2022.július.02. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ATM-ÜZEMELTETÉS:A beinduló fejlesztések 3-5 milliárd forint értékű piacot nyithatnak a közeljövőben

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52581"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image10_34.thumbnail.jpg" border="0" alt="Egyes megyék ATM ellátottsága 2010-ben" title="Egyes megyék ATM ellátottsága 2010-ben" width="47" height="100" /></a><span style="width: 45px" class="caption"><strong>Egyes megyék ATM ellátottsága 2010-ben</strong></span></span></p><p>A bővülő lakossági igények minél teljesebb kiszolgálásának, illetve a költséghatékonyság növelésének kettős elvárása jelöli ki a következő évek fő fejlesztési irányait a hazai ATM-üzemeltetésben. A közeljövőben akár 3-5milliárd forint értékű piacot nyithat az üzemeltetők számára az újra beinduló üzletágfejlesztés. 

egyes megyék atm ellátottsága 2010-benEgyes megyék ATM ellátottsága 2010-ben

A bővülő lakossági igények minél teljesebb kiszolgálásának, illetve a költséghatékonyság növelésének kettős elvárása jelöli ki a következő évek fő fejlesztési irányait a hazai ATM-üzemeltetésben. A közeljövőben akár 3-5milliárd forint értékű piacot nyithat az üzemeltetők számára az újra beinduló üzletágfejlesztés. 

egyes megyék atm ellátottsága 2010-benEgyes megyék ATM ellátottsága 2010-ben

A bővülő lakossági igények minél teljesebb kiszolgálásának, illetve a költséghatékonyság növelésének kettős elvárása jelöli ki a következő évek fő fejlesztési irányait a hazai ATM-üzemeltetésben. A közeljövőben akár 3-5milliárd forint értékű piacot nyithat az üzemeltetők számára az újra beinduló üzletágfejlesztés. 

Rövid távon a fejlesztés a rendelkezésre álló készülékek üzembiztonságának, feltöltöttségének, műszaki állapotának a lakossági elvárásoknak megfelelő biztosítását jelenti. A munkabér és egyéb juttatások bankszámlára történő utalásának, illetve a magyar lakosság elektronikus fizetési rendszerek iránt tanúsított bizalmatlanságának kettőse ugyanakkor közép- és hosszú távon elkerülhetetlenül magával vonja annak a szükségességét, hogy a kisebb településekre is eljussanak a megfelelően magas színvonalon kiszolgált pénzkiadó készülékek.

A nemzetközi elemzések szerint 2015-re a világszerte telepített ATM-készülékek száma várhatóan eléri a 3,1 millió egységet – a növekedés elsősorban a fejlődő országok (Kína, a közel-kelet, a dél-amerikai térség, a közép-európai régió) piacain várható. „Magyarországon az elmúlt három évben lelassult az üzletág fejlődése, de rövid időn belül a szektor visszatérhet a dinamikus fejlődési pályára, az ügyfelek elvárásai miatt a pénzintézetek ugyanis hamarosan várhatóan megkezdik ATM-szolgáltatásaik és lefedettségük fejlesztését. Ez mintegy  3-5 milliárd forint értékű piacot nyithat az üzemeltetők számára" – mondja Kárpáti Balázs, a Brink's Magyarország vezérigazgatója.

A lakossági elvárások mellett az ATM-kiszolgálási üzletág átalakulását és bővülését hozhatják majd a pénzintézetek költségracionalizálásra és erőforráshatékonyság-növelésre irányuló törekvései is. „A költséghatékony kiszolgálási rendszerek – mint például a teljes körű készpénz- és kártyamenedzsment lehetősége, a megfelelő szintű karbantartói és műszaki kiszolgáló háttér, az ATM-ek mindenkori töltöttségi szintjéhez igazodó szállítói útvonaltervezés és a megerősített védelmi rendszerek – már Magyarországon is elérhetőek. Az üzemeltetők ezekre a kérésekre is kész megoldásokkal tudnak szolgálni. Ráadásul a csökkenő üzemeltetői költségek hatását az ügyfelek is érezhetnék a csökkenő tranzakciós, ATM-használati- és kártyadíjak révén" – mutat rá a hazai cégek felkészültségére és a korszerű eljárások ügyfeleket érintő pozitív hatásaira a Brink's Magyarország vezérigazgatója.

A globális trendek egy része egyelőre azonban teljesen elkerüli a magyar a piacot, a lakosság döntő hányada ugyanis még mindig idegenkedik az elektronikus pénzügyi szolgáltatásoktól. „A számlafizetés és az automatákon keresztül történő folyószámla-menedzsment már Magyarországon is elérhető néhány pénzintézet hálózatában, azonban ezeknek a megoldásoknak a tömeges elterjedése egyelőre még nem várható" – osztja meg a hazai fejlesztési irányokkal kapcsolatos tapasztalatait Kárpáti Balázs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.