2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Átadták a Magyar Teátrum Díjakat

4 perc olvasás

mtd_1.jpgNyolcadik alkalommal gyűltek össze december 3-án, a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak képviselői Békéscsabán, a Jókai Színházban, hogy látványos gálaműsorral és díjátadóval ünnepeljék meg a színházi háttérszakmákat. A hiánypótlónak számító kezdeményezés mostanra hagyománnyá, a színházi szakma közös ünnepévé vált, mely kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az év végéhez közeledve azokat ünnepeljük, akik egész évben a színfalak mögött tevékenykednek.

 

Hat kiváló háttérmunkásnak ítélték oda idén a Magyar Teátrum Díjakat, melyek a kulisszák mögött dolgozó, szakmájukat kiemelkedően magas szinten művelő szakemberek munkáját hivatottak elismerni. A gálán kiosztásra került a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított Tolnay Pál Életműdíj is.

 

A színházban nincs egyéni siker.

Egy-egy produkció megszületése számtalan ember munkáját dicséri. Hajlamosak vagyunk azonban elfeledkezni azokról, akik a színfalak mögött segítik az előadások létrejöttét. A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapított díjat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kulisszák mögötti színházi háttér- és kiszolgáló szakmákra, valamint erkölcsi és anyagi elismerést nyújtson az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereknek. A díj a csapatmunka szimbólumaként egy aranygolyót tartalmazó csapágyat formáz. Ebben az esztendőben a szakmai zsűri hat háttérdolgozónak ítélte oda az elismerést, akik nemcsak szakmailag, hanem színházszeretetükben, munkájuk iránti alázatukban is példamutató képviselői hivatásuknak.

 

A 2017. év Magyar Teátrum díjasai:

Ács Ibolya fodrásztárvezető (Csokonai Nemzeti Színház),

Memlaur Imre fővilágosító-világítástervező (Csiky Gergely Színház),

Szabó Julianna férfiszabótár-vezető (Pesti Magyar Színház),

Sebeők Réka gazdasági vezető (Turay Ida Színház),

Mészáros Tibor műhelyházvezetője (a Hevesi Sándor Színház).

 

A Nemzetiségi Különdíjat Toásó István, a Tomcsa Sándor Színház világosítója kapta.

A Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, a magyarországi színháztechnika nagy alakjáról elnevezett Tolnay Pál Életműdíjat, Perlaki Róbert, a Veszprémi Petőfi Színház szcenikus-díszlettervezője vehette át. Az életműdíjjal olyan több évtizedes műszaki tevékenységet ismernek el, amely segített abban, hogy a technikai haladás, bekerüljön a színházak világába

 

A cirkuszművészet is képviselte magát az idei Magyar Teátrum díjátadó Gálán!

Elegáns kecsességgel és erőteljes szenvedéllyel képviselte a cirkuszművészetet Rieberger-Kiss Borbála és Rieberger Norbert házaspár, akik a The Body Symphony artistaduóként ismertek. Lélegzetelállító produkciójukkal bebizonyították, hogy a színház és a cirkuszművészet nem két, egymástól teljesen különálló zsáner, hanem úgy fonódnak egybe, akár két légtornász keze.

Ezt az üzenetet pedig a The Body Symphony duo már csak azért is képes volt kiválóan közvetíteni, mert a házaspár közös munkájának alapja a feltétel nélküli bizalom. Produkcióikban ötvözik a tánc szenvedélyét, az akrobatika erejét és a légtorna kecsességét, de ezt csak úgy tudják megvalósítani, ha képesek egymásra támaszkodni. Pontosan ugyanez a helyzet mind a cirkuszművészetben, mind a színházban – ezek is csak akkor tudják a legtöbbet kihozni magukból, ha kiváló háttérszakmák segítik őket ebben.

 

Díjátadóként több színházigazgatót, neves színházi és közéleti személyiséget köszönthettünk a színpadon, ahol a díjátadók között a díj támogatói is helyet kaptak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közösen léptek színpadra a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei, valamint a Jókai Színház társulatának tagjai. A látványos, zenés, táncos show-műsorban részletek csendültek fel a színházak és a Fővárosi Nagycirkusz sikerprodukcióiból, és ezúttal sem maradhatott el a történelmi divatbemutató.

Műsorvezetőként Morvai Noémi és Szabó László gondoskodott a jó hangulatról. 

A gáláról televíziós felvételt a Békéscsabai Jókai Színház és a Békéscsabai Médiacentrum közösen készített.

 

www.jokaiszinhaz.hu

www.facebook.com/jokaiszinhaz.bekescsaba

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.