2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Karácsony az óceán partján

7 perc olvasás

canar-1.jpg Bizonyára sokan ábrándoztak már arról, milyen érdekes lenne egy karácsonyt a hideg, ködös tél helyett egy kellemesen meleg estén, vízparton tölteni. Gyorsan el is vetették a gondolatot, hiszen ki is akarna ezért legalább egy napig utazni. Hát most érdemes az ötlettel újra foglalkozni, mert egy ilyen tengerpart Budapestről úgy négy, négy és fél óra repülőúttal elérhető!

raab.jpg Négy évvel ezelőtt egy házaspár és egy barátjuk – hármasban – működtetni kezdett egy kis vállalkozást. Ma már ez a Kanári-szigetek specialistája a hazai piacon. Az egyik alapító tulajdonos és egyben az ügyvezető igazgató, Raáb Szilvia a siker okát abban látja, hogy a sok munka, a hit, a tapasztalat és a bizalom talált egymásra az évek során. Főleg ez utóbbi meghatározó, hiszen a partnercégek bizalma nélkül képtelenek lettek volna megmaradni, eredményt elérni. Ma már húsz munkatárssal dolgoznak, részben a budapesti irodában, mellette állandóan jelen vannak a Kanári-szigetek mindegyikén, amelyiket a turisták látogatják: Tenerifén, Gran Canarián, Fuerteventurán, Lanzaroten. Tisztában vannak azzal, hogy az alázatos munkával el lehet érni a sikert, de azt meg is tartani még sokkal nehezebb. Működésük nem kerek évfordulójának ünneplésére vendégeket is hívtak.

moises.jpg Több, mint százötven kilométer hosszú, finom, fehérhomokos strand, türkiz színű – általában 19-24 C fokos – tenger, kellemes hőmérséklet, nyílt természetű emberek. Moisés Jorge Naranjo, Fuerteventura Turisztikai Hivatalának igazgatója szerint ez jellemzi az ő szigetét. A Kanári-szigetek strandjának is hívják – okkal – mert mind között ez a legjobb, a legszebb. Ráadásul igen sok része nudista strand! A sziget egésze a Bioszféra Rezervátumba tartozik, a terület száz százaléka védett, teljes építési tilalom van érvényben. A Közép-Európából érkező turisták a vízi sportok szigetének is nevezik, jó lehetőséget találnak itt a szörf és búvárkodás kedvelői. A Windsurf Világbajnokságot már harminc éve itt rendezik. Családoknak is ideális választás, ha nyaralni szeretnének, ugyanis az itt működő szállodák legtöbbjének külön ajánlata van a kisgyermekkel érkezők számára.

canar-2.jpg Itt van a Kanári-szigetek legnagyobb állatparkja, az Oasis Park. A nyolcezer négyzetméteres állat- és botanikus kertben 250 faj képviselője, összesen háromezer állat él. A botanikus kertben 1500 különféle növény található majdnem az egész világról és itt van Spanyolország legnagyobb kaktuszkertje is. A szigeten sok a golfpálya, mindegyikhez ötcsillagos hotelek tartoznak. A fővárosban 1200 személyes, új kongresszusi központ működik. Jelenleg – a bevezető időszakban – ingyenesen vehető igénybe. Mivel Afrikához ez a sziget fekszik a legközelebb, a belső területe sivatagi jellegű, nem sok növény lakja. Ennek ellenére hárommillió kétszázezer turista keresi fel évente. Budapestről jelenleg heti egy repülőjárat érkezik, de szeretnék ezt heti kettőre emelni, hiszen tekinthetjük úgy, hogy most már van egy olyan strandja Budapestnek, ami az év 365 napján, napi 24 órán át nyitva van – Fuerteventura, ahol a napsütéses órák száma háromezernél is több évente!

canar-3.jpg Gran Canaria alakja nagyjából kerek, mérete minden irányban ötven kilométer, nevezik a kontrasztok szigetének is. Közepén hegyek vannak, ami a gyalogtúrázóknak jelent vonzerőt. Az időjárás igen kedvező, 20 fok a novemberi átlaghőmérséklet, de most 27 fok is előfordult! A Németországban, Ausztriában, Spanyolországban és a Dominikai Köztársaságban is működő Lopesan hotelláncnak itt is vannak szállodái. Három márkacsoportot alkotnak, és különböző vendégkörre számítanak – mondta el Marketa Heidukova, a hotellánc képviselője. A Lopesan csoport 4-5 csillagos, az IFA Hotelek és az idén megnyitott Abora szálloda 3-4 csillagos. A repülőtérről 15 perc alatt lehet eljutni San Augustinba, ahol az all inclusive ellátást kínáló, háromcsillagos IFA Interclub Atlantic Hotelt negyvenezer négyzetméternyi szubtrópusi kert veszi körül. Csúszdáit főleg a gyerekek élvezik.

