2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újdonság a pénzügyi piacon: Portfolio Money

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/2355"><img class="image thumbnail" src="/files/images/portfoliomoney.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.portfoliomoney.hu" title="www.portfoliomoney.hu" width="100" height="45" /></a></span>  <p>A Central European Media Csoporthoz tartozó NET Média Zrt. társaságot alapított Portfolio Money  néven azzal a céllal, hogy a hazai pénzügyi termékközvetítõi piacon teljesen új üzleti modellt kínálhasson. </p><p> 

www.portfoliomoney.hu 

A Central European Media Csoporthoz tartozó NET Média Zrt. társaságot alapított Portfolio Money  néven azzal a céllal, hogy a hazai pénzügyi termékközvetítõi piacon teljesen új üzleti modellt kínálhasson. 

 

www.portfoliomoney.hu 

A Central European Media Csoporthoz tartozó NET Média Zrt. társaságot alapított Portfolio Money  néven azzal a céllal, hogy a hazai pénzügyi termékközvetítõi piacon teljesen új üzleti modellt kínálhasson. 

 

  A csoport tagjai;  Index, Plazma Média, Bookline, Portfolio.hu.   A megalakulásról szóló tájékozatót 2007.június 5-én tartotta Pálinszki Iván, a Portfolio Money Zrt. vezérigazgatója és Vaszily Miklós, a Central European Media vezérigazgató-helyettese.

Helyzetértékelés

A magyar pénzügyi piac helyzetértének értékelésében elhangzott, új minõségre van szükség a pénzügyi termékköz-vetítésben.  A pénzügyi termékek piaca ugyanis jelentõs dinamikát mutatott az elmúlt években, s ez a növekedési folyamat várhatóan az elkövetkezõ 3-5 évben is folytatódni látszik. 

Magánszemélyek esetében, a két legjelentõsebb pénzügyi terméknek a jelzáloghitel és az életbiztosításhoz kötött befektetés (unit-linked) bizonyult.  Utóbbi esetében,  az elõzõ évhez képest 60%-os növekedéssel, a biztosítók 2006-ban mintegy 230 milliárd Ft  díjbevételt realizáltak, elõször érve el a nyugat-európai trendeket. Minden 4. biztosításra költött forint ma már megtakarítás-célú, azaz a unit-linked biztosításba áramlik.   A pénzügyi kultúra javulásával az öngondoskodás egyre nagyobb szerephez jut, várható, hogy a hosszú távú megtakarítások, melyeket adókedvezmények is támogatnak, jelentõs növekedést fognak felmutatni a következõ években. Az adókedvez-ményben meghatározott minimális, 10-éves futamidejû konstrukciókkal szemben fokozatosan elõtérbe kerülnek a 15 éves futamidejû szerzõdések.

A hazai jelzáloghitel piac az elmúlt években produkált  1.100 milliárd Ft-os új hitelállomány-kihelyezéssel elérte a nyugat-európai átlagot,  de még további növekedésével lehet számolni a forinthitelekkel kapcsolatos  kamatcsök-kentési várakozások, ill. a banki kamatmarzsok csökkenése miatt mérséklõdõ hitelterhek és az egyéb hitelek jelzáloghitelre való cserélése miatt.  A magyar lakossági ingatlanok 85%-a nincs megterhelve hitellel.

Miben áll a közvetítõ szerepe?

a portfolio money web oldalaA nyugati országokban több évtizedes hagyománya van a pénzügyi tanácsadóknak, az elmúlt években a független pénzügyi tanácsadók ugyan tért hódítottak a hazai piacon is, de ennek ellenére, a lakosság jelentõs része nem tudja, miben segíthet egy közvetítõ.

A közvetítõ szerepe tehát:

-segít kiválasztani-összehasonlítani a legmegfelelõbb terméktípust az ügyfél igényei, anyagi helyzete, kockázatviselési képessége függvényében,

független tanácsadóként ad tanácsot a pénzintézet (bank, biztosító) kiválasztásához,

-magára vállalja az adminisztráció intézését ügyfele helyett,

-folytatólagosan ellátja a szükséges tanácsokkal ügyfelét a jelzáloghitel, ill. az életbiztosításhoz kötött befektetés felmerülõ kérdéseiben,  pl. adandó alkalommal kedvezõbbé váló alacsonyabb törlesztõrészletre váltásban, vagy befektetések esetén a portfólió éves felülvizsgálatánál.

A közvetítõi piac szerepe

Az Egyesült Királyságban az értékesített pénzügyi termékek 65-80%-a,   Németországban  15-22%-a,  Magyarországon 25-50%-a  megy át független közvetítõkön, s ez a magyar részarány még további mérsékelt növekedésre is számíthat.

A magyar pénzügyi közvetítõi piac jellemzõi:

-egy-két jelentõsebb és néhány középméretû szereplõ, valamint sok mikro vállalkozás fut, jelentõsebb infrastruktúra és szakmai háttér nélkül, (lakossági bizalmatlanság mutatkozik),

-a szolgáltatási skála többnyire nem eléggé integrált,

-a szolgáltatások árazása nagy eltéréseket mutat, a fizetõstõl az ingyenes szolgáltatásig,

-az internetes információ kezdetleges, nem segíti a lehetséges ügyfelek tájékozódását.

Mit kínál a Portfolio Money a gondok feloldására?

Az alapítók úgy látják, az elmúlt nyolc évben, a Portfolio.hu sikeres üzemeltetésével olyan márkát sikerült létrehozni, olyan kapcsolati tõkét lehetett felhalmozni a pénzügyi szektorban, hogy a három millió fõs ügyfélbázis az internet és a pénzügyi szektor találkozásánál stabil kiindulást biztosíthat egy új szolgáltatási elgondolás számára.  2006-ban a cég sikereket ért el az online Portfolio Trader befektetési szolgáltatásokkal, erõs kapcsolatokat épített ki a pénzügyi szektorban.

Új megoldásuk lényege;  a Portfolio Money ügyfelei ingyenesen vehetnek igénybe tapasztalt tanácsadókat

-hitelstruktúrák bemutatására,

-ingatlan-vételhez kapcsolódó költségek számszerûsítésére,

-hosszú távú célok megvalósításához a pénzügyi igények meghatározására,

Az ügyfelek maximális segítséget kapnak az interneten döntést támogató információk formájában a valós piaci kínálatról, országos kiterjedtségben, a szolgáltatások igénybe vételekor úgy lépnek a kapcsolatba, mintha egyszerre nyolc bankkal tudnának tárgyalni. (Nem MLM rendszerû értékesítés.)

A banki termékek;  szabad felhasználású ingatlanhitel, hitel refinanszírozás, közalkalmazotti-köztisztviselõi hitelek, egyéb jelzálog alapú hitelek. Egyenlõre retail, késõbb KKV ügyfeleket is kiszolgálnak.

A biztosítási termékek;  vagyonbiztosítás, hitelfedezeti biztosítás, kombinált termékek, kárrendezési képviselet, kockázati és unit-linked biztosítás, utasbiztosítás.

Partnerek 

Hitelben:   CEC, OTP, CIB, UniCredit, Raifaisen, Aegon Hitel Zrt., Ella Bank, K&H,

Biztosításban:   Aegon, Generali Providencia, Aviva, Alianz, EUB, ING, Uniqa, Union, Ahico, OTP Garancia,  QBE Atlasz, stb.

 http://www.pomo.hu/

 http://www.portfoliomoney.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.