2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és benne Farsang álarc nélkül a Néprajzi Múzeumban, Egy őrült naplója 100. előadás a Gardenben és gasztronómia

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57591"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/u_2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="48" /></a></span>Jó olvasást.</p> <p><strong> </strong>

Jó olvasást.

 

Jó olvasást.

 

Új tárlatvezetési sorozat, 2012.

A Néprajzi Múzeum 2012-ben új sorozatot indít, amelynek keretében egész évben, minden hónap utolsó vasárnapján déli 12 órakor ingyenes tárlatvezetéssel várja a közönséget.

A muzeológusok, kiállítási kurátorok különleges tárgyakat kiemelve új összefüggésekben mutatják be a kiállításokat, és alkalmanként kapcsolódnak a naptári év jeles napjaihoz, ünnepi időszakaihoz is.

A sorozat első állomása 2012. január 29. vasárnap, 12 óra:

A magyar nép hagyományos kultúrája.

Farsang álarc nélkül – tárlatvezetés az állandó kiállításban.

A magyar nép hagyományos kultúráját bemutató állandó kiállítást farsangi hangulatban nézzük végig új sorozatunk első tárlatvezetésén. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakhoz számos szokás kapcsolódik, amelyek a tárgyakban is megjelennek. A szokások közül kiemelkednek az egész esztendőre vonatkozó termékenységvarázslások, dramatikus játékok, lakodalmak, bálok, mulatságok – ezek ismeretében más megvilágításba kerül a kiállításban látható kalotaszegi lakodalom tárgyi világa, az állatok őrzésére szolgáló zajkeltő eszközök, vagy a különböző maszkok, jelmezek, álarcok.

Fogyasszuk együtt jó étvággyal és vidáman ezt a programot, és ne szűkölködjön senki kíváncsiságban!

Tárlatvezető: Máté György muzeológus

A tárlatvezetés múzeumi belépőjeggyel látogatható.

http://www.neprajz.hu/programok.php?menu=4&program_id=434

További időpontok:

február 26. Erdélyi templomok. Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből

március 25. Kauri és nagyító. Bíró Lajos óceániai ékszerei

április 29. Amazónia – Utak az indiánokhoz

május 27. Nők, szőnyegek, háziipar

június 24. Amazónia – Utak az indiánokhoz
július 29. A magyar nép hagyományos kultúrája

augusztus 26. Nők, szőnyegek, háziipar

szeptember 30. A magyar nép hagyományos kultúrája

október 28. A magyar nép hagyományos kultúrája

november 25. A magyar nép hagyományos kultúrája

december 30. A magyar nép hagyományos kultúrája

A tárlatvezetések ingyenesek, a program múzeumi belépőjeggyel látogatható.

http://www.neprajz.hu/tartalom.php?menu2=597

Néprajzi Múzeum

Budapest V., Kossuth Lajos tér 12.

NYITVA: 10:00 – 18:00, hétfőn zárva

 

Egy őrült naplója 100. előadás!

A Városmajori Garden Étterem Színház vendége: Körtvélyessy Zsolt

Várakozáson felüli az érdeklődés és a figyelem a Városmajorban megnyílt új játszóhely iránt, melynek Színház Szerdák sorozatában 2012. február 1-jén Körtvélyessy Zsolt 100. alkalommal adja elő Gogol egyik legismertebb művét.

Körtvélyessy Zsolt saját bevallása szerint először Darvas Iván előadásában találkozott az Egy őrült naplójával, melyet ma aktuálisabbnak tart, mint régen. 1992-ben a Nemzeti Színházban mutatta be Horváth Csaba rendezésében, és azóta repertoáron tartja. A felújított és országszerte nagy sikerrel játszott előadás 100. alkalommal kerül színre február 1-jén 19 órától a Garden Étterem Színházban. A nézők most is asztaloknál ülve, közvetlen közelről élvezhetik a produkciót.

Ma kevésbé az őrült klinikai bemutatása érdekel, inkább az emberi kiszolgáltatottság, a hatalom és az ember viszonya" – mondja a színész, aki pályája során számos férfias karaktert formált meg. Ez az alakítás azonban sokkal mélyebb színészi játékot igényel: érzelmi hullámvasútba ültetve hol harsány kacagásra, hol orr- és szemtörölgető szipogásra készteti a publikumot. Aki díszes kellékektől zsúfolt előadásra számít, az csalódni fog, Körtvélyessy a sokak által méltatott üres térben sziporkázik. A színészi játék olyan skáláját mutatja fel, amely rövid időn belül lehetetlenné teszi, hogy a szemlélő másra fókuszáljon.

Jegyek országosan kaphatók az ismert jegyirodákban.

Jegyvásárlás kezelési költség nélkül online: szabadter.jegy.hu vagy személyesen a Szabad Tér Jegyirodában (Nagymező u. 68.).

Jegyrendelés és (ajánlott) asztalfoglalás telefonon: 06 1 / 301-0147

A jegyár tartalmaz egy pohár welcome italt!

www.szabadter.hu/gardenszinhaz

Városmajori Garden Étterem Színház

2012. február 1-én 19 óra.

Egy őrült naplója

 

A tequila és az ételek csodás fúziója Keresztes Ferenc 2012-es kreációiban.

Mexikó legnépszerűbb tequilája tányéron is isteni! Világbajnok mixerünk, Keresztes Ferenc újabb műalkotásokat, gasztronómiai különlegességeket alkotott a 2012-es évre.

A molekuláris gasztronómia egyik legkiemelkedőbb hazai szakembere Mexikó elsőszámú tequiláját, az el Jimadort használta föl ételkülönlegességeihez. Új fogásaival bebizonyította, hogy a nemes mexikói ital fogyasztásának kultúrája mennyire szerteágazó hagyományokkal rendelkezik, s hogy a 100% agavéból készült el Jimador tequila nemcsak italként, hanem az ételek alkotóelemeként is hibátlan.

Keresztes Ferenc világbajnok mixer az idei évre újabb kísérletekkel rukkolt elő, köztük a Barcelonában díjazott ízkombinációk továbbfejlesztésével. A Symbol Budapest bárséfje az italok és az ételek összhangját teremtette meg a tányérokon.

Bede Róbert, a Paprika TV séfje ellátogatott Keresztes Ferenc birodalmába, hogy végignézze az új év legmodernebb ízkombinációinak születését.

A 2012-es év letrendibb tequilaételei a következők lettek:

Citrussal fűszerezett agavé királyrákkal,

Kaviár „tanyasi osztriga" Margaritával,

„Hot Sunrise" marhabélszín narancsfüsttel,

Guamacole – gravlaxolt lazacfilé,

Gesztenyepüré, amarénás tequilával és Litcsi fagyi hibiszkusszal.

„Mexikóban szerettem meg a tequilát, abból is az érleltet, a reposado-t. Nagyon jellegzetes, összetett illata van, ehhez párosítottam az ízeket Huszák Zoltán séffel együtt. Számomra fontos, hogy az orrunknak is kedveskedjünk egy étel esetében"- mondta a mixer, a tőle megszokott legnagyobb szerénységgel.

Bede Róbert szakmailag értékelve az ételeket, így érzékeltette kollégája profizmusát: „Keresztes Ferenc cipőjéig sem érek föl."

Magyarországon a tequilát legtöbbször citrommal és sóval vagy naranccsal és fahéjjal fogyasztják. Az el Jimador tequila esetében ez nem ajánlott, hiszen ezek az erős ízek elnyomnák a Mayahuel istennőtől eredő párlat csodálatos zamatát. Az idei év fogásainak alapját az el Jimador két fajtája, a Reposado és a Blanco adta.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.