canar-4.jpg A sportolók, az aktív pihenést keresők az ugyancsak háromcsillagos IFA Continetal Hotelt kedvelik. Külön gyerekmedencéje és jacuzzija van, de edzőterem is található benne. A ViaSale Traveltől a legtöbb utas idén az IFA Buenaventura Hotelt választotta. Talán azért mert egészen az óceánpart közelében található. A vendég eldöntheti, hogy teljesen nyugodt környezetben szeretne pihenni vagy egy mozgalmasabb részen lakna inkább, ahol fitnesz-terem és teniszpálya is a rendelkezésükre áll. November 1-től kezdte meg működését a szállodalánc legújabb márkája, az Abora Catarina Hotel. Valószínűleg azért vált gyorsan népszerűvé, mert 24 órás all inclusive ellátást kínál. Van olyan zónája, ami csak felnőtteknek szól, egy másik részén viszont gyerekes családokat is fogad. Legfelső emeletén – a legigényesebb vendégek számára – csodálatos kilátást nyújtó, luxus szobákat alakítottak ki. A márkanév, az abora, régi kanári szó, a jelentése napisten, az itteniek nyelvén. Egy másik szálloda, az ötcsillagos Lopesan Costa Meloneras Resort viszont azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy különleges „végtelenített” medencéje olyan látványt kínál, mintha az óceánba nyúlna.

canar-5.jpgArra a kérdésre, hogy miért Lanzarote-t válasszuk úti célnak a legjobb választ Denis Garcia Rodrigez, a Lanzarote Turisztikai Hivatal Kelet-európai igazgatója adhatja. A szigetnek jó ismerője, hiszen ott született, ezért teljes biztonsággal állítja: ők a Karácsonyt az óceánparton töltik! Lanzarotte kis sziget. Mindössze hatvan kilométer hosszú és huszonöt kilométer széles. Ennek ellenére bátran nevezhető az ellenétek szigetének. Sok felfedezni valót kínál, sok lehetőséget a különféle tevékenységekhez. Spanyolországban az elsők között nyerte el az UNESCO Bioszféra Rezervátum minősítést. A látogatóit változatos színekkel, lenyűgöző vulkáni tájakkal, különleges szőlőültetvényekkel várja. Tavaly október óta közvetlen légi járat köti össze Budapesttel. Sok szép szállodája van, mindenki megtalálhatja itt a számára leginkább megfelelőt egy kellemes nyaraláshoz – és ami különösen fontos: egyáltalán nincs szúnyog!

canar-6.jpg Itt van Arecife, ami a magyar turisták véleménye szerint – Budapest után – a világ legszebb városa. A kalózok támadásaitól két erőd is védte, ezek ma is léteznek. A sziget tájai egymástól nagyon eltérőek, némelyik sehol a világ más tájain nem látható. Van, ami a Holdra vagy a Marsra emlékezteti az arra járót, máshol viszont egy vulkán kráterében kialakult zöld színű tó örvendezteti meg a szemlélőt. Egy másik vulkán belsejében, egy barlangban nemcsak természetes tó foglal helyet, találunk itt éttermet, még hangversenytermet is! La Geria egy roppant különleges szőlőtermő vidék, borai évről évre rangos díjakat nyernek a világ legnagyobb borversenyein. Annak ellenére, hogy Lanzarote vulkánikus sziget, strandjainak többsége fehér vagy aranysárga homokkal borított.

canar-7.jpg Tőle hat kilométer távolságra találunk egy olyan szigetet is, amit teljes egészében hófehér homok takar. Ez a Kanári-szigetek nyolcadik tagja, La Graciosa. Óránként induló hajókkal fél óra alatt lehet ide eljutni, mindössze hatszáz ember lakja, itt nincsenek szállodák, autóutak, csak paradicsomi környezet, csend és nyugalom. Lanzarote még egy páratlan szórakozást kínál, mely igazi csemege a búvároknak. Itt van a Museo Atlántico, Európa egyetlen víz alatti múzeuma! A tíz különálló, nagyméretű installáció és a háromszáznál is több, embernagyságú szobor elhelyezésének az volt a célja, hogy különleges élőhelyet hozzon létre az itt őshonos, tengeri fajoknak. Attól függően, hogy a növények, algák, halak milyen hatással vannak rájuk, a szobrok szinte napról napra változnak. Igazán érdekes látványosság!

 

www.viasaletravel.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.