2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ARTplacc 2012 – Kortárs Művészeti Napok Tihanyban.

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57589"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/d%20%281%29.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="69" /></a></span>A<strong> </strong>2011-ben első alkalommal megrendezett ARTplacc után idén másodszor is sor kerül a tíznapos kortárs művészeti eseményre 2012. augusztus 10. és 20. között.</p> <p> 

A 2011-ben első alkalommal megrendezett ARTplacc után idén másodszor is sor kerül a tíznapos kortárs művészeti eseményre 2012. augusztus 10. és 20. között.

 

A 2011-ben első alkalommal megrendezett ARTplacc után idén másodszor is sor kerül a tíznapos kortárs művészeti eseményre 2012. augusztus 10. és 20. között.

 

Az ARTplacc 2012 a tavaly megkezdett hagyományokat folytatva ismét kortárs művészeti programokkal várja a látogatókat, immár nem csak egy helyszínen, hanem Tihany több frekventált pontján is. A kortárs galériák kiállítóhelyeként szolgáló rendezvénysátor mellett a félsziget és a régió több intézménye jelezte már együttműködési vagy csatlakozási szándékát.

 
A budapesti Krisztina Palaceban 2012. január 25-én megnyílt kiállítás az ARTplacc 2011 fesztivál résztevőinek közös tárlata, mely ízelítőt ad a 2011-es rendezvény válogatásából.

A kiállítás sajtótájékoztatóján Peleskey Ákos főszervező-ötletgazda, a MONO Galéria tulajdonosa, Szilágyi Pál társszervező, a RadaR EKMKE elnöke, Molnár Annamária a Kortárs Galériák Egyesületének elnöke, Tósoki Imre, Tihany polgármestere és Somosi Rita művészettörténész, kurátor, az ArtGuideEast főszerkesztője ismertették a tavalyi eredményeket, felvázolva az idei terveket. A kiállítás hat hétig tekinthető meg, melyet két másik követ még a tavasz folyamán: ezen tárlatokon már a 2012-es ARTplaccon résztvevő régi és az újonnan csatlakozni kívánó galériák alkotóinak tematikus tárlata lesz látható.
Az ARTplacc egyik fő célja a nyolcvanas-kilencvenes évek Balaton-felvidékének pezsgő kulturális életének újbóli feltámasztása valamint, hogy a hazai kortárs művészetet egy szélesebb közönség számára is elérhetővé tegye. A község hangulata és kulturális öröksége révén is kitűnő helyszín a kortárs művészeti programok megrendezésére.

 
Sokszor hallottam Tordy Gézától, Bujtor Istvántól és más neves művészektől a sztorikat a nyolcvanas és kilencvenes évek pezsgő kulturális életéről. Arról, hogy Tihanyban mindig történt valami. Teltek az évek és az általunk szeretett félszigeten nehezen indultak a fejlesztések, sőt a balatoni települések versenyfutásában Tihany egyre gyengébb pozíciót foglalt el. Elhatároztuk, hogy ezen a helyzeten változtatunk" – idézte fel Peleskey Ákos, az ARTplacc alapítója döntésük előzményeit 201 l-ben.
A kezdeményezés sikerének és szakmai színvonalának köszönhetően Tihany Önkormányzata is támogatásáról biztosította az ARTplaccot már az első pillanattól kezdve: a turisztikai szempontokat is mérlegelve állt a rendezvény mögé mind gazdaságilag, mind erkölcsileg. Ezzel lehetőséget biztosít arra, hogy az idelátogató turisták találkozzanak a magyar művészeti értékekkel, és a félszigetre csalogassa az ugyanezen művészeti értékekre eleve nyitott, a Balaton partján pihenő látogatókat.
Az első ARTplacc idejére tizenöt kortárs művészeti galéria költözött le Tihanyba, ahol egy rendezvénysátor lehetőségeit maximálisan kihasználva sokszínű válogatás került bemutatásra, s a fotótól a festményen át az installációkig szinte minden műfajt felvonultatott.

