Dr Tóth Mihály professzorDr Tóth Mihály professzorÖtödik alkalommal került sor a Szent István-díj és -emlékérem átadására Székesfehérváron augusztus 19-én, kedden 18 órakor. Az idei díjazott Tóth Mihály professzor, aki évtizedeket töltött a műszaki felsőoktatásban. Az elismerést minden évben olyan székesfehérvári személyiség kapja, aki sokat tett elsõ királyunk életművének folytatásáért és ezért a város lakossága elé példaként állítható.

 

Dr Tóth Mihály professzorDr Tóth Mihály professzorÖtödik alkalommal került sor a Szent István-díj és -emlékérem átadására Székesfehérváron augusztus 19-én, kedden 18 órakor. Az idei díjazott Tóth Mihály professzor, aki évtizedeket töltött a műszaki felsőoktatásban. Az elismerést minden évben olyan székesfehérvári személyiség kapja, aki sokat tett elsõ királyunk életművének folytatásáért és ezért a város lakossága elé példaként állítható.

A székesfehérvári Szent István Művelődési Házban tartott ünnepségen először a Tilinkó zenekar játszott, majd Béres Miklós olvasott fel részleteket Szent István Intelmeiből. Ezután Spányi Antal megyéspüspök mondta el bevezető gondolatait.

Nem elégedhetünk meg azzal, hogy szent királyunk alakját ünnepi beszédekkel, rendezvényekkel idézzük fel – fogalmazott a püspök. Arra kell törekednünk, hogy Szent István példáját újra teljes fényében felragyogtassuk, megismertessük a társadalommal, és olyan életpéldákat mutassunk fel, amelyek összhangban vannak a magyarságot 1000 esztendőn át fenntartó eszmékkel, értékekkel. A Szent István-i úton járó ember élete nem lehet más, mint a szolgálat: mások szolgálata, mások gazdagítása, nem önmagunké. Nem mindegy, hogy mit gondolunk múltunkról, és milyennek látjuk a jövőt, hiszen döntéseinkkel a jövőt formáljuk, alakítjuk utódaink számára – zárta gondolatait Spányi Antal, majd ismertette a kuratórium döntését.

2008-ban Tóth Mihály, egy olyan személy részesül ebben az elismerésben, aki a felsőoktatásban, a tudományos életben tevékenykedett, és a legmagasabb szinten teljesítette hivatását, és felelősen vállalta a közösség szolgálatát – e szavak után a megyéspüspök mint a kuratórium elnöke átadta a Szent István-díjat és -emlékérmet Tóth Mihálynak.

A díjazott elsősorban a digitális technika, a számítástudomány matematikai alapjai, az információ- és kódoláselmélet, illetve a kriptográfia terén fejtette ki kutatói tevékenységét. Aktív szerepet vállalt a székesfehérvári református egyházközségben, illetve több városi intézmény, szervezet életében, ezenkívül a Tanítvány Református Oktatási és Nevelési Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Ezután következett Bakonyi István, a Vörösmarty Társaság elnökének, a kuratórium tagjának laudációja . A résztvevők ezután rövid videóösszeállítást tekinthettek meg Tóth Mihály életéről és munkásságáról, majd az ünnepség fogadással zárult.

Tóth Mihály laudációja

Tóth Mihály professzor úr ismert és elismert személyisége városunknak és tágabb környezetének is. Életútja elsősorban több évtizedes felsőoktatási tevékenységéhez kötődik. A Budapesti Műszaki Egyetem elvégzését követően mintegy évtizedig a Méréstechnikai Központi Kutató Laboratórium tudományos munkatársaként, majd tudományos osztályvezetőjeként dolgozott. Részben az itt szerzett gazdag kutatói tapasztalatra épült ezt követően, közel két évtizedig tartó oktatói munkája, a Budapesti Műszaki Egyetemen.

1998-tól Székesfehérváron a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán folytatta munkáját, itt többek között a Számítógéptechnikai Intézet igazgatója, az intézmény főiskolai tanácsának elnöke, majd főigazgatója volt. Felsőoktatásban végzett munkája azonban nem szorult a város falai közé, főigazgatói megbízatása alatt a Magyar Főigazgatói Konferencia elnöki tisztét is betöltötte.

Oktatói és tudományos kutatói tevékenysége a határokon túl is ismert, hiszen Nigériában, Indiában és Egyiptomban is oktatott és kutatott, számos nemzetközi intézetben és alapítványban vált ismertté a neve, a teljesség igénye nélkül említhetjük a Friends of Hungarian Higher Education amerikai alapítványt, az American Cryptogram Association-t, a Central Scientific Instruments Organization-t.

Kutatói tevékenysége elsősorban a digitális technika, a számítástudomány matematikai alapjai, az információ- és kódoláselmélet, a felsőoktatási minőségbiztosítás, a kriptográfia és alkalmazásai. E területeken kívül is számos publikáció jelzi alkotó kedvét és fontosnak tartom kiemelni, hogy szabadalom is fűződik a professzor úr nevéhez. Az életrajzi adatokon és a szakmai eredményeken túl fontos megemlíteni közéleti tevékenységét, amelyek közül kiemelhetjük, a Magyar Akkreditációs Bizottság Minőségbiztosítási Tanácsában betöltött tagságát, s hogy 12 évig társelnöke volt a Székesfehérvári regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványnak, valamint tagja a Veszprémi Akadémiai Bizottságnak és a sor nem teljes. A szakmai teljesítmény mellett említést kell tennünk, hogy egy másik közösségben a székesfehérvári Református egyházközségben is tevékeny szerepet vállalt, a Székesfehérvári Református Egyház presbitériumának választott rendes tagja, és a Tanítvány Református Oktatási és Nevelési Alapítvány kuratóriumának elnöke.

E gazdag életútban egyaránt megfigyelhető a felsőoktatás iránti szakmai elkötelezettség, a tudományos tevékenység, az alkotói munkán túl azonban külön ki kell emeljük, hogy a szakmai társadalmi tevékenység mellett a város és annak kisebb közösségei iránt is elkötelezett volt.

MK/MK/Horánszky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük