2008 július 24-i záró árak2008 július 24-i záró árak

Stabil alapjaik és egészséges kilátásaik ellenére a kelet-közép-európai gyógyszergyártókat érzékenyen érinti a jelenlegi gazdasági helyzet – állapítja meg a nemzetközi Erste Bank Csoport legújabb elemzése. A kilátásokat azonban javítja az éledező orosz piac és a javuló értékesítési összetétel, valamint az alacsony bázis. A bank elemzői 41 ezer forintra csökkentett célár mellett vételre ajánlják a magyar Richter, és 125 eurós célárfolyam mellett a szlovén Krka részvényeit.

 2008 július 24-i záró árak2008 július 24-i záró árak

Stabil alapjaik és egészséges kilátásaik ellenére a kelet-közép-európai gyógyszergyártókat érzékenyen érinti a jelenlegi gazdasági helyzet – állapítja meg a nemzetközi Erste Bank Csoport legújabb elemzése. A kilátásokat azonban javítja az éledező orosz piac és a javuló értékesítési összetétel, valamint az alacsony bázis. A bank elemzői 41 ezer forintra csökkentett célár mellett vételre ajánlják a magyar Richter, és 125 eurós célárfolyam mellett a szlovén Krka részvényeit.

Tovább folytatódott az elmúlt hetekben a világ részvénypiacain a részvényárfolyamok esése, elsősorban a pénzügyi szektort sújtó válság elhúzódásától és a világgazdaság növekedésének lassulásától való félelmek miatt. A gazdasági környezet negatív hatásaira kevésbé érzékeny kelet-közép-európai gyógyszerpapírok sem úszták meg a visszaesést, sőt a magyar vállalatok részvényeinél az erős forint és az árnyomás tovább mélyítette a visszaesést. A mindent elsöprő eladási hullám azonban nem foglalkozott sem az iparág 2008 első negyedévi teljesítményével, sem a régió piaci szereplőinek nyereségét hízlaló (és alapvetően változatlan) tényezőkkel, például azzal, hogy az orosz gyógyszerpiac időközben szépen magára talált.

„Az alapkamat-emelési láz máris elérte Európát, amelynek következményeként az Európai Központi Bank 4,25 százalékra emelte az irányadó rátát. Nyugat-Európában mindeközben a gazdasági növekedés lassulása várható. A kelet-közép-európai országokban is napirenden van a kamatemelés, a kötvényhozamok pedig emelkednek. A kelet-közép-európai vállalatok minimális külső eladósodottsága miatt a pénzügyi eredményeikre tett hatás minimálisnak tekinthető. Éppen ezért a kockázatmentes kamatok és a devizaárfolyamokra vonatkozó változó kilátások nyomnak inkább a latban" – jelentette ki Vladimira Urbankova, a nemzetközi Erste Bank Csoport gyógyszerpiaci elemzője.

Míg a helyzet országonként változó képet mutat, úgy tűnik, az amerikai dollár mélyrepülése az előrejelzettnél hosszabb ideig tart. Emellett a kelet-közép-európai devizáknak az euróval szembeni felértékelődése is erőteljesebb, mint az eredetileg várni lehetett, és ez még inkább felnagyítja az erőteljesen exportfüggő gyógyszeripari társaságokra nehezedő árfolyamhatást annak ellenére, hogy egyes szereplők (például a Richter és a Krka) a hagyományosan amerikai dollárban számoló orosz piacon is áttértek az euróalapú elszámolásra, hogy csökkentsék a süllyedő dollár által okozott veszteségeket. „A forint az elmúlt hetekben a valaha elért legerősebb csúcsra szaladt az euróval szemben, ennek megfelelően át kellett írnunk a Richterre és az Egisre vonatkozó devizakilátásokat az elkövetkezendő időszakra. A lengyel zloty ereje miatt átdolgoztuk a Biotonra vonatkozó modellünket, és a rekordokat döntögető cseh korona nyomán a Zentivára vonatkozó előrejelzésünk alapjait szintén módosítani kellett. Végül, de nem utolsósorban a cseh kormány által 2008 januárjában bevezetett egészségügyi reformcsomag (vizitdíj, receptfelírási díj és kórházi napidíj), valamint a magyarországi reformok halogatása növekvő árnyomást fejt ki a támogatott gyógyszerpiacon" – fejtette ki az elemző.

