2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

New York, Versailles, Budapest

7 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57579"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/BernarVenet.thumbnail.JPG" border="0" alt="Bernar Venet" title="Bernar Venet" width="75" height="100" /></a></span><strong>Bernar Venet</strong></p><p>A kortárs francia képzőművészet kiváló alakjának, Bernar Venet-nek a Műcsarnokban 2012. január 26-án megnyílt New York, Versailles, Budapest című  kiállítása a művész több mint 50 éves, bámulatosan koherens életművéről ad átfogó képet.</p> <p> 

Bernar VenetBernar Venet

A kortárs francia képzőművészet kiváló alakjának, Bernar Venet-nek a Műcsarnokban 2012. január 26-án megnyílt New York, Versailles, Budapest című  kiállítása a művész több mint 50 éves, bámulatosan koherens életművéről ad átfogó képet.

 

Bernar VenetBernar Venet

A kortárs francia képzőművészet kiváló alakjának, Bernar Venet-nek a Műcsarnokban 2012. január 26-án megnyílt New York, Versailles, Budapest című  kiállítása a művész több mint 50 éves, bámulatosan koherens életművéről ad átfogó képet.

 

Bernar Venet 71 éves, nem szereti, ami antik, de legalábbis 1950 előtti, s egy teljesen üres, fehér hálószobára vágyik. Franciaországban született, gyerekként misszionáriusnak készült. A nizzai művészeti iskolában egy hétre eltiltják, mert diáktársaival szemben Picassót védi. A 60-as évek elején lábbal festette padlóra műveit, első megörökített performanszaként szemeteskukák között fényképezteti le magát. Miután New Yorkba költözött, a Sohóban lakott, s az utcán talált furnérlemezekből készítette a bútorait. Volt színházi díszlettervező, majd költő, festő, szobrász, írt vertikális színpadtechnikára épülő balettet. Egyenes-görbe-törött-végtelen csövei, rúdjai bejárták a világ kiállítótermeit és parkjait. 1983-ban film készült róla. Venet ars poeticája, hogy „kockázatot vállalva lehet csak eljutni oda, amit érdemes megmutatni." Ezért performanszai, kiállításai a közízlést is provokálva tömegeket képesek megmozgatni. Így például a Versailles-ban idén ősszel felállított – nyársapáti műhelyből származó – 60 tonnás rozsdásvasrúd-csoportja is, mely egy fémlény csupasz bordáiként „keretezte be" XIV. Lajos szobrát. Indulatosan „Mona Lisa fülébe tett piercing"-nek nevezték, miközben megvalósításáról elismerően állapították meg, hogy olyan szaktudás és mérnöki teljesítmény kellett hozzá, mint a millaui völgyhíd építéséhez.

New York-i loft-lakásából nyaranta provence-i birtokára költözik, ahol a magyar származású Szalai László a segítője. A hajdani csirkeólak és gyárműhely helyén van a galériája, itt önti ki faldomborműveit, melyeket a spontán firkák és nyers érzelmek inspirálnak. 1989-ben megkapja Párizs Városának Nagydíját, 2005-ben a francia Becsületrendet.

 

Bernar Venet 1961-ben készítette első, kátrány alapú monokróm képeit, a hagyományos festészetben megszokottnál szegényesebb alapanyagok és festékek – kátrány, ipari festék, kartonpapír – felhasználásával. Korai szobrászatát hasonlóan egyszerű megközelítés, szén- és kavicsrakások alkalmazása jellemzi.

1966-os New York-i letelepedését követően, bár művészete új irányt vesz, továbbra is elutasítja a táblaképfestészet hagyományait: mechanikusan reprodukált, felnagyított matematikai képletek, ipari rajzok, természettudományos tételek ihletik a képeit. Négyéves program keretében (1967-1971) dolgozza fel a természettudomány fő területeit, majd ezt követően felhagy az alkotómunkával, hogy művei kiállításának és – a világ számos pontján tartott előadások keretében – magyarázatának szentelje magát, miközben művészetelméletet tanít a Sorbonne-on.

1976-ban a kasseli Dokumentán tér vissza alkotóművészként a Deux Angles de 60° et 120° (60° és 120°-os szög) című, most is kiállított, művészettörténeti jelentőségű művével, amely aztán az egyszerre festészeti és szobrászati értéket képviselő, minimalista, shaped canvas jellegű alkotások sorát vezeti be. A különböző formáiban megjelenített, egyenes, megtört (szögek), görbe (ívek) és szabad (meghatározatlan) vonal témájából kiinduló fali reliefeket, szobrokat később világszerte kiállítják. A szobrászat mellett, matematikai megközelítésű alkotásmódja radikális kifejezéseként, 2000 óta vásznon vagy – színes háttér előtt – falon jeleníti meg a matematikai képleteket.

 

BERNAR VENET MŰVÉSZETÉRŐL

Művészi hitvallás

A művészi lét elválaszthatatlan a kereséstől. Ez természetesen együtt jár az eltévedés veszélyével… De még mindig jobb, ha valaki egymagában jár rossz úton, mint ha a tömeghez csatlakozik. Napjainkban túl sok az olyan művész, aki a már korábban kitalált formákat reprodukálja „nagyobb léptékben".

Mindig is úgy gondoltam, hogy a művésznek engedetlennek, függetlennek és cselekedeteiben spontánnak kell lennie. És tudnia kell, hogy minden lépés, amit tesz, kísérlet, és nem bizonyosság. Keresi a koherenciát, valami olyan után jár, amit intuitív módon érez, de amit nem lehet logikus szavakkal megfogalmazni.

Charles Sanders Pierce XIX. századi amerikai filozófus szerint az ókori görögök óta minden gondolat a „módszeres szkepticizmus" eredménye, ami az emberi szabadság vitathatatlan alapfeltétele. Munkásságomat azért jellemzi az állandó változás, mert kételkedem a művészi kezdeményezések értékében, akár mások javasolnak nekem valamit, akár én magam kezdeményezek. Mi lehet veszélyesebb, mint mereven ragaszkodni dogmatikus bizonyosságokhoz? Mi lehet annál rosszabb, mint amikor valaki megáll félúton, bezárkózik egy bizonyos stílusba, és meg van arról győződve, hogy az ő birtokában van az igazság?

Nem létezik ideális filozófia, vallás vagy ideológia. Egyetlen elmélet sem felelhet meg minden célnak. Az elméletek gyorsan öncélúvá, doktrínaszerűvé válnak. Az egyetlen elfogadható alapelv a művészetben az, hogy minden alapelvet félre kell söpörni az útból."

 

Bernar Venet

1941. április 20-án született a provence-i Château-Arnoux Saint-Auban-ban.

1961 Kátrányalapú, fekete monokróm alkotásokkal kísérletezik.

1963 Szénrakásból álló szobrot, „ipari festményeket" készít.

1966 New Yorkba költözik. Megjelennek művészetében a monoszémikus matematikai grafikonok.

1967 Tudományos ismereteken alapuló, konceptuális műveket alkot. Nem a forma, kizárólag a tartalom érdekli. Négyéves művészeti program után be akarja fejezni alkotói tevékenységét.

1968 A düsseldorfi Kunsthalléban részt vesz a Prospect 1968 kiállításon.

1969-1970 Befejezi alkotói tevékenységét. Világszerte előadásokat tart, értelmezi saját műveit. Gyűjteményes kiállításokon szerepel.

1971 Retrospektív kiállítás nyílik műveiből a New York Cultural Centerben.

1972-1975 Párizsban él. Elméleti kérdésekkel foglalkozik, művészeti előadásokat tart Európa-szerte. Bevezeti a monoszémia (Jacques Bertintől kölcsönzött) fogalmát.

1976 Ismét New Yorkba költözik. Újrakezdi a műtermi munkát. Retrospektív kiállításon mutatja be konceptuális alkotásait a San Diegó-i La Jolla Museum of Contemporary Art.

1977 Új alkotói korszak kezdete, a kasseli Dokumenta VI. kiállításon tér vissza a művészeti életbe.

1979 Az Arcs, Angles et Diagonales fareliefek korszaka, a Ligne indéterminées (Meghatározatlan vonalak) sorozat kezdete; megalkotja első, két ívből álló acélszobrait.

1985 A monumentális acélszobrok korszakának kezdete.

1986 Mind több megbízást kap szabadtéri szobrokra.

1987 A több mint 36 méteres Arc de 124,5°-t a berlini Alexanderplatzon állítják fel.

1989 Segítője a magyar származású Szalai László.

1992-1996 A Meghatározatlan vonalak és az Accidents (Véletlenek) Hongkongtól Brüsszelig számtalan kiállításon szerepel.

2000 Új falfestménysorozaton dolgozik Major Equations címmel, melyeket kiállításokon mutatnak be Brazíliában és a genfi MAMCO-ban.

2002 Önálló kiállítása nyílik a koblenzi Ludwig Museumban.

2002-2003 Monumentális acélszobrait felállítja az Egyesült Államokban és az Alpokban. Magyarországon, egy nagykőrösi gyárban készülnek mostantól a komolyabb gyártókapacitást igénylő munkái.

2005 Megkapja a francia Becsületrendet.

2006 Megbízást kap a Cambon palota galériamennyezetének elkészítésére.

2007 Retrospektív 19612006 kiállítás a szöuli National Museum of Contemporary Artban.

2009 Aranyozott alapon készít shaped canvas variációkat.

2010 Valenciában az IVAM retrospektív kiállításon mutatja be képeit.

2011 Dél-Koreában a szöuli Museum of Art 50 év (1961-2011) festményeiből rendez retrospektív kiállítást. Nagyszabású kiállítása nyílik a versailles-i kastély kertjében. Acélreliefeken dolgozik (GRIB), melyeket a bázeli Garage von Bartha galériában mutat be

 

A tárlathoz kapcsolódóan a Műcsarnok olyan filmeket mutat be, amelyekben hangsúlyos szerepe van a térábrázolásnak. A megjelenített tér néhol szimbolikus vagy szakrális, esetenként az individuum benső labirintusa, álom vagy káprázat, végtelenül tág vagy éppen nyomasztóan szűk világ. A mi világunk.

 

NEW YORK, VERSAILLES, BUDAPEST – Bernar Venet kiállítása

2012. január 26. – március 25.

MŰCSARNOK

Kurátor: Alexandre Devals

Kurátorasszisztens: Tulipán Zsuzsa

 

www.mucsarnok.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.