1Az Antenna Hungária és a Vodafone Magyarország szándéknyilatkozatot írt alá, amely szerint a cégek együttmûködnek annak kialakításában, hogy milyen technikai feltételekkel, illetve milyen üzleti modell alapján indíthatók Magyarországon a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatások.

 

 

1Az Antenna Hungária és a Vodafone Magyarország szándéknyilatkozatot írt alá, amely szerint a cégek együttmûködnek annak kialakításában, hogy milyen technikai feltételekkel, illetve milyen üzleti modell alapján indíthatók Magyarországon a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatások.

 

A megállapodás szerint a két cég tervezi, hogy várhatóan idén õsszel a szolgáltatás kereskedelmi bevezetését megelõzõ közös felhasználói teszteket folytat.

A Vodafone az együttmûködés keretein belül az átfogó, versenyképes DVB­-H technológiára alapuló mobiltelevíziós szolgáltatáscsomag kialakításának lehetõségét vizsgálja. Az Antenna Hungária szándéka az, hogy a Vodafone segítségével is tesztelje azokat a mûszaki megoldásokat, melyekkel késõbb a hazai mobilszolgáltatók részére DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós lefedettséget képes biztosítani.

DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld)

 

A földfelszíni digitális televíziózás egyik legígéretesebb új üzleti lehetõsége a mobiltelefon-készülékekre nagyszámú, akár 15-20 élõ televíziós csatornát sugárzó DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) technológia, amely a már több országban bevezetett DVB-T rendszerrel megegyezõ szabványra épül, annak mobil környezethez való adaptációja.

A mûsorszóráson alapuló mobiltelevíziós szolgáltatásokban mind a mûsorszóró cégek, mind a mobil távközléssel foglalkozó társaságok igen komoly piaci lehetõséget látnak. Ennek tudható be, hogy az elmúlt két év során számos európai országban hoztak létre kísérleti DVB-H rendszert, és Olaszországban már a kereskedelmi szolgáltatás is megindult három szolgáltatónál, köztük a Vodafone olaszországi leányvállalatánál.

A magyar Parlament a napokban fogadta el a mûsorterjesztésrõl és a digitális átállás szabályairól szóló törvényt, amely értelmében a rendszer kiépítésére vonatkozó pályázatokat idén október 31-ig ki kell írni.

DVB-H vagy 3G/HSDPA alapú mobiltévé

 

A 3G mobilhálózatokon keresztül jelenleg ún. streaming technológiával továbbítják a videókat. Ilyen tévéadások jelenleg is elérhetõk a Vodafone live! szolgáltatásai között, a nagy sebességû 3G/HSDPA hálózatnak köszönhetõen a korábbi mobiltechnológiáknál megszokotthoz képest lényegesen jobb képminõségû és frissítésû felhasználói élményt biztosítva. A 3G hálózaton terjesztett tévéadások ugyanakkor, a csatlakozók számától és az adott csatorna videóminõségétõl függõen esetenként akadozhatnak, így a szolgáltatók gyakran a videók képminõségét igyekeznek úgy optimalizálni (pl. a felbontást vagy a képkocka frissítés frekvenciáját csökkenteni), hogy párhuzamosan maximális számú elõfizetõ élvezhesse az adott videót.

A DVB-H szabványon alapuló mûsorsugárzás legfõbb elõnye, hogy teljesen mindegy, hogy száz vagy tízezer elõfizetõ nézi-e a sugárzott adást, a képminõség kifogástalan szinten tartható. A mûszaki szabványok véglegesítése és az üzleti modellek megszilárdulása után várhatóan 2008 közepétõl, a nagy világversenyekhez idõzítve indulhatnak el a széleskörû kereskedelmi alkalmazások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük