A Szent Jobb jelenlétében Erdő Péter bíboros, Juliusz Janusz apostoli nuncius és a Magyar Püspöki konferencia tagjai mutatták be az ünnepi szentmisét a Szent István-bazilika előtti téren, amely megtelt az ország minden részéből és határon túlról érkezett zarándokokkal.

A Szent Jobb jelenlétében Erdő Péter bíboros, Juliusz Janusz apostoli nuncius és a Magyar Püspöki konferencia tagjai mutatták be az ünnepi szentmisét a Szent István-bazilika előtti téren, amely megtelt az ország minden részéből és határon túlról érkezett zarándokokkal.

Jelen volt Sólyom László jelenlegi és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, a diplomáciai testület több tagja és több közéleti személyiség.

Erdő Péter bíboros a szentmise elején mondott köszöntő szavaiban kiemelte: Szent István hazája valódi apostola volt. Most is velünk van – emelte ki Erdő Péter – életet, célt és reményt merítünk abból az örökségből, amit tőle kaptunk, és aminek alapja a szilárd hit volt. Az önzés zsákutcájába tévedt ember nem tud megbirkózni napjaink olyan komoly problémáival, mint a környezet rombolása, az éghajlatváltozás. Ehhez a hitre, a reményre és a szeretetre van szükség.

Kövessük Szent István bizalmát, vállaljunk, ha kell, áldozatokat is családunkért, becsüljük meg a betegeket és az időseket, fogadjuk el és neveljük szeretettel a gyerekeket, mert bennük van népünk jövője – fogalmazott köszöntő szavaiban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A homíliát Majnek Antal munkácsi püspök mondta. Beszédében kiemelte: Szent István király Istentől kapta a bölcsességet, ő az Úr tervének csodálatos megvalósítója volt. Felelősséget vállalt népéért és független országot mert felépíteni. Isten nélkül, aki az igazság és szeretet, nem lehet országot építeni és megtartani – fogalmazott. Sok-sok figyelmeztető jel van, ami erre az igazságra emlékeztet: a népesség drámai fogyása, a szegénység, a reményvesztettség. Ugyanakkor vannak korunkban is olyan személyiségek, akik képesek voltak arra, hogy egész életüket másokért áldozzák. Példaként említette a fiatal kolozsvári egyetemi lelkészt, aki élete árán mentette meg egy fiatal diákot.

Valódi odaadás, az egyes ember megújulása, megtérése nélkül egyetlen ország sem tud megújulni – figyelmeztetett Majnek Antal. Wass Albert szavait idézte „minden bizonnyal eljön az idő, amikor fölébred a völgyek magyarjaiban a lélek, s keresni fogják az igaz utat, mely pusztulásból győzelembe, nyomorúságból az Úr gazdag dicsőségébe vezet vissza, ahonnan valamikor nagyon régen magunk gyarlósága folytán hibás útra tértünk."

A Szent Jobb-körmenetben a Szent Jobb előtt az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonultak, idén először közösen énekelve a rózsafüzért.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük