Menekülési útvonalak a 2007 augusztus 20-i tûzijátéknál Budapesten

Az államalapítás ünnepén, az ?ország születésnapján" soha ennyi program nem várta eddig a budapestieket és az ide látogatókat, és soha ilyen szigorú biztonsági intézkedések nem kísérték az elõkészületeket és a lebonyolítást.

 

 Menekülési útvonalak a 2007 augusztus 20-i tûzijátéknál Budapesten

Az államalapítás ünnepén, az ?ország születésnapján" soha ennyi program nem várta eddig a budapestieket és az ide látogatókat, és soha ilyen szigorú biztonsági intézkedések nem kísérték az elõkészületeket és a lebonyolítást.

 

 A hagyományos tûzijáték és Kenyérfesztivál, az ünnepi zászlófelvonás és a tisztavatás mellett zenehajó, valamint történelmi gálamûsor köszönti majd Magyarországot.

Auditérium- Csend és zene egy térben

augusztus 13-20. 0-24 óráig a Kossuth téren

Auditérium: fõnév, tulajdonnév; egy rendezvény neve; jelentése: mûfûvel borított, speciális hangtechnikával felszerelt látvány- és élménypark.

Magyarországon elõször az Országház elõtt tekinthetõ meg kortól és nemtõl függetlenül, ingyenesen.

A fûvel borított téren kialakított ösvényeken sétálva, fülelve, kereshetjük a számunkra legérdekesebb zenei élményt vagy a parkon belül zeneileg hangmentes helyeken pihenhetünk, szemlélõdhetünk.

Örömkoncert

augusztus 18. 21 óra, Kossuth tér

A Zuglói Filharmónia zenekarát Záborszky Kálmán vezényli. A mûsoron Liszt, Brahms, Berlioz és Erkel mûvei szerepelnek.

Új Magyarország fesztivál és gasztrotúra

augusztus 19. 13:00-21:00 Oktogon-Andrássy út

Történelmi Gála: Szent István-Egy ország születése

augusztus 19. 21 órától a Hõsök terén

Az idén 1007 éves magyar államiságról egy történelmi gálával emlékezünk meg – a zenés-táncos elõadás Czomba Imre zenéjével, Román Sándor koreográfiájával készül. A mû narratív módon idézi fel az ország alapítását, elsõsorban István király viszonyára koncentrálva, István fiához intézett intelmeit helyezve a középpontba. A történet a honfoglalástól 1083. augusztus 20-ig, István király Szent László uralkodása alatt történõ szentté avatásáig vezeti a nézõt.

Az állami lobogó felvonása: augusztus 20. 8:30, Kossuth tér

Tisztavatási ünnepség, haditechnikai és légibemutató: augusztus 20. 10:00, Hõsök tere

A zászlófelvonás és koszorúzás a hagyományoknak megfelelõen a Budapest Helyõrség által meghatározott koreográfia alapján történik idén is. A Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége, a gyalogos Díszzászlóalj és Magyar Honvédség Katonazenekara, valamint a lovas és gyalogos katonák által vitt történelmi zászlók adják a megemlékezés keretét a Kossuth téren.

A Magyar Köztársaság Lobogójának felvonása után a közjogi méltóságok koszorút helyeznek el a Kossuth szobornál.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett új tisztek avatása ebben az évben az ezeréves magyar államiság egyik legszebb, szimbolikus helyszínén, a Hõsök terén zajlik augusztus 20-án, 10 órától.

Kenyérfesztivál

augusztus 20. 10:00-tól a Vajdahunyadvárban

Harmadik éve rendezik meg augusztus 20-án a Kenyérfesztivált a Városligetben, a Vajdahunyad váránál. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan kenyérsütés, népi játékok, zenés-táncos produkciók, gasztronómiai mûsorszámok várják majd 10-tõl 18 óráig a látogatókat.

Zenehajó

augusztus 20. 18:00-21:00

A tûzijáték elõtt zenehajó közlekedik majd a Duna két partja mentén. 100-200 méterenként megállva, fedélzetén egy ütõs zenekarral szórakoztatja a tûzijátékra várakozó egybegyûlteket.

Tûzijáték

augusztus 20. 21:00

A korábbi évekhez képest új elemekkel gazdagodik a tûzijáték is: idén hat helyszínrõl – a Lánchíd, a Citadella, az Erzsébet híd északi és déli járdája mellett a Margit híd és a Lánchíd, illetve a Szabadság híd és a Petõfi híd közötti két uszályról – lövik majd fel a rakétákat. Ennek köszönhetõen a nézõk augusztus 20-án 21 órától a Petõfi hídtól a Margit hídig valamennyi helyszínrõl teljes pompájában élvezhetik a látványt, a korábbi 1500 méteres helyett mintegy 3700 méternyi partszakaszon.

