2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Amire az utasbiztosításnál figyelni érdemes

5 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/2358"><img class="image thumbnail" src="/files/images/fuggetlenbiztalkusz.thumbnail.jpg" border="0" alt="Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége" title="Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége" width="100" height="45" /></a></span>Az iskolai vakáció kezdetét követõ hetekben ismét százezrek kelnek útra, hogy külföldön pihenjék kik az elmúlt idõszak fáradalmait. Meglepõ módon kétharmaduk még mindig nem gondoskodik utasbiztosításról, pedig az utazás költségeihez képest elhanyagolható összegért, már napi néhány száz forintért igen komoly kellemetlenségektõl tudnák magukat megóvni. </p><p>

 

független biztosítási alkuszok magyarországi szövetségeAz iskolai vakáció kezdetét követõ hetekben ismét százezrek kelnek útra, hogy külföldön pihenjék kik az elmúlt idõszak fáradalmait. Meglepõ módon kétharmaduk még mindig nem gondoskodik utasbiztosításról, pedig az utazás költségeihez képest elhanyagolható összegért, már napi néhány száz forintért igen komoly kellemetlenségektõl tudnák magukat megóvni.

 

független biztosítási alkuszok magyarországi szövetségeAz iskolai vakáció kezdetét követõ hetekben ismét százezrek kelnek útra, hogy külföldön pihenjék kik az elmúlt idõszak fáradalmait. Meglepõ módon kétharmaduk még mindig nem gondoskodik utasbiztosításról, pedig az utazás költségeihez képest elhanyagolható összegért, már napi néhány száz forintért igen komoly kellemetlenségektõl tudnák magukat megóvni.

Nem elég azonban megkötni az utasbiztosítást, a feltételekre is érdemes odafigyelni. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) a legfontosabb szempontokat gyûjtötte csokorba.

Összehasonlítás, alapvetõ ismérvek

Bár a piacon már számtalan variációban és kiegészítéssel találunk utasbiztosítást, összehasonlítani mégis elsõsorban két fõ szempont alapján érdemes õket: a betegség és poggyászkár esetén járó biztosítási összeg, illetve a biztosítás díja alapján. Általában elmondható, hogy a magasabb limitekhez általában magasabb biztosítási díjak tartoznak, ennek ellenére hosszabb utazás esetén érdemes lehet az azonos limitekhez tartozó ajánlatok díjait is összevetni.

Néhány napos, közeli országokat célzó utazáskor elegendõ lehet az egyszerû, olcsóbb utasbiztosítást megkötni, hosszabb utazás, illetve Európán kívüli célpont esetén érdemes megfontolni a magasabb limitû, összetettebb szolgáltatásokat is tartalmazó módozatok kiválasztását.

További szempontként mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy a biztosításhoz milyen assistance szolgáltatás jár. Baj esetén ugyanis az assistance feladata szinte mindenben segíteni a legtöbbször az adott ország nyelvét sem ismerõ ügyfelet – orvos küldésétõl a legközelebbi kórház címének megadásán keresztül a hazautazás megszervezéséig. Így aztán ma már követelmény, hogy az assistance ne csupán 0-24 óráig elérhetõ legyen, de magyar nyelven is lehessen velük kommunikálni.

?Nincs rá szükségem": bankkártya, E-111, utazási iroda

Sokan azért nem foglalkoznak az utasbiztosítás megkötésével, mert olyan bankkártyával rendelkeznek, amely ilyen jellegû szolgáltatást is biztosít. Jó tudni,hogy bár ezek a biztosítások valóban érvényesek, legtöbbször komoly biztosító áll mögöttük, a szolgáltatási kör és a kártérítési összegek felsõ határa igen limitált. Ezért fontos, hogy fõleg nagyobb utazások elõtt nézzük át a feltételeket, és szükség esetén kiegészítõ biztosítással szélesítsük az általuk nyújtott védelmet. A feltételek áttekintése azért is fontos, mert egyes bankkártyákhoz kötõdõ biztosítások csak akkor érvényesek, ha az ügyfél az utazási szándékát egy megadott telefonszámon elõre jelzi.

Mások úgy vélik, kellõ védelmet szereztek az utazás során felmerülõ problémákkal szemben az E-111-es nyomtatvány kiváltásával. (Az EU országaiban ez biztosítja, hogy a magyar állampolgárok az ott lakókkal azonos társadalombiztosítási szolgáltatást élvezzenek.) Ez a védelem azonban igencsak hiányos:

  • Az igazolást általában csak az állami kórházak fogadják el,
  • A poggyászkár, az utastársak elszállításának, a tolmácsnak, a hozzátartozók értesítésénak és odautazásának, valamint a hazautazásnak a szervezése és költségei mind a balesetet szenvedett utast terhelik.
  • Sok országban az állampolgárok is önrészt fizetnek az ellátásért, ami komolyabb sérülés esetén 10-20 százalékos önrész mellett is könnyen elérheti a százezer forintos mértéket.

Bár a szervezett utak esetében az utazási irodák automatikusan megkötik a biztosítást utasaikra, amennyiben csak részleges szolgáltatásokat veszünk igénybe az irodától (például a repülõjegy vagy a szállás megrendelése), ilyen szolgáltatásban csak kivételes esetben részesülünk tölük.

A lényeg sokszor az apró betûs részben található

Sok kellemetlen meglepetéstõl óvjuk meg magunkat, ha elõre elolvassuk az adott biztosítás feltételeit. Fõleg a kizárásokra, illetve a kárrendezési dokumentumokra vonatkozó részeket érdemes alaposan áttanulmányozni. Néhány példa a leggyakoribb problémákra:

  • Általában nem köthetõ biztosítás érvényes magyarországi betegbiztosítás (TB) nélkül
  • Nem biztosított az a betegség, amely már az utazás elõtt fennállt, és a terhességgel kapcsolatban elõálló problémákat sem fedezik az utasbiztosítások
  • Manapság a síelés a legtöbb esetben része biztosításoknak, ettõl függetlenül egyéb sportok szerelmesei (pl. búvárkodás, hegymászás, rafting, stb.) még ma is kénytelenek kiegészítõ biztosítást kötni
  • A poggyászbiztosítás általában nem terjed ki nagyobb értéket képviselõ tárgyakra, készpénzre, sporteszközökre, stb. sem.

Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke így fogalmaz: ?Legtöbbünk számára az év egyik leginkább várt idõszaka a nyári vakáció, amikor igyekszünk gondtalanul kikapcsolódni szeretteinkkel együtt. Azt hiszem, aki belegondol, belátja, hogy ezt a gondtalanságot napi néhány száz forint kifizetésének megspórolása miatt nem érdemes veszélyeztetni. Az utasbiztosítások számtalan helyen könnyen megköthetõk. Amennyiben szakszerû eligazításra vagy többféle biztosító ajánlatának összehasonlítására van szükségünk, érdemes biztosítási alkuszok segítségét igénybe venni."

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.