2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Adventi Ünnep a Bazilikánál 2017. –Európa egyik leglátványosabb adventi ünnepe a Szent István-bazilikánál

10 perc olvasás

image8_1.jpgLélekölő bolyongás üzletről üzletre, fáradt kutakodás a netes ajánlatok között. Kinek van kedve tömött áruházakban vagy az interneten intézni a karácsonyi bevásárlást? Úgy tényleg intéznivaló lesz. Aki már kipróbálta, milyen egy meseszerű piactéren, forralt bort kortyolgatva, fesztiválhangulatban válogatni kézműves remekek és nívós iparművészeti alkotások között, az tudja, mennyivel jobban tud esni ez.

A hetedik Adventi Ünnep a Bazilikánál minden eddiginél látványosabb, nagyobb és barátságosabb lett. Ráadásul már nem csak a főváros, hanem Európa legjobbjai közt tartják számon, amióta a tekintélyes European Best Destinations utazási portál szavazói a kontinens tíz legjobb karácsonyi vására közé választották. A rendezvény jó eséllyel pályázik rá, hogy jövőre is az élmezőnyben maradjon, és nemcsak azért, mert a 2018-as listán egyedüli magyar helyszínként került be a húsz jelölt közé, hanem azért is, mert sok újítással készült a félmilliónál is több látogató fogadására. A november 24-én induló öthetes esemény közel kétszáz programja közül kiemelkedik a sötétedés után minden egész órakor vetített 3D fényfestés. Akár egy moziban, ez a technika már nemcsak a vásznat – a bazilika homlokzatát –, de a nézőteret, vagyis az egész Szent István teret is életre kelti. A szervezők nemcsak a videomapping alkotói stábjának engedték meg, hogy átírják (pontosabban átrajzolják) eddigi elképzeléseinket a szabadtéri fényfestésről, de a kiállítók közé is sok olyan kézművest, ipar- és konyhaművészt hívtak meg, akik magas szinten értelmezik újra a hagyományainkat. Kiderül, hogy kékfestéssel cool ruhákat és kiegészítőket is lehet készíteni, hogy a kürtőskalács lehet sós is, vagy, hogy az Unicum nemcsak pohárba, de kolbászba is való.

A tiszta utcácskák mentén, mint a katonatisztek, úgy sorakoznak a mesevilágot idéző faházikók. Egyformák, de az adventi naptár ablakaihoz hasonlóan, mást-mást rejtenek. A kiállítók egyforma köténye sokszínű egyéniségeket takar. Az installációk, a jégpálya, a gigantikus karácsonyfa és a Szent István-bazilika előtti szakrális tér meleg fényei már hozzátartoznak Budapest téli látképéhez.

 

A téli vásárok története
Német nyelvterületen, a városokban alakult ki a karácsonyi vásározás szokása, hogy az adventi időszak kezdetén fényt csempésszenek a hosszú téli estékbe. Igaz, az elsőnek, a bécsi „decembervásárnak” az 1200-as évek végén még sokkal profánabb célja volt: I. Albrecht császár arra adott felhatalmazást a kereskedőknek, hogy pár napon keresztül tartsanak vásárt, hogy a lakosság a tél elején feltölthesse a készleteit. 1384-ben a bautzeni vásár már azt jelezte, hogy terjedőben vannak a téli vásárok. Nemsokára már Drezda, Frankfurt, München és Augsburg főterén is ételt, italt és szezonális termékeket árultak karácsony előtt. A vásár első estéjén egy helybéli gyerek főszereplésével adták elő Jézus eljövetelét. 

A főként kézművesek termékeit árusító vásárok a XVIII–XIX. század fordulóján váltak széles körben ismertté, majd a német migránsok még a tengerentúlra is magukkal vitték a szokást. Ma a kölni vásárnak négymillió látogatója van, Berlinben pedig több mint hetven vásárt tartanak számon.

Az adventi időszakról
Ez a történelmi összefonódás, illetve a tény, hogy a templom és a piac is általában a települések főterén áll, az egyház szemében is elfogadhatóvá tette a vásári forgatagot az elcsendesedés időszakában. Az advent ugyanis visszafogott várakozás az Úr eljövetelére (adventus Domini). Az adventi koszorún a gyertyák a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt szimbolizálják. A három lilát egy rózsaszín gyertya követi a koszorún, ezt gyújtjuk meg advent negyedik vasárnapján, a december 25-ét megelőző utolsó vasárnapon.

Snell György, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye püspöke a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget tartja fontosnak az adventi időszakban, mégsem bánja, hogy a szakrális Szent István téren ilyenkor vásároznak az emberek. Ugyanis ilyenkor megsokszorozódik a templomba betérők száma, és aki egyszer betér Isten házába, az biztosan pár lépéssel közelebb került a bűnbánathoz, a szent fegyelemhez és az összeszedettséghez.

A betlehemi láng ott lehet mindenki otthonában
A Szent István-bazilika éppen ezért szorosan együttműködik az előtte zajló karácsonyi vásárral, és annak hivatalos megnyitóján, a belváros ünnepi fényeinek felkapcsolása után gyújtja meg Snell György az első adventi gyertyát – mégpedig betlehemi lánggal. Minden évben, advent kezdetén Betlehemben, a Születés Barlangjában ünnepélyesen gyújtanak meg egy gyertyát, amelyet azután az osztrák televízió és légitársaság segítségével Bécsbe visznek, ahol az osztrák cserkészszövetség által szervezett ökumenikus istentiszteleten veszik át a környező országok cserkészei, hogy elvigyék saját hazájukba azt. Így jut el a Szent István-bazilikába, és gyújtja meg az adventi gyertyákat, hogy aztán tovább lobogjon a templomban, ahonnan bárki vihet belőle haza a szeretteinek.

Helyhez méltó népművészeti és dizájnkínálat
Aki a betlehemi lángon kívül ajándékot vagy más emléket is vinne haza, annak lesz miből válogatni a bazilikánál. (Kiállítók listája: http://adventiunnep.hu/hu/kezmuves-kiallitok) A meséket idéző fényfüzérek alatt szabályosan sorakozó faházikókban kortárs alkotók kínálják portékáikat, megújítva a hagyományos kézművességet. A kékfestő kapucnis pulcsit tervez, a többszörösen Magyar Kézműves Remek díjjal kitüntetett mézeskalácsos karácsonyfadíszeket süt, miközben a gobelinező qr-kód formájában hímezi a házi áldást. A Pécsi Porcelán és a kicsi pesti ékszermanufaktúra egymás mellett állít ki, mert nem a méret, hanem a jó minőség a lényeg.

Ízek promenádja
A változatos gasztronómiai kínálatban is egy a közös, a magas színvonal. A halasnál a ráktól a hagyományos pontyhalászléig terjed a választék, a barbecue-s pultnál a magyar rostélyos kóstolható az ausztrál marha mellett, a kürtőskalácsos pedig nem restell sós finomságokat forgatni a parázs fölött. (Kiállítók listája: http://adventiunnep.hu/hu/gasztronomia) A vásár európai szellemiségéhez méltón a szervezők a gasztronómiai kínálat kialakításakor gondoltak az ételallergiával vagy cukorbetegséggel élőkre és a nagycsaládosokra is: a gluténmentes és diabetikus fogások mellett mindenhol lehet alacsony glikémiás indexű forralt bor kérni, és minden nagyobb árusnál biztosan kapható egytálétel ezer forint alatt. A rendezvényen felvonuló konyhák csak környezetbarát anyagokból készült evőeszközöket adhatnak ételeik mellé.

Az advent új dimenziója
Az öthetes vásár közel kétszáz programjából a leglátványosabbnak a fényfestés ígérkezik, amely idén új „dimenziót kap”. Sötétedés után minden fél órában indul egy káprázatos kisfilm, amelyek közül egyet kimondottan úgy gyártottak és olyan eszközökkel vetítenek le, hogy egy, a 3D mozikban megszokott vizuális élményt kapjanak a látogatók, ám ezúttal szabadtéren. Négy nagy teljesítményű lézerprojektor sugározza majd a karácsonyi mesét a 44 méter magas és 1000 négyzetméteres „vászonra”. Így épület falára még nem vetítettek Magyarországon – de a világon is ritkán.