Közel 3000 ember látogatott el a fesztiválra, s közülük sokan kifejezetten a rendezvény miatt érkeztek Tihanyba.

 

Résztvevő galériák és szervezetek 2011-ben:

acb Galéria, Dovin Galéria, Erdész Galéria és Design, Faur Zsófi Galéria, Godot Galéria, Inda Galéria, kArton Galéria és Múzeum, Kisterem Galéria, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, MONO Galéria, Neon Galéria, Nextart Galéria, Várfok, Viltin Galéria és a cArtc Egyesület, MONOLITH a r t s p a c e, MOME line – design műhely, Spiritusz Galéria.

 

Idén a kortárs galériák standjait felvonultató 800 négyzetméteres Központi Kiállítótér mellett a kapcsolódó események helyszínéül szolgál a Badacsonyi Pincegazdaság borospincéje, számos közterület, a Nemzeti Park területe és a kikötő. Hangulatában és tartalmában is igazodik a nyári helyszínhez a fesztivál felhozatala, a művészek a szabad tér és a szemet gyönyörködtető környezet adta lehetőségeket is kihasználják.
A PANEL contemporary szervezésében kerül megvalósításra a VIDEOLAKE nemzetközi videó fesztivál, mely idei tematikájával a helyszín elhelyezkedésére reflektál: a vízzel kapcsolatos videó munkákat várják a szervezők. A válogatás az ősz folyamán, budapesti kiállítóhelyen is látható lesz majd.
Szintén az ARTplacc kezdeményezésére idén Land art workshop-pal is bővül a kínálat, mely a helyszín környezeti adottságait kihasználva ösztönzi az alkotókat a munkára a Kortárs Művészeti Napok idején, s a látogatók – érkezésük idejétől függően – betekintést nyerhetnek majd a munkafolyamatba és a fesztivál végén láthatják az elkészült alkotásokat. (Nemzeti Park)
A nyári fesztiválok között azonban a magyar közönség és szakmai szervezetek mellett szeretnénk a régió művészeti szereplőivel is kapcsolatot építeni. Az előttünk álló hónapokban mindent elkövetünk azért, hogy az idei 2012-es ARTplaccra is érkezzenek a régió meghatározó galériái, művészei. Úgy gondoljuk, hogy a PANEL contemporary által szervezett videó fesztivál és a Land art workshop is regionális érdeklődésre tart majd számot. A Kortárs Galériák Egyesületével együttműködve fontosnak tartjuk a kortárs művészet széleskörű bemutatása mellett a szakmai szempontok és a magas szakmai színvonal szem előtt tartását az egész fesztivál folyamán. Célunk, hogy közel hozzuk a kortárs művészetet és az egész család Számára igényes kikapcsolódást nyújtsunk a Balaton parton."

 
Az ARTplacc szervezője a Mono Galéria, társszervezője a RadaR – Európai Kortárs Művészetért Közhasznú Egyesület. Együttműködő partnere a Kortárs Galériák Egyesülete.

Az ARTplacc 2012-re tervezett főbb programjai:
• 600+200 m2-es sátorban kortárs, képzőművészeti kiállítás kortárs galériáinak részvételével
• kültéri installációk a MOME hallgatóinak bevonásával (Hello Wood Művésztábor)

  • MKE művésztelepének kiállításai
  • interaktív gyermekfoglalkoztató és múzeumpedagógiai programok
  • VIDEOLAKE nemzetközi videó fesztivál
  • land art workshop

• nemzetközi műterem-program a Töreki Művésztelep együttműködésével.

 
A 2011-es ARTplacc számokban:
Totál résztvevői adatok: 3000 fő
Összes nyomtatott megjelenés: 50 000
Összes szabadtéri megjelenés: 1500
TV megjelenés: MTV, RTL Klub
Rádió megjelenés: helyi rádió reklámok, interjúk
Összes egyedi weboldal látogató 2011. november 15-ig: 10 000
Összes PR megjelenés: 150

 

ARTplacc 2012 Kortárs Művészeti Napok Tihanyban időpontja:
2012.
augusztus. 10 -20

www.artplacc.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.