Míg a gyógyszerárakra nehezedő nyomás elkerülhetetlen, az olcsóbb, generikus készítményeket kínáló kelet-közép-európai gyógyszergyártók minimálisan érintettek közép- és hosszú távon. Mivel végső céljuk az, hogy generikus készítményekkel elégítsék ki a minőségi egészségügyi kezelés iránt jelentkező növekvő igényt akár az ellátottak nagyobb arányú hozzájárulása mellett, amibe az is beletartozik, hogy a betegek nagyobb mértékben vegyék ki részüket a gyógyszerszámlából. Ez utóbbi meglehetősen fájdalmas folyamat, és – miként azt a legújabb fejlemények tükrözik – kezdetben a piaci növekedés lassulásával jár. Hosszú távon azonban a kelet-közép-európai gyógyszerpiacok növekedése biztosnak látszik, amelynek során a régió és az uniós egészségügyi (és gyógyszer-) kiadások közötti különbség csökken majd.

 „A kelet-közép-európai piacok erőteljesebb volatilitásról számolnak be a soron következő jelentési szezon során, ezért a további csökkenést sem tartjuk kizártnak. Másrészről viszont a kelet-közép-európai régió vezető gyógyszergyártói kiváló értéket jelentenek nyomott árakon. A társaságok üzleti kilátásai szintén ígéretesek, amelyet leginkább az értékesítés erősödése segít elő a fő exportpiacnak számító Oroszországban. A régió legkiemelkedőbb gyógyszeripari vállalatai (főként a Krka) a nyugat-európai piacokon is komoly lehetőségeket ragadhatnak meg – elsősorban a szabadalmak lejárta és/vagy egy-egy piaci rést megcélzó stratégiájuk révén" – mondta Vladimira Urbankova.

Az Erste Bank ajánlása:

  • Magyarországon a kormányintézkedések elhúzódó negatív hatását – amit tovább tetéz a forint felértékelődése – csak részben tudja ellensúlyozni az orosz piac feltámadása, így a Richter és az Egis célára részvényenként 41 000, illetve 21 000 forintra csökken. Mindazonáltal az árfolyamcsökkenés nyomán mindkét papír stabil növekedést ígér, ezért továbbra is vételi ajánlást fogalmazunk meg a Richter és az Egis részvényeire egyaránt.
  • A varsói tőzsdén forgó Bioton részvényárfolyamát súlyosan megtépázta a befektetők bizalomvesztése, mivel ismételten nem sikerült elérni a kitűzött célokat. A 12 havi célárfolyamot módosítottuk, hogy tükrözze a vártnál rosszabb eredményeket az következő időszakban (amit a zloty erősödéséből származó negatív hatások, valamint a társaság pénzügyi teljesítménye okoz). Emellett a kockázatokat tükröző diszkonthozamot építettük be, az új célár részvényenként 0,45 zloty lett (szemben az előző 1,03 zlotys célárral). Az árfolyam zuhanása miatt fenntartjuk tartás ajánlásunkat.
  • A folyamatban lévő felvásárlás mentette meg a prágai Zentivát attól, hogy részvényárfolyama nagyot essen. A kezdeti, részvényenként 950 koronáról szóló felvásárlási ajánlatot a Sanofi-Aventis 1050 kormára tornázta fel. A javuló üzleti teljesítmény és a lehetséges felvásárlás nyomán a táraság továbbra is az érdeklődés középpontjában áll majd. Az általunk újonnan meghatározott 1155 koronás célár szerint a jelenlegi részvényárfolyam tükrözi a papírban rejlő növekedési lehetőségeket, az egyes piacokon fennálló átmenetei nehézségeket, és a törökországi üzletág integrációjára vonatkozó bizonytalanságokat is. Mivel azonban az árháború lehetősége távolodni látszik a PPF visszalépése nyomán, a Zentiva részvényeire vonatkozó ajánlásunkat tartásra rontottuk.
  • Jóllehet a 2008. első negyedévi eredmények kitűnőre sikeredtek és a nemrég nyilvánosságra hozott első féléves értékesítési számok is folytatódó előretörést mutatnak a szlovén Krka esetében, ez sem tudta megmenteni a társaság részvényeit a tőzsdei vihartól. Arra számítunk, hogy a Krka 2008. első féléves gyorsjelentése azonban igazolni fogja a társaság regionális versenyelőnyét. A 125 eurós átdolgozott célárfolyam a részvényben rejlő jelenleg kiaknázatlan potenciált tükrözi, így fenntartjuk vétel ajánlásunkat a Krka részvényeire.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük