2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az aranypiacon helyben járva, haladás előre a fő irány

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57448"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_83.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="35" /></a></span>Az arany a kilenc euróövezeti tagország leminősítését követően lendületesen kezdte az elmúlt hetet. A későbbiekben azonban már fékezőleg hatott az árfolyamra, hogy a dollár a kiábrándító amerikai államháztartás dacára is folyamatos vonzerővel bír a befektetőkre. Ezzel egy időben az inflációs félelmek szintén valamelyest a háttérbe szorultak, miután a hivatalos statisztikák alapján legalábbis nem fokozódik a nyomás a pénzromlás vonatkozásában - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .

Az arany a kilenc euróövezeti tagország leminősítését követően lendületesen kezdte az elmúlt hetet. A későbbiekben azonban már fékezőleg hatott az árfolyamra, hogy a dollár a kiábrándító amerikai államháztartás dacára is folyamatos vonzerővel bír a befektetőkre. Ezzel egy időben az inflációs félelmek szintén valamelyest a háttérbe szorultak, miután a hivatalos statisztikák alapján legalábbis nem fokozódik a nyomás a pénzromlás vonatkozásában – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az arany a kilenc euróövezeti tagország leminősítését követően lendületesen kezdte az elmúlt hetet. A későbbiekben azonban már fékezőleg hatott az árfolyamra, hogy a dollár a kiábrándító amerikai államháztartás dacára is folyamatos vonzerővel bír a befektetőkre. Ezzel egy időben az inflációs félelmek szintén valamelyest a háttérbe szorultak, miután a hivatalos statisztikák alapján legalábbis nem fokozódik a nyomás a pénzromlás vonatkozásában – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az arany esetében az elmúlt hét egészét tekintve szinte egy helyben toporgást láthattunk, mégis technikailag egyre izgalmasabb terepre manőverezte be magát a kurzus. Az 1.660 dollárnál húzódó technikai ellenállás továbbra is nehéz diónak bizonyul, és egyelőre feltörhetetlen. A 200-napos mozgóátlag feletti megkapaszkodás viszont az emelkedő trend megerősítésének a jele. A beszűkült sávban ténfergő aranyár a piacokat befolyásoló hírek vonzásában és taszításában vár egy döntő löketre a holtpontról való drasztikus elmozduláshoz.

 

Miután az eurózóna demokratikus többségét (Franciaország, Ausztria, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Ciprus, Málta, Szlovákia és Szlovénia) egy csapásra elmeszelő Standard & Poor's megadta az alaphangot az elmúlt hétre, mégis meglepően jó eredménnyel zárult a csütörtöki francia és spanyol kötvény-kibocsátás, és még az euró is enyhén erősödni volt képes. Szintúgy javult a hangulat a részvénypiacokon és a nyersanyagoknál, holott az S&P döntéstől függetlenül is a borongós hírek vannak változatlanul túlsúlyban. Ezek márpedig általában a kockázatkerülés felé terelik a befektetőket. Ilyen környezetben a kötvényeknél emelkedő hozamszintek, a piacokról pedig a tőkekivonás számít a megszokott forgatókönyvnek.

 

Látva a problémák sokaságát, a megszokottól való eltérés könnyen átmenetinek bizonyulhat. Görögország ugyanis egyre menthetetlenebbül sodródik a már elkendőzhetetlen államcsőd irányába, miután a görög kormány és a magánszektorbeli hitelezők nem tudnak megállapodni a hellén államadósság részleges elengedéséről. Normál körülmények között ijesztő lenne a héten Nagy-Britanniában napvilágot látott friss inflációs adat, ahol a pénzromlás 4,2%-os mértéke messze meghaladja a célként kitűzött 2%-ot, de az előző havi 4,8%-hoz illetve a szeptemberben mért 5,2%-hoz képest ez most javulásként is értelmezhető. Decemberben az amerikai termelői árindex is 0,1%-kal kedvezőbben alakult az előzetesen várttal ellentétben, a mutató egész éves mértéke azonban 4,8%-ra emelkedett a 2010-ben mért 3,8%-hoz képest. Makro-elemzők egyidejűleg arra számítanak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hamarosan újabb akár 1 billió dolláros likviditási programot (QE3) is hirdethet, mivel a jelzálogpiaci válság negatív hatásai változatlanul érzékelhetőek. Amennyiben a pénzmennyiség növelésével kapcsolatos spekulációk beteljesülnének, úgy arra az arany, az ezüst, a részvény és a nyersanyag árfolyamok minden kétséget kizáróan gyors emelkedéssel válaszolnának.

 

A Fed mozgástere az erős dollár következményeként ténylegesen megnövekedett az utóbbi időkben az államadósság monetizálására. A gazdaság élénkítése és a monetáris irányítás pedig elsőrangú politikai témává nőtték ki magukat az idén új elnököt választó Egyesült Államokban, ahol jelenleg a republikánus elnökjelöltek kampánya zajlik. Az egyik legesélyesebb jelölt Newt Gingrich korábbi kongresszusi elnök, aki kampányában újabban az aranystandard híveként mutatkozik be a közvéleménynek, és legutóbb már egy „Arany Bizottság" felállítását szorgalmazta annak a kérdésnek a kivizsgálására, hogy miként lehetne a dollárt az aranyhoz rögzítve ismét keménnyé tenni a nemzeti valutát. S még ha ez nem is jelent máris döntő szemléletváltást az utóbbi évtizedek monetáris berendezkedésében, az üzenet egyértelmű: a sárga nemesfém jó úton halad ahhoz, hogy egyre megbecsültebb szerepet töltsön be egy új pénzügyi világrendben.

 

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Arany – technikai elemzés

 

Az arany rövidtávú visszaemelkedése az 1.660 dolláros ellenállási szinten akadt el az elmúlt héten. Nem sokkal e felett alakul az 50-napos mozgóátlag szürke színnel jelölt görbéje, és a négyhavi csökkenő trend lefelé mutató diagonális vonala is ebbe az árfolyamtartományba vetíthető ki, ami egy további legyűrendő akadályt jelent. Mindezek leküzdése megnyithatná az utat a sárga nemesfém jegyzése előtt az 1.700 dollár feletti régiókba, egyelőre azonban mégis inkább egy kisebb technikai ereszkedés tűnik valószínűbbnek. Ennek során az 1.600 dollár környékén a grafikonba beépült erős támaszok jelenthetnének fogódzót a kurzus számára. Egy ennél nagyobb mértékű visszarendeződés esetén az árfolyamnak újból 1.530 dollárról kéne felépülnie

 

Ezüst – technikai elemzés

 

Az ezüst árfolyama az arany grafikonjához hasonlóan kritikus terepre érkezett. A technikai értelemben vett feszültség úgy növekszik, ahogy alulról közelítve a kurzus egyre inkább szemmagasságba kerül az 50-napos mozgóátlagával. Ennek áttörése pozitív jelzés lenne a jövőre nézve, de a nyár vége óta csökkenő trend megfordulását azért még korai lenne ünnepelni. A 35 dollár felé vezető rögös úton erős ellenállások várnak leküzdésre. A drágábbik nemesfémmel ellentétben annyival is nehezebb az ezüst helyzete, hogy a 200-napos mozgóátlag a messzi távolban van, márpedig amíg nem kerül e fölé a kurzus, addig továbbra is csak elhúzódó bázisépítésről beszélhetünk. A mélybe alátekintve ugyanakkor 28 és 27 dollár környékén látszanak fontos támaszok, amelyekről a múltban már sikeresen visszafordult a csökkenő árfolyam.

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.