A mûsor során 15 új, Magyarországon még soha nem látott látványelemet mutatnak majd be. Többek között ?Tûzmozsarak", ?Lángoló víz", ?Versengõ Hidak", ?Stroboszkóp" fantázianévre hallgató új formációk festik majd át Budapestet. Az összesen mintegy 45 ezer, különbözõ méretû rakéta közül a legkisebbek 24 milliméteresek lesznek – ezek kb. 30 méteres magasságig jutnak fel – a legnagyobbak pedig 300 milliméteresek – ezeket a Citadelláról lövik fel közel 600 méter magasba.

A tûzijáték lebonyolításában 40 szakképzett pirotechnikai szakember vesz majd részt, a rakétákat speciális, a ?berobbanást" akadályozó üvegszálas vetõcsövekbõl lövik ki, s a kilövések egy indítókulcs segítségével bármikor azonnal megszakíthatóak lesznek. A tûzijáték telepítését, mûködtetését a teljes procedúra során független TÜV tanúsító szakemberek felügyelik.

Biztonsági tanácsok – A tûzijátéknézõk 12 pontja

1. Ossza meg élményeit! Barátokkal, családdal együtt nem csupán élvezetesebb lehet az ünnepség, de egymás biztonságára is jobban tudnak ügyelni.

2. Tájékozódjon! Ha nem ismeri Budapestet vagy a Duna budai és pesti partszakaszát, elõször nézzen utána az utcáknak, tereknek, útvonalaknak egy térképen. (A menekülési utvonalak térképét mellékeljük!)

3. Csónakázni tilos! A tûzijáték helyszínére, a Petõfi híd és Margit híd közötti folyószakaszra csak engedéllyel rendelkezõ hajók mehetnek be. Evezõs csónakkal, motorcsónakkal, kishajóval életveszélyes, és ezért szigorúan tilos behajtani erre a területre.

4. Ismerje meg környezetét! Hamarabb elhagyhatja nézõterét, és így akár hamarabb hazajuthat, ha pontosan tudja, merre kell indulnia. Figyelje meg az utcanévtáblákat, nézõhelyének környezetét, és kényelmesebb, gyorsabb lesz a távozás.

5. Parkoljon biztonságban! Ha autóval érkezik a budapesti belváros közelébe, a kocsit lehetõleg õrzött, vagy kivilágított parkolóhelyen hagyja. Az óriási érdeklõdésnek köszönhetõen augusztus 20-án a belváros nagy részét lezárják, így érdemesebb a Duna-parttól viszonylag távol megállni, és igénybe venni a tömegközlekedést.

6. Ügyeljen a gyermekekre! Ha kisgyermeket visz magával, ne engedje elkószálni, figyeljen rá folyamatosan. Hasznos megoldás, ha a gyermek kezére ráírja az Ön mobiltelefonjának számát.

7. Hívjon segítséget a 112-n! A 112 ingyenes segélyhívó számon elõhívószám tárcsázása nélkül kérhet segítséget, vagy tehet bejelentést. Ne feledje elmondani pontos tartózkodási helyét a diszpécsernek, és megadni egy telefonszámot, amelyen visszahívhatják.

8. Segítsük egymást! Rosszullét, sérülés, baleset esetén forduljon bátran a környezetében lévõkhöz. Kérje meg õket, értesítsék a legközelebbi elsõsegélyhelyen dolgozókat vagy a legközelebbi rendõrt, biztonsági õrt. Ha általános egészségi állapota nem teszi lehetõvé, hogy több órán keresztül nagy tömegben, szabadtéren tartózkodjon, saját biztonsága érdekében inkább televízión keresztül, otthonában tekintse meg a tûzijátékot.

9. Maradjon biztos távolságban! Életének, testi épségének megóvása érdekében a tûzijáték elõtt, alatt és után ne próbálja megközelíteni a pirotechnikai kilövõ csöveket, a kihelyezett anyagokat, vezetékeket, berendezéseket. Ezek közelében kizárólag a pirotechnikai szakemberek tartózkodhatnak.

10. Figyeljen a tájékoztatásokra! Vészhelyzet esetén az eseményért felelõs szervezõk beszüntethetik a tûzijátékot. Ha ez megtörténik, figyelje a hangosbemondóban többször ismételt, a kivetítõkön is olvasható tájékoztatókat, amelyekbõl megtudhatja, mely utcákon, tereken, utakon keresztül juthat biztonságba. Kövesse a rendõrök, tûzoltók, mentõsök, biztonsági õrök útmutatásait, mert a segítségükkel gyorsan és épségben hazajuthat.

11. Vészhelyzet esetén kérjük, ne álljon fa alá, vagy olyan épület, építmény közelébe, amelyrõl esetleg sérülést okozó anyagok hullhatnak alá!

12. Az ünnepi tûzijátékon minden kedves vendégünk saját felelõsségére vesz részt!

Miniszterelnöki Hivatal/ http://www.magyarország.hu/ 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük