Az Infoparkban állomásozó technológiai újdonságokkal felszerelt „Full Service Broadband" kamionon az Ericsson élő példákon keresztül mutattta be a mobil és vezetékes szélessávú infrastruktúrát, és az erre építhető szolgáltatásokat.

 

Az Infoparkban állomásozó technológiai újdonságokkal felszerelt „Full Service Broadband" kamionon az Ericsson élő példákon keresztül mutattta be a mobil és vezetékes szélessávú infrastruktúrát, és az erre építhető szolgáltatásokat.

Tévé és kommunikáció tetszőleges képernyőn

A média az internet és a távközlési ipar konvergenciája ma már nem egy absztrakt trend, hanem a felhasználók számára is gyakorlati előnyökkel járó valóság. (A kábeltévé szolgáltatók a tévé mellett nyújtanak kommunikációs és internet szolgáltatásokat, az interneten is lehet tévézni és kommunikálni, és már Magyarországon is, nem egy vezetékes távközlési szolgáltató nyújt tévészolgáltatást.) Ebben a média-kommunikációs világban a digitális médiafogyasztás és kommunikáció lehetőségei jelentősen kibővülnek.

Az IPTV technológia már jelenleg is sokban újszerű, gazdagabb tévézési élményt tesz lehetővé: on-line videotékában tudunk a filmek között válogatni majd azt tetszőleges időpontban megnézni, a folyamatos élő adást egyszerűen rögzíteni tudjuk, majd visszajátszani vagy akár kis késleltetéssel lejátszani. Az Ericsson IPTV megoldása, amely a tévé infrastruktúra területen piacvezető Tandberg Television vállalat felvásárlásával vált teljessé, a technológia lehetőségeit kihasználva nagyon sok további kényelmi eszközt biztosít a tévézők számára, és jelentős előnyöket biztosít a szolgáltatóknak.

Az Ericsson azonban úgy gondolja, hogy a kommunikáció és a tartalomfogyasztás lehetőségét biztosítani kell minden képernyővel rendelkező eszközön. Számítógépen, tévén, mobiltelefonon. Ehhez egy új, egységes szolgáltatásvezérlésre van szükség, az IMS -re (IP Multimedia Subsystem).

Az Ericsson a világon elsőként kifejlesztette az IMS alapú IPTV rendszerét, amely túl az IPTV adta lehetőségeken, az egyén igényeire szabható tévézési élményt biztosít, és a kommunikáció lehetőségét is nyújtja nemcsak TV készüléken, hanem mindenféle eszközön. Például az ügyfelek nem-csak ott nézhetnek on-demand videókat, ahol akarnak, hanem beszélhetnek, chatezhetnek, szöveges üzeneteket is küldhetnek, illetve részt vehetnek szavazásokban vagy fogyasztói felmérésekben. Ez elvezethet a vásárlásokhoz és célzott, interaktív reklámokhoz. Az IMS segítségével az Individual TV Experience (Egyéni TV-élmény) jövőképe tömeges, piaci realitássá válhat.

Az IMS persze nem csak a személyreszabott, interaktív TV-zést vezérli, annál sokkal szélesebbkörű szerepet tölt be. Mint a neve is sejteti, ez vezérel mindenféle Multimediával kapcsolatos kommunikációt. Itt messze nem csak a hagyományos kommunikációs formákra gondolunk: manapság egyre több képet, videót, hangot előállító és lejátszó eszközt tartunk otthonunkban. Az IMS szabványos lehetőséget ad a sok különféle gyártótól származó eszköz média megosztására akár az otthonon kívül (például mobiltelefonra letölteni egy zenét az otthoni rendszereinkről)..

A multimédia és a kommunikációs szolgáltatásokban rejlő újszerű lehetőségeket mutatja be az Ericsson kamion, az IMS, IPTV és a DLNA által összekapcsolt otthon segítségével.

Migráció a hosszú távú jövőbe – LTE

A mobil szélessáv Magyarországon már a kisebb településeken is kibontakozóban van, a szolgáltatók egyre nagyobb lefedettséggel és növekvő sebességgel léptek elő internetszolgáltatóvá. Ma 7,2 Mbps letöltési sebességgel működő HSPA technológiánál tartunk, és a további fejlődési lépcsők 21 Mb/s és 42 Mb/s sebességet biztosítanak 5 Mhz spektrumban. Világszerte is nagy ütemben növekszik a felhasználók köre, valamint a technológiát támogató készülékek száma.

A mobil szélessáv fejlődésének a HSPA utáni következő lépése, az LTE (Long Term Evolution), már első verziójában 150 Mbps sebességet nyújt egy 20 MHz széles frekvenciatartományban. Az LTE szabványát ugyanaz a 3GPP testület készíti, amely a GSM/EDGE és UMTS/HSDPA rádiós szabványcsaládot is.

Az Ericsson multistandard rádiós (Multi-Standard Radio, MSR), azaz a több rádiószabványt egyetlen egységben egyszerre kiszolgálni képes berendezése, az RBS 6000 rádió-bázisállomás családjával válaszol a szolgáltatók előtt álló rádiós fejlesztések kihívásaira.

Az RBS 6000 megoldással tehát megoldódik a mobil szélessáv migrációs dilemmája: a meglévő HSDPA hálózatok továbbra is kiemelkedő minőségben üzemeltethetők és további bevételi forrásokat biztosítanak, nincs szükség a ma még nem kiforrott, szoftverrádiós technológiára való váltásra. Ha egy szolgáltató úgy látja, hogy eljött az LTE bevezetésének ideje, azt könnyen és költséghatékonyan megteheti a Multi-Standard rádiós modulok bevezetésével. Az RBS 6000-el és MSR moduljaival az LTE különféle stratégiák szerint lesz bevezethető: akár korai, széleskörű bevezetéssel, vagy fokozatos, szigetszerű kiépítéssel. 

Vezetékes szélessáv – IPTV infrastruktúra

A vezetékes hozzáférés értékét ma már elsősorban az előfizetőnként nyújtható sávszélesség határozza meg. A korábbi csavart érpáras korszakkal ellentétben nem létezik minden igényt kielégítő megoldás vagy eszköz. A vezetékes hozzáférésnek alkalmazkodnia kell a különböző médiumokhoz, vagyis a passzív pont-multipont, pont-pont optikai, telefon, kábeltévé és ethernet fizikai hálózatokhoz, valamint a kölönböző környezeti viszonyokhoz a központi, épületen belüli vagy utcai szekrényben történő elhelyezés miatt.

Az Ericsson abban egyedülállő a piacon, hogy teljes és optimális hozzáférési portfóliót kínál úgy a technológiák, mint a fizikai és hálózati környezetbe illeszthetőség szerint. A Magyarországon jól ismert EDA – szolgáltatói ethernet portfólió elemei:

  • EDA1200 kis- és közepes kapacitású ADSL2+, VDSL2 valamint optikai és elektromos FE/GE pont-pont hozzáférési rendszer. A VDSL2 rendszer kültéri környezeti viszonyokra optimalizált FTTC/FTTB megoldás, amely GE vagy GPON felhordó optikai hálózati interfészekkel rendelkezik.
  • EDA1500 nagy kapacitású GPON optikai hozzáférési rendszer. A megoldás elemei az akár több, mint 7000 előfizetőt kiszolgáló központi oldali OLT egység, valamint az előfizetői végberendezések, az ONT-k.
  • EDA2500 nagy kapacitású IP MSAN, amely az összes fő csavart érpáron nyújtható hozzáférést támogatja, mint a keskenysávú POTS és ISDN BA, valamint a szélessávú ADSL2+, VDSL2 és G.SHDSL. Optimálisan alkalmazható hálózat modernizációs, IP hálózati migrációs célokra.

Az EDA portfólió közös hardware és sofware elemekre épül és közös elemmenedzselő rendszerekből felügyelhető és üzemeltethető.

Bár nem tartoznak szorosan a hozzáférési hálózathoz, azonban fontos megemlíteni a portfólió részét képező Redback SmartEdge és SmartMetro termékcsaládot. Ezek az eszközök látják el az előfizetői forgalom koncentrálását, az előfizetők menedzsementjét, valamint fejlett biztonsági, minőségbiztosítási és IP-MPLS peremhálózati funkciókkal rendelkeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük