2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A táncé a főszerep a Gárdonyi Géza Színházban

5 perc olvasás

ggt_1.jpgOktóber 18-22: VI. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál. (lásd: http://euroastra.blog.hu/2017/10/16/vi_egri_studioszinhazi_tancfesztival)

A program kilenc előadásából öt a következő napokban tekinthető meg.

 

Október 20. 19.30

A Vörösmarty Színház tánctagozata: Pukedli /Átrium

A Pukedli Yvonne hercegnő története nyomán készült. Adott egy formalista világ pontosan behatárolt rendszerekkel, viselkedési sémákkal, kódolt gondolatokkal, ideákkal. Funkcionál.  De nincs benne lényeg! Adott egy Yvonne nevű lény. Aki szabad. Viszont ebben a világban nem funkcionál! De van benne valami lényegi. Amikor a terheink súlya alatt összetörünk, egyetlen támaszunk a nevetés marad.

A nevetés kiszabadít önmagunkból, s képessé tesz arra, hogy minden fájdalmas változástól függetlenül megőrizzük emberségünket. Az előadást az NKA támogatta.

Előadók:

Lábodi Ádám, Blaskó Borbála, Gál Horváth Bernadett, Kertész Júlia,

Szirmai Irén, Vida Emőke, Pásztor Richárd

Jelmeztervező: Kárpáti Enikő,

Zene: Ács Eszter,

Dramaturg: Láposi Réka,

Rendezőasszisztens: Németh Mariann

Koreográfus-rendező: Blaskó Borbála

 

Október 20. 20.30

Feledi Project: Szálkák /Stúdiószínpad

Pilinszky János azonos című kötete inspirálta előadás rólunk, emberekről szól. Nem a verseket akarom eltáncolni, és nem a versek világát egymás után fűzni, hanem azt szeretném megmutatni, hogy a 21. században nekem mit üzen Pilinszky szellemisége.

Ehhez ezt a Pilinszky matériát kell átengednünk magunkon. Saját élethelyzetünkben, fejlődésünkben hol tartunk épp? Hogyan illeszkedünk a világba, és hol tart személyiségünk, lelkünk fejlődése? Miben vagyunk közösek Pilinszkyvel? Lelkünkben, a hinni akarásban.

Megszületünk. Tapasztalni kezdünk. Elindulunk egy úton. Kialakítunk magunk körül egy érzékeny, lázadó, ám törékeny burkot. Hogyan viszonyulunk a világhoz, hol a helyünk benne? Miképp illeszkedünk bele, és értjük meg a körülöttünk lévő mindenséget?  Merünk-e teljes, szép életet élni? Elkerülhetetlen a konfrontáció. Belső vívódás, magány, egymásra találás mind-mind életünk része. De a különböző élethelyzetekben, szakaszokban merjük észrevenni a jót. Higgyünk magunkban. Higgyünk abban, hogy előrébb jutunk, ha szeretettel viszonyulunk egymáshoz. Merjünk önvizsgálatot tartani, és eljutni a megbocsájtásig, a bocsánatkérés felszabadító ajándékáig!

A szeretet felismerése talán a legfontosabb a megtisztulás útján.

Előadók, táncművészek: Fehér Laura, Spala Korina, Bajári Levente, Bora Gábor

Zongora: Tóth Mariann, Jelmez: Henez Mariann, Matisz Gábor

Díszlet-látvány: Minorics Krisztián

Rendezés-koreográfia: Feledi János

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Táncszínház és az RNR Művészeti Ügynökség támogatásával valósult meg!

Külön köszönet Lisztóczky Hajnalnak és Szigeti Lászlónak

 

Október 21. 19.30

Clébio Oliveira: Abyssal Zone (szóló) /Stúdiószínpad

Október 21. 20.15

Miskolci Balett: Harlequinade – szenvelgők komédiája /Stúdiószínpad/

A commedia dell’arte, a klasszikus balett, a pantomim és a bohócszámok tradíciójából készült előadás a tánc és a színház között keresi az átjárás lehetőségeit. Mit tehet az a szerencsétlenül járt bohóc, aki hirtelen Sztravinszkij Tavaszi Áldozatának áldozati körében találja magát, vagy Liszt Ferenc Haláltáncának zenei monstrumával kell élesben megküzdenie a színpadon? Egy sajátos dramaturgiájú előadás születik, amely a XIX. és a XX. század táncműveit megidézve, abszurdnál is abszurdabb színpadi szituációkba sodorja bohócait.

A számos díjjal elismert Gergye Krisztián rendező, koreográfus és kortárs táncos 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársakkal, és saját társulata tagjaival. (Gergye Krisztián Társulata). A Miskolci Nemzeti Színházban a Harlequinade az első önálló rendezése.

Táncolják: Bányai Mirjam, Bolla Dániel, Dávid Patrik, Dragos Dániel, Fűzi Attila, Kepess Boglárka, Kocsis Andrea, Kovalszki Boglárka, Lukács Ádám, Márton Richárd János, Mohai Cintia, Szűcs Boglárka

Koreográfus-rendező-látvány: Gergye Krisztián

Díszlet-jelmeztervező: Bozóki Mara

Ügyelő: Varga Renáta

Rendezőasszisztens: Fűzi Attila

 

Október 22. 19.00

Bozsik Yvette Társulat: Kabaré – elvágyódás két részben /Nagyszínpad

Az előadás a német 20-as, 30-as évek kabarévilágát idézi fel. Némafilmszerű koreográfiára, erős színészi karakterekre és fanyar érzésvilágra épülve mutat be egy századeleji, és egyszerre századvégi groteszk, furcsa világot. Mindezt olyan zenei háttérrel, mint: Kurt Weill, a Palast Orchester, énekel Max Raabe, valamint Marlene Dietrich. A darabban megmutatkozik egy hanyatló világ dekadenciája, a korabeli kabarék stílusjegyeivel, társadalomkritikájával, humorával. Ahogy múlik az idő, és a tavaszból nyár, és az őszből tél lesz, úgy változik át a koreográfia groteszk stílusa melankólikus, szomorkás hangulatba. Bozsik Yvette a nyolc év kihagyást követő visszatérése után újra színpadon látható, a Zenebohóc szerepében.

Előadják: Bozsik Yvette, Hasznos Dóra, Krausz Alíz, Samantha Kettle, Gombai Szabolcs, Kalmár Attila, Papp Csaba, Tölgyesy Zoltán, Szikszay Tibor, Vati Tamás, Vislóczki Szabolcs, Zambrzycki Ádám

Rendező-koreográfus: Bozsik Yvette,

Díszlet: Khell Zsolt, Jelmez: Bozóki Mara

Koreográfus-asszisztens: Krausz Alíz, Vislóczki Szabolcs

Fény: Pető József, Kreatív producer: Iványi Marcell

Az előadás létrejöttét támogatta az NKA.

 

Október 18-22.

Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál

Eger

Gárdonyi Géza Színház

 

http://www.gardonyiszinhaz.hu

https://hu-hu.facebook.com/G-G-T%C3%A1nc-Eger-oldal-1117846244929606

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.