2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az év végéhez közeledve három külföldi társulat is fellép az Új Színházban

5 min read
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56614"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20%281%29_23.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span><strong>2011. december 20</strong>-án, kedden az eszéki Horvát Nemzeti Színház Miroslav Krleža: Léda, <strong>december 21</strong>-én, szerdán a Szerb Nemzeti Színház Milena Markovic: Babahajó és <strong>december 22</strong>-én, csütörtökön a Belgrádi Nemzeti Színház Meąa Selimović-Egon Savin: Dervis és a halál című előadását tekinthetjük meg 19<strong> </strong><strong>órától</strong> a nagyszínpadon.

2011. december 20-án, kedden az eszéki Horvát Nemzeti Színház Miroslav Krleža: Léda, december 21-én, szerdán a Szerb Nemzeti Színház Milena Markovic: Babahajó és december 22-én, csütörtökön a Belgrádi Nemzeti Színház Meąa Selimović-Egon Savin: Dervis és a halál című előadását tekinthetjük meg 19 órától a nagyszínpadon.

2011. december 20-án, kedden az eszéki Horvát Nemzeti Színház Miroslav Krleža: Léda, december 21-én, szerdán a Szerb Nemzeti Színház Milena Markovic: Babahajó és december 22-én, csütörtökön a Belgrádi Nemzeti Színház Meąa Selimović-Egon Savin: Dervis és a halál című előadását tekinthetjük meg 19 órától a nagyszínpadon.

A vendégjátékok kapcsán két kísérő rendezvényre is sor kerül. December 20-án, kedden 12.30-kor rövid ünnepség keretében megkoszorúzzák a Léda című darab szerzőjének, az egykor hazánkban is élt Miroslav Krleža szobrát a Ludovika Parkban (a Bárka Színház melletti területen.)  A koszorúzáson Ivan Bandić, Horvátország budapesti nagykövete,  Dr. Szentes Tamás, főpolgármester-helyettes, Kreąimir Bubalo, Eszék polgármestere, valamint az Új Színház és a Horvát Nemzeti Színház társulatának tagjai vesznek részt. December 22-én, csütörtökön a Belgrádi Nemzeti Színház látogatása apropóján kiállítás nyílik, amelyen a Belgrádi Nemzeti Színházban vendégeskedő világhírű operaénekesekről, színészekről, rendezőkről (többek között Pavarotti, Liz Taylor, Menzel) készült fotókat tekinthetjük meg.

 

2011. december 20-án a Horvát Nemzeti Színház (Eszék) előadása:

MIROSLAV KRLEŽA : LÉDA

A Leda az egyetlen dráma, melyet Krleža személyesen először „szerelmi játéknak" , majd pedig komédiának is nevezett. Mint vicces pont az „i"-re a nehézkes és sötét glembaji ciklusra, a Leda egy pillanattal a protagonisták szekszuális aktusa után kezdődik, de ritmikus hűtlenségekkel feltételezett, ez igazán szerelmi játék, szóbeli és testi játék a szerelemmel és annak árnyalataival, ahogy azt a polgárokhoz és arisztokratákhoz tartozó személyes érdekek és makacsságok igénylik, azon osztályhoz, amely az októberi forradalom után Krleža személyes meggyőződése szerint „pusztulásra van ítélve."

E dráma dekadens szellemét és szereplőinek hedonizmusát két éjszakai pillangó egészíti ki, akik lesik kuncsaftjaikat, amíg „munkahelyükön" a zágrábi utcák ködös dekorációján, az utolsó Glembajok és vágyaikból vagy érdekükből lefekvők közötti intrika megoldása folyik.

 

Szereplők:

Aleksandar Bogdanović, Velimir  Čokljat, Nela Kocsis, Miroslav Čabraja, Tatjana Bertok – Zupković, Ivana Soldo, Mira Perić Kraljik, Davor Panić, Goran Guksić, Aljoša Čepl, Jasna Odorčić, Ljiljana Krička, Ivana Gudelj és Justina Vojaković.

Zene: Zvonimir Dusper

Rendező: Ivan Leo Lemo

 

2011. december 21-én a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék) előadása:

MILENA MARKOVIC : BABAHAJÓ

A Babahajó egy tehetséges írónő kálváriáját mondja el a nehéz gyerekkortól az alkoholizmusig. Ám rendkívüli módon: különböző szerepekben közismert mesék sorában látjuk a főhőst, a Hófehérkétől a Békakirályon át a Jancsi és Juliskáig. Az ártatlannak hitt mesékből pedig kibomlik a felnőtt világ romlottsága. Milena Markovic igazsága erőteljes, provokatív és meggyőző. Ezt így is játssza a Szerb Nemzeti Színház – szenvedélyes játékmódjuk erejét tovább fokozza az élő balkáni zene a színpadon. Nem mondanak le a lázadás jogáról. Punk!

Szereplők: Jasna Đuričić, Draginja Voganjac, Milica Grujičić, Radoje Čupić, Nenad Pećinar,

Radovan Vujović.

Zenészek: Ksenija Bašić, Milan Nenin, Lazar Novkov, Lav Kovač, Siniša Mazalica.

Zeneszerző: Darko Rundek

Rendező: Ana Tomović

 

2011. december 22-én 19 órakor a Belgrádi Nemzeti Színház előadása:

MESA SELIMOVIC – EGON SAVIN : DERVIS ÉS A HALÁL

 

"Nem az egész földet foglaljuk el, hanem csak egy lábnyomnyit, nem a hegyet csak képét a szemünkben, nem a tengert csak mozgékony erejét és felszínének tükröződéseit. Semmi nem a miénk, csak a látszat, ezért ragaszkodunk hozzá oly erősen."

"Az embernek nem szabad az ellenkezőjére fordulnia, mert minden, ami az emberben értékes, az sebezhető is."

"Milyen jó lenne, ha csavargó lennék, ö mindig találkozhat jó emberekkel, szép tájakkal. Derűs lelke mindig nyitva áll a széles égnek és a szabad útnak, amely nem vezet sehová de elvezet mindenhová. Csak ne ragaszkodna az ember a megszerzett helyhez."

"Az ember nem fa és éppen ezért a kötöttsége a szerencsétlensége is, elveszti a bátorságát és csökkenti a biztonságát. Kötődve egy helyhez az ember annak minden feltételét elfogadja, még a kellemetleneket is, önmagát ijeszti a bizonytalansággal, ami reá vár. A változás számára egyfajta feladás, a befektetett energia elvesztése. Valaki más foglalja el majd a helyét, és neki újra kell kezdenie. Ez a begubódzás az öregedés igazi kezdete, mert az ember addig fiatal, amíg nem fél az újtól, az újrakezdéstől. Maradva az ember tűr vagy támad. Változtatáskor megtartja szabadságát, készen áll arra, hogy megváltoztassa helyét és a rákényszerített feltételeket. Hová és hogyan menjen el?"

 

Szereplők: Nikola Ristanovski, Nenad Stojmenović, Aleksandar Đurica, Nataša Ninković,

