2022.augusztus.14. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Archívum – Megjelent a MúzeumCafé legújabb száma

2 perc olvasás

archivum.jpgMegőrzés, digitalizálás, hozzáférés, megosztás – ezek a kulcsszavai a MúzeumCafé 65., adattárakkal, archívumokkal foglakozó számának.

 

A régóta meglévő és integrált gyűjteményekre épül a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, a részletekről Kovács Zoltán írása olvasható. Halász Tamás a PIM-OSZMI Táncarchívumának, Bartha Katalin Ágnes a kolozsvári Szabédi Emlékház irodalomtörténeti gyűjteményének gazdagságába enged betekintést, Boros Géza a Ludwig Múzeumban létrejött Biennále Iroda ugyancsak folyamatosan gyarapodó dokumentumanyagát ismerteti a lapban.

 

Hamvay Péter írása a hazai építészeti archívumok, Basics Beatrix a művészettörténeti adattárak gyűjteményeit tekinti át, Tóth Eszter az Állambiztonsági Levéltár működését, anyagának kutathatóságát ismerteti, a költözés alatt álló Lukács Archívumtól pedig Mesterházi Miklós búcsúzik. A Disputában Berényi Marianna a felhőalapú információtárolás múzeumi, tudományos kutatói hasznáról beszélget vendégeivel, Toronyi Zsuzsannával, Zólyomi Gáborral, Horváth Ivánnal és Fonyódi Krisztiánnal.

 

A Kutatás rovatban Radnóti Sándor Kert és táj című tanulmányának, második, befejező része, illetve Juhász Sándornak az egykori Léderer-gyűjteményt ismertető cikke olvasható.

A szám Múzeumőrei: Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója, Bánfalvi István, az Aczél György Kézirati Hagyatékát kezelő kuratórium elnöke és Klaniczay Júlia, az Artpool vezetője.

 

A Szemlében a 300 éves Békéscsabát ünneplő Csabensis című kötetet Basics Beatrix ismerteti, ugyanő a szerzője a Módszertan rovat nemzetközi muzeológiai oktatási áttekintésének.

A Híreket Magyar Katalin, a Kalendáriumot Gréczi Emőke szerkesztette. Mindezek mellett lap közli Varga Benedeknek a MúzeumCafé 10. születésnapján elhangzott beszédét is.

 

A fotóanyagot Szilágyi Lenke és Szesztay Csanád készítette, az ezúttal dominánsan olívazöld színű lapot – címoldalán a Sefaria adatbázis egyik infografikáját felhasználva – Pintér József tervezte.

 

http://muzeumcafe.hu/hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.