2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az EU Bizottság konszenzusra törekszik a szabadalmak ügyében

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/550"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eu_patent.thumbnail.jpg" border="0" alt="EU patent" title="EU patent" width="75" height="100" /></a></span> <p>Integrált európai joghatósági rendszert hozna létre a szabadalmak számára a Bizottság - derült ki abból a közleménybõl, melyet kedden hozott nyilvánosságra a testület, és amely nem mellékesen új életet kíván lehelni a közösségi szabadalomról szóló vitába is.</p><p>

 eu patent

Integrált európai joghatósági rendszert hozna létre a szabadalmak számára a Bizottság – derült ki abból a közleménybõl, melyet kedden hozott nyilvánosságra a testület, és amely nem mellékesen új életet kíván lehelni a közösségi szabadalomról szóló vitába is.

 eu patent

Integrált európai joghatósági rendszert hozna létre a szabadalmak számára a Bizottság – derült ki abból a közleménybõl, melyet kedden hozott nyilvánosságra a testület, és amely nem mellékesen új életet kíván lehelni a közösségi szabadalomról szóló vitába is.

Jelenleg a szabadalmak európai rendszere sokkal drágább, és körülményesebb, mint akár az Egyesült Államokban vagy Japánban bevett szisztéma. Jól mutatja ezt az is, hogy egy 13 országra érvényes európai szabadalom jelenleg tizenegyszer annyiba kerül, mint egy amerikai, és tizenháromszor többe, mint egy japán.

Emellett a vitarendezés is nagyon széttagolt az országok között, ami a jogbiztonság hiányához vezet, és a költségek szükségtelen növekedését eredményezi. A Bizottság szerint mindezekre a problémákra gyógyírt jelentene a közösségi szabadalom bevezetése, ám a tagállamok egységes jóváhagyását eleddig még nem sikerült megnyernie az ügyhöz.

A testület mindazonáltal tavaly egy nagyszabású konzultációt indított útjára, melybõl kiderül, hogy a hozzászólók nagy része támogatja a közösségi szabadalom létrehozását, ugyanakkor többen kritikával illették a Tanács 2003-as állásfoglalását, mert azt szerintük magas fordítási költségeket és a javasolt vitarendezési szisztéma túlzott centralizációját eredményezné.

A Bizottság azonban még mindig hisz ?egy valóban versenyképes és vonzó" közösségi szabadalom kialakításában, amennyiben a politikai akarat is rendelkezésre áll. Hozzátette azt is, hogy a centralizált joghatóságtól tartó aggodalmakat figyelembe kell venni, ami pedig a fordítási költségeket illeti, a testület a tagállamokkal közösen fogja megvizsgálni, hogy miként lehetne javítani a nyelvi szabályozáson – a költségek csökkentése és a jogbiztonság fokozása mellett.

Azt az EU végrehajtó testülete is elismeri, hogy a tagállamok meglehetõsen polarizált véleményeket vallanak a szabadalmi joghatóság ügyében: míg egyesek – az Európai Szabadalmi Egyezmény keretében – támogatják az európai szabadalmi perekre vonatkozó egyezmény-tervezetet (EPLA), addig mások – az EK-Szerzõdés alapján – egy speciális közösségi szabadalmi joghatóságot hoznának létre, mely az európai és a közösségi szabadalmak ügyében döntene.

Éppen ezért a Bizottság úgy véli, hogy a konszenzusnak egy olyan integrált megközelítésen kell alapulnia, mely az EPLA és a közösségi joghatóság elemeit egyesíti magában. Az elõrelépést egy olyan egységes és speciális szabadalmi bíróság jelenthetné, melynek hatáskörébe az európai és a majdani közösségi szabadalmak kapcsán kirobbant jogviták elsimítása állna.

A testület ennek érdekében elsõ lépésként arra törekszik, hogy ez ügyben megpróbáljon konszenzust kiépíteni a tagállamok között.

BRUXINFO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.