„Míg korábban inkább a konkrét épületvetítési effektekre helyeztük a hangsúlyt, addig idén egy karácsonyi mesét álmodtunk a székesegyház homlokzatára – kezdi a kedvcsinálást Herczeg Ádám, VFX supervisor. – Részletgazdag felülete miatt a bazilikára videomappinget készíteni eleve komplex feladat, amihez képest a Mikulás és az őt segítő mézeskalács figurák meséjét sztereó 3D-ben animálni még nagyobb kihívás volt.” A sötétedés után minden egész órakor vetített, színeltolásos technikával készült kisfilm bármely kék-piros fóliájú 3D szemüveggel nézhető, de akinek ilyen nincs otthon, az a helyszínen is beszerezheti háromszáz forintért.

Kétszáz program öt hétre
Ilyen felhozatal mellett reggeltől estig tudna enni-inni az ember, de akinek nem ez a célja, az sem fog unatkozni. Az aktívabb időtöltésre vágyók beállhatnak a hétvégente villámcsődület keretében többször fellépő Göncöl Néptáncegyüttes soraiba, vagy felmehetnek az ország legnagyobb harangja mellé, hogy a bazilika 64 méter magasan lévő kupolájából csodálhassák meg a város és a vásár panorámáját. Erre a túrára szélcsendes időben, szilveszter napjának kivételével 10 és 17.30 között van lehetőség. A székesegyház falain belül szinte mindennap van koncert, december 24-én pedig, amikor az éjféli mise végéig nyitva van a templom, a helyi hittanos gyerekek pásztorjátéka tekinthető meg.

A jégpályát ingyen használhatják a gyerekek, akik korcsolyát és hétvégenként (pénteken 14-20, szombat-vasárnap 10-től 18 óráig) oktatást is kapnak. A biztonságuk érdekében csak 14 éven aluliak léphetnek a pályára, amely az időjárástól függetlenül is üzemel, hiszen borítása hűtés, vagyis energiafelhasználás nélkül is csúszik. Ez a  környezettudatos gondolkodás jelenik meg a vásár LED világításában és szigorú szelektív hulladékgyűjtési protokolljában is.

Hetedszer is bőkezűen
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet házikójában megvásárolható mézeskalács ellenértéke éppúgy jótékonysági célra megy, mint a HelloPay terminálokon fizetéskor választható adománya. Bár az elesettek az év minden napján segítségre szorulnak, a szervezők is jól tudják, hogy advent alkalmával többet gondolunk a rászorulókra, ezért minden támogatást megadnak a karitatív szervezeteknek és kezdeményezéseknek.

Immáron hatodik éve folyamatos az együttműködés az Ökumenikus Segélyszervezettel, amelynek felhívására számos aktivista, diplomata és híresség több ezer mézeskalácsszívet süt meg a vásárra, hogy azok eladásával is segíthessék a rászorulókat. „2013 óta minden évben a Szent István téren rendezzük be az szeretet.éhség. kampány ‘főhadiszállását’. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál egyedülálló helyszíne meghitt hangulatával ideális arra, hogy az önkéntesek és az adományozók személyesen is találkozhassanak” – mondja Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója, aki szerint az Országos Adventi Pénzadománygyűjtésnek mára emblematikus eleme lett a vásárban található mézeskalácsszív sütödés adománypont.

Egyetlen magyarként Európa élmezőnyében
A környezettudatos gondolkodás, a magas minőségi elvárások és az aktív társadalmi felelősségvállalás mellett a European Best Destination közönségszavazásának eredménye is bizonyítja, hogy ez a vásár más, mint a többi. A mérvadó turisztikai weboldal által szervezett közönségszavazásokon már több mint 1,3 millió ember szavazott, és választotta meg többek között az öreg kontinens legjobb adventi vásárait is. 2017-ben a top 10-be egyetlen magyar helyszín és rendezvény került be, mégpedig a Szent István téri Adventi Ünnep a Bazilikánál, amely a jövő évi megmérettetésben is az egyik esélyes jelölt. Az európai utazók és a magyar vendégek az alábbi linken adhatják le voksaikat december 1-je és 11-e között: www.christmas.ebdest.in

 

Nyitvatartás 2017. november 24-étől 2018. január 1-jéig:
hétfő–péntek: 11.00–22.00
szombat-vasárnap: 10.00–22.00
december 24.: 10.00–14.00

Helyszín: Budapest, Szent István tér–Zrínyi utca
A vásár és a programok ingyenesen látogathatók.

www.adventiunnep.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.