www.ericsson.comwww.ericsson.com

„A vállalatcsoport árbevétele a negyedév során 8%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, az alacsonyabb hálózatértékesítéssel magyarázhatóan. A Globális szolgáltatások üzletág értékesítési számai nem változtak, mert a hálózattelepítés terén tapasztalható visszaesést a Professzionális szolgáltatások 5%-os növekedése kiegyenlítette" – nyilatkozta Hans Vestberg, az Ericsson (NASDAQ:ERIC) elnök-vezérigazgatója.

  www.ericsson.comwww.ericsson.com

„A vállalatcsoport árbevétele a negyedév során 8%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, az alacsonyabb hálózatértékesítéssel magyarázhatóan. A Globális szolgáltatások üzletág értékesítési számai nem változtak, mert a hálózattelepítés terén tapasztalható visszaesést a Professzionális szolgáltatások 5%-os növekedése kiegyenlítette" – nyilatkozta Hans Vestberg, az Ericsson (NASDAQ:ERIC) elnök-vezérigazgatója.

„A vállalatcsoport árbevétele az előző negyedévhez képest 6%-kal növekedett. Az összehasonlítható egységek árbevétele, korrigálva a valutaárfolyamok változásának hatásával és a kockázatok elleni biztosítás (hedging) értékével 15%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A hálózatüzemeltetők továbbra is élénk érdeklődést mutattak a mobil szélessávú technológia iránt, amelynek terjedését az okostelefonok és a laptopok használata ösztönzi. Az árbevételre azonban hatással volt az iparágban továbbra is tapasztalható alkatrészhiány és az ellátási lánc szűk keresztmetszetei. Becsléseink szerint ez a negyedév során 3-4 milliárd svéd korona értékű negatív hatással volt az árbevételünkre.

A bruttó árrés az előző év azonos időszakához és az előző negyedévhez képest egyaránt növekedett az üzleti mix és a hatékonyságnövelés hatására. A cash-flow visszaesett az előző év azonos időszakához képest, elsősorban a működő tőke megnövekedett mennyisége miatt. A Sony Ericsson továbbra is javuló eredményeket mutat, és az ST-Ericsson átalakítási programja folyamatban van.

A nettó eredmény az előző év azonos időszakához és az előző negyedévhez képest egyaránt javult, a Sony Ericsson vállalatból származó növekvő részesedés pozitív hatására.

A 2009-es év második felében tapasztalható piaci viszonyok az idei év első félévében is fennálltak. A negyedév során Észak-Amerika kivételével minden térség alacsonyabb árbevételt ért el, mint az előző év azonos időszakában. Az előző negyedévhez viszonyított árbevétel ennél némileg összetettebb képet mutatott olyan növekedési régiókkal, mint például a Földközi-tenger térsége, Észak-Amerika, Észak-Európa és Közép-Ázsia, illetve Afrika szubszaharai része.

Az elmúlt évek során jelentős változásokon mentünk keresztül, költségcsökkentésekkel és termékkínálatunk, illetve piaci jelenlétünk megerősítésével, miközben mindvégig megtartottuk technológiai vezető szerepünket. A 2009 első negyedévében kezdeményezett költségcsökkentési programot befejeztük, elértük a kitűzött célt. Az előrehaladás, a költség- és tőkehatékonyság továbbra is a legfontosabb feladataink között marad" – foglalta össze Hans Vestberg.

 

Második negyedév

Első negyedév

Hat hónap

milliárd SEK

2010

2009

Változás

2010

Változás

2010

2009

Változás

Nettó árbevétel

48,0

52,1

-8%

45,1

6%

93,1

101,7

-8%

Bruttó árrés

39%

36%

39%

39%

36%

EBITA-árrés a vegyes vállalatok nélkül1)

14%

13%3) 

13%

13%

13%3)

Üzemi eredmény a vegyes vállalatok nélkül

5,3

6,13)

-12%

4,5

17%

9,9

10,83)

-9%

Üzemi árrés a vegyes vállalatok nélkül

11%

12%3)

10%

11%

11%3)

Az Ericsson részesedése a vegyes vállalatok hozamából

-0,1

-2,0

-0,3

-0,4

-4,2

Eredmény a pénzügyi műveletekkel együtt

5,1

4,8

4%

4,1

23%

9,2

8,2

12%

Nettó eredmény

2,0

0,8

154%

1,3

59%

3,3

2,6

26%

EPS hígított, SEK

0,58

0,26

123%

0,39

49%

0,98

0,79

24%

Korrigált pénzeszköz-változás2)

-2,0

9,9

3,0

1,0

8,3

Tevékenységekből származó pénzeszköz változás

-2,7

9,1

2,3

-0,4

6,3

Átszervezési költségek a vegyes vállalatok nélkül

2,0

3,6

2,2

4,2

4,3

A számadatok nem tartalmazzák az átszervezési költségeket, kivéve az EPS, a nettó eredmény és a tevékenységekből származó pénzeszköz-változás értékét.
1) EBITA: Hozam a kamatok, adó, amortizáció és a felvásárolt ingatlanok leírása nélkül.
 2) A tevékenységekből származó pénzeszköz-változás nem tartalmazza a megvalósított pénzeszköz-kihelyezés értékét. A pénzeszköz-kihelyezés 0,7 (0,8) milliárd svéd korona volt a negyedévben. Az első negyedévben a pénzeszköz-kihelyezés 0,7 milliárd svéd korona volt.

3) 2009. második negyedév, kivéve a feladott TEMS szolgáltatási üzletágból származó 0,8 milliárd SEK tőkenyereséget.

PÉNZÜGYI ADATOK

Eredmény és pénzeszköz-változás

Az árbevétel az előző év azonos időszakához képest a negyedévben 8%-kal csökkent, az előző negyedévhez képest pedig 6%-kal növekedett. Az összehasonlítható egységek árbevétele, korrigálva a valutaárfolyamok változásának hatásával és a kockázatok elleni biztosítás (hedging) értékével 15%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A valutaárfolyamok változásának és a kockázatok elleni biztosításnak enyhén negatív hatása volt. Az árbevételre hatással volt az iparágban továbbra is tapasztalható alkatrészhiány és az ellátási lánc szűk keresztmetszetei. Becsléseink szerint ez a negyedév során 3-4 milliárd svéd korona értékű negatív hatással volt az árbevételünkre.

A negyedév során a hálózatüzemeltetők számos fejlődő piacon még mindig óvatosak voltak a befektetésekkel, ami hatással volt a Hálózatok és a Multimédia üzletágak és a Hálózattelepítési Szolgáltatások árbevételére. Ezt részben ellensúlyozta a Professzionális szolgáltatásokból, és különösen a Menedzselt szolgáltatásokból származó nagyobb árbevétel.

A bruttó árrés (átszervezési költségek nélkül) enyhén javult az előző negyedévhez képest és 39%-ra (36%) javult az előző év azonos időszakához képest az üzleti mix és a hatékonyságnövelés hatására.

A költségcsökkentési tevékenységek a terveknek megfelelően csökkentették az üzemeltetési költségeket. A felvásárolt CDMA- és GSM-vállalatok, a bizonyos K+F területeken tett nagyobb arányú befektetések, valamint a 4G/LTE tesztüzemek növekvő száma azt eredményezte, hogy az üzemeltetési költségek 13,9 (13,6) milliárd svéd koronára emelkedtek, az átszervezési költségek nélkül. Az egyéb üzemi eredmény és költségek értéke 0,5 (1,6) milliárd svéd korona volt a negyedévben. Az elmúlt év adatai a TEMS szolgáltatási üzletág feladásából származó 0,8 milliárd svéd korona tőkenyereséget is tartalmazták.

Az üzemi eredmény (a vegyes vállalatok eredménye és az átszervezési költségek nélkül) 5.3 (6.1) milliárd svéd korona volt, amely érték tartalmazza a felvásárolt CDMA- és GSM-üzletágak pozitív hozzájárulását. Az előző év azonos időszakához viszonyított visszaesés elsősorban az alacsonyabb árbevételnek köszönhető. Az üzemi árrés ugyanezen okból esett vissza 11%-ra (12%). Az előző negyedévhez képest az árrés növekedett a nagyobb árbevétel és a hatékonyságnövekedés eredményeképpen. A TEMS szolgáltatási üzletág feladásából származó 0,8 milliárd svéd koronás tőkenyereség nem szerepel a 2009-es számadatokban.

Az Ericsson adózás előtti részesedése a vegyes vállalatok hozamából -0,1 (-2,0) milliárd svéd korona volt az átszervezési költségek nélkül, szemben az első negyedéves -0,3 milliárd svéd koronás értékkel. Az előző negyedévhez képest a Sony Ericsson növelte árbevételét és árréseit, elsősorban a hatékonysági programoknak és az új termékeknek köszönhetően. Az ST-Ericsson árbevétele az előző negyedévhez képest visszaesett, azonban a veszteség ugyanazon a szinten maradt, a hatékonysági programok pozitív hatására. Az átszervezési költségek a vegyes vállalatokban a negyedév során 0,2 milliárd svéd koronát tettek ki.

A nettó pénzügyi eredmény -0,1 (-0,1) milliárd svéd korona volt, elsősorban az alacsony kamatlábak és a valutaátértékelésnek a pénzügyi eszközökre és kötelezettségekre tett negatív hatása miatt.

A negyedévben a nettó eredmény 2,2 (0,8) milliárd svéd korona volt, a részvényenkénti hozam pedig 0,58 (0,26) svéd korona.

A korrigált pénzeszköz-változás -2,0 (9,9) milliárd svéd korona volt a negyedévben, ami csökkenést jelent az előző negyedévi 3,0 milliárd svéd korona értékhez képest. A tevékenységből származó pénzeszköz-változás csökkent, elsősorban a negyedév során későbbi szállításokhoz vezető alkatrészhiány miatt nagyobb működőtőke-állomány miatt.

http://www.ericsson.com/ 

www.twitter.com/ericssonpress

www.facebook.com/technologyforgood

www.youtube.com/ericssonpress

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük