyarszinhaz.hu/a-kepmutogato/

Az előadás 21. századi látványvilágát interaktív vetített háttér biztosítja. Ennek egyik eleme a fasor, Arany János aláírása és még számos más animált kép.

A fasor:

https://www.youtube.com/watch?v=aCw6T4CxyEI&feature=youtu.be

Arany János aláírása:

https://www.youtube.com/watch?v=-ZTaoGNpfAI&feature=youtu.be

 

Fotók: Zsigmond László

Szatmári Attila játssza Arany Jánost Közreműködnek még: Hámori Ildikó, Pataki Szilvia, Szűcs Sándor, Kovács Zsuzsa  

A rendező Lengyel Ferenc 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.