„- Az egyetlen munkaerő-piaci terület, ahol Magyarországon – a válság ellenére nincsenek elbocsátások -, sőt továbbra is erős a toborzás: az állami tulajdonú nagyvállalatok alkalmazotti köre" – állapítják meg a Workania (http://www.workania.hu/) kutatói a 2009. július elején kibocsátott elemzésükben.

 

 

„- Az egyetlen munkaerő-piaci terület, ahol Magyarországon – a válság ellenére nincsenek elbocsátások -, sőt továbbra is erős a toborzás: az állami tulajdonú nagyvállalatok alkalmazotti köre" – állapítják meg a Workania (http://www.workania.hu/) kutatói a 2009. július elején kibocsátott elemzésükben.

 

 A Workania internetes állásbörze – immár háromezer aktuális munkahelyi ajánlatával – jelenleg Magyarország egyik legnagyobb internetes álláshirdetési adatbázisát működteti; 2009. június óta – ezen a téren – piacvezetőnek számít a hazai álláshirdetési piacon. Ennek az adatbázisnak mintegy kétharmada – megközelítően kettőezer pozíció – állami vonatkozású. Ezeknek az átlagfizetéseknek a több szempontú elemzése (országos átlagbér, juttatások, nemek, régiók, szakmai tapasztalatok, iskolai végzettség és a munkaadók tőkeereje szerinti bérek összehasonlítása) során a kutatók meglepő megállapításokra jutottak.

Az állami tulajdonú nagyvállalatok alkalmazotti körének teljes bruttó havi átlagfizetése 188.000 Ft. A női munkavállalók (akik az adatbázisban 63%-kal szerepelnek), átlagjövedelme ennél közel 10%-kal kevesebb, ők mindössze 172.000 Ft-ot kapnak havonta. A kérdőívet kitöltők 62%-a számít 13. havi fizetésre. A fővárosban dolgozók kimagaslóan magasabb átlagjövedelmei itt is érvényesülnek: a budapesti alkalmazottak átlagjövedelme közel 20%-ka magasabb az országos átlagnál: 222 ezer forint). A felmérés szerint a nyugati országrész megyéiben dolgozók számíthatnak az országos átlag fölötti vagy ahhoz közelítő jövedelemre: Tolna megyében 205.000 Ft, Zala megyében 187.000 Ft és Vas megyében 185.000 Ft a havi átlagbér.

A szakmai tapasztalatot tekintve elgondolkodtató a felmérés eredménye: a 3-5 év közötti gyakorlattal rendelkezők bruttó havi átlagfizetése eléri a 199.000 Ft-ot, míg a tíz évnél hosszabb ideje dolgozók átlagjövedelme mindössze 192.000 Ft.

 A Workania által működtetett Merces bérinformációs portál visszaigazolja, hogy állami vállalatoknál elhelyezkedve megtérül a tanulásba fektetett energia: legmagasabb az átlagjövedelme a posztgraduális végzettségűeknek: 289.000 Ft. Őket követi az egyetemi diplomával rendelkezőké, 268.000 Ft, a főiskolát végzettek átlagbére a harmadik a sorban, 222.000 Ft. Érdemes azonban elgondolkodni, hogy a középfokú szakérettségi birtokosai többet keresnek (155.000 Ft), mint az OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkezők (149.000). A felmérésből az derül ki, hogy van előnye az érettségi megszerzésének is: a sikeres érettségi vizsgát tettek havi 17 ezer forinttal magasabb átlagos jövedelmekre számíthatnak az állami tulajdonú vállalatoknál, azokkal összehasonlítva, akik nem érettségiztek le.

A több mint ezer főt foglalkoztató állami vállalatok alkalmazottai átlagosan jóval magasabb bérrel számolhatnak hó végén, mint a mindössze néhány alkalmazottal működő kis- és közép vállalkozások. A felmérés eredményei szerint az állami nagyvállalatok alkalmazottainak havi átlagbére 214.000 Ft, ami mintegy 38%-kal magasabb a kis- és középvállalkozások alkalmazottainak átlagjövedelménél, amely 155.000 Ft.

A felmérésben részt vevők átlagbéreinek pozíciók szerinti összehasonlítása során néhány adaton érdemes elgondolkodnunk: az eredmények azt mutatják, hogy a műszaki területek vezetői vannak a legjövedelmezőbb helyzetben 664.000 Ft-os átlagbérrel. Érdekes adat, hogy az állami tulajdonú cégek pénzügyi és gazdasági igazgatóinak átlagjövedelme mintegy 100 ezer forinttal alacsonyabb, mint az állami és közszféra főosztályvezetőinek jövedelme: előbbiek havi átlagbére 441.000 Ft, utóbbiaké 549.000 Ft.

Az állami szférában dolgozó pr-menedzserek, marketing területen dolgozók átlagjövedelme 306.000 Ft a felmérés adatai szerint, meghaladva a HR menedzserek jövedelmének átlagát, amely 297.000 Ft. Elgondolkodtató az is, hogy ez magasabb, mint a felmérésben részt vevő iskolaigazgatók 278.000 Ft havi átlagbére.

Egy talán meghökkentő, de mégis szembetűnő összehasonlítás: a mozdonyvezetők átlagos havi bruttó bére 276.000 Ft, míg az állami szférában dolgozó pszichológusoké mindössze havi 188.000 Ft.

Jóval az országos átlag alatti az egészségügyben, az állami fenntartású gyógyszertárakban és a szociális szférában dolgozó szakemberek 138.000 forintos jövedelme, de ugyanilyen torokszorító az egészségügyi asszisztensek 125.000 havi átlagjövedelme is.

Az állami oktatásban és a képzések, kutatások területein dolgozók is elmaradnak az országos átlagjövedelemtől: átlagjövedelmük 179.000 Ft.

A pénzügyi területen dolgozó beosztottak jövedelme ennél kedvezőbb: pénzügyi ellenőrök, kontrollerek, könyvelők, pénzügyesek átlagbére eléri a havi 300.000 Ft-ot.

Nyáron, ha strandra megyünk, eszünkbe juthat a felmérés adatai közül az is, hogy az úszómesterek átlagosan havi bruttó 103.000 Ft-ot kapnak azért, hogy őrzik testi épségünket és értékeinket fürdőzés közben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük