Szechenyi kártya

Átadták a 100 ezredik Széchenyi Kártyát – bankonként, melyek résztvesznek az akcióban – és az első két éves futamidejű Széchenyi Kártya 2-t ünnepélyes keretek között Budapesten.

  Szechenyi kártya

Átadták a 100 ezredik Széchenyi Kártyát – bankonként, melyek résztvesznek az akcióban – és az első két éves futamidejű Széchenyi Kártya 2-t ünnepélyes keretek között Budapesten.

Az ünnepségen Veres János pénzügyminiszter, Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető-elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Radnai György, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója és Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Az átadási ünnepségen elhangzott, hogy tárgyalás folyik a Széchenyi Kártya állami kamattámogatásának meghosszabbításáról, illetve a kártya ügyfélkörére épülő kedvezményes, 10 éves futamidejű beruházási hitel bevezetéséről.

Demján Sándor, VOSZ ügyvezető-elnöke hangsúlyozta a hiteles kis- és középvállalkozások támogatásának fontosságát, hiszen a pénzügyi válság őket is érinti, munkahelyteremtésben továbbra kiemelt szerepet játszanak.  A VOSZ álláspontja szerint Magyarországon a hangsúlyt az ország fizetőképességének megőrzésére kell helyezni, és nem időszerű a reálbérnövelést illetve a drasztikus adócsökkentést hangoztatni.

A kártya ötletgazdája gazdaságtörténeti sikernek nevezte, hogy kormányzati ciklusokon át folyamatosan fejleszteni lehetett a Széchenyi Kártya programot, és hat év alatt meghaladta a kiadott kártyák száma a 100 ezret.

A Széchenyi Kártya konstrukció 2002-ben indult a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozására, melyet állami kamattámogatás révén a piacinál kedvezőbb feltételek mellett vehetnek igénybe forgóeszközök finanszírozására.

2008. június 2-án a KA-VOSZ Zrt. a konstrukcióban résztvevő pénzintézetekkel, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt-vel, illetve a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériummal közösen indította útjára a kétéves futamidejű Széchenyi Kártya 2 konstrukciót, amely a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújt kedvezményes kamatozású, szabad felhasználású hitelt a piac egyik lekedvezőbb konstrukciója keretében.

Az indulás óta eltelt 6 év alatt az eddig 100 ezer vállalkozás összesen közel 600 milliárd forintot fordíthatott saját vállalkozása fejlesztésére. A Széchenyi Kártya konstrukció évente kb. 2 milliárdos támogatás mellett több mint 120 milliárd forintot juttat folyamatosan a gazdaságba.

Az igénylés további egyszerűsítése érdekében újdonság, hogy a jövőben interneten keresztül is lehet igényelni a Széchenyi Kártyát. Nagyon sokan kérték és várják a lehetőséget, amivel nemcsak időt, de sok papírt is meg lehet takarítani.

A hitelkeret folyamatos növelésével együtt jelentősen nőtt a Széchenyi Kártyával felvett hitelek átlagos nagysága is. Az átlagos hitelkeret 7,5 millió forint körül alakult, a legnépszerűbb a 10 milliós keret.  A kétéves éves futamidő bevezetésével egy időben – a vállalkozók piacképességének növelése érdekében – megszűnt a negyedéves törlesztési kötelezettség is.

A Széchenyi Kártyások 32 százaléka kereskedelmi, 15 százaléka építőipari vállalkozás, 13 százaléka szolgáltató, 9 százaléka fuvarozó, 4 százaléka a vendéglátóiparban, 27 százaléka egyéb területen tevékenykedik.

Jelenleg a takarékszövetkezeti hálózat és a Volksbank, valamint az MKB Bank  fogad Széchenyi Kártya 2 igényléseket, és az informatikai felkészülést követően a Széchenyi Kártya igénylésével foglalkozó többi bank –  az ERSTE, és az OTP  – is forgalmazza majd a két éves futamidejű terméket.

100 000-dik Széchenyi Kártya tulajdonosok (bankonként)

név

titulus

cégnév*

bank

Kránicz János

ügyvezető igazgató

Orthoprofil Med Kft.

 ERSTE BANK HUNGARY NYRT.

Székely József

ügyvezető igazgató

Székely és Társa Kereskedelmi Kft.

MKB BANK ZRT.

Lippai István

ügyvezető igazgató

WOLF Személy és Vagyonvédelmi Kft.

OTP BANK NYRT.

Schöffer László

ügyvezető igazgató

Alba-Power Építőipari és Szolgáltató Bt

MAGYAR TAKARÉKSZÖVETKEZETI BANK ZRT.

Szécsényiné Gres Márta

ügyvezető igazgató

MENTHOL Idegenforgalmi és Kereskedelmi Kft.

MAGYARORSZÁGI VOLKSBANK ZRT.

Első Széchenyi Kártya 2 tulajdonosok (bankonként)

név

titulus

cégnév*

bank

Sárosi Tamás

ügyvezető igazgató

Ardents Kft.

ERSTE BANK HUNGARY NYRT.

Trézing Gábor

ügyvezető igazgató

BÉKÉS GROUP Szolgáltató Kft.

MKB BANK ZRT.

Pirkhoffer Erzsébet

ügyvezető igazgató

Kalamáris 2000 Kft.

OTP BANK NYRT.

Kádár János

ügyvezető igazgató

TŰSZI Tűzvédelmi Szolgáltató. és Kereskedelmi.Kft

MAGYAR TAKARÉKSZÖVETKEZETI BANK ZRT.

Kissné Szanka Beáta

ügyvezető igazgató

AIRPLUS Idegenforgalmi Szolgáltató Kft.

MAGYARORSZÁGI VOLKSBANK ZRT.

 

A Széchenyi Kártyát 2002-ben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közösen indította útjára azzal a céllal, hogy a likviditási nehézségekkel küzdő mikro-, kis- és középvállalkozások bürokráciamentesen, kedvezményes forgóeszközhitelhez jussanak. 
 
Az indulás évében, 2002 nyarán 1 millió forintos hitelkerettel lehetett Széchenyi Kártyát igényelni. A hitelkeretet 2003-ban 5 millió forintra, 2004-ben 10 millió forintra, 2006-ban 25 millió forintra emelték. 
 

A Széchenyi Kártya jelentős hazai és nemzetközi elismerésekben részesült az elmúlt években. Tavaly decemberben az Európai Vállalkozási Díj pályázatán a zsűri a Széchenyi Kártyát az "Európai Unióban széles körben  követendő jó példának", a leginkább figyelemreméltó programnak  értékelte a több, mint 300 pályázó közül. A Széchenyi Kártya 2007-ban elnyerte a Magyar Minőség Háza Díjat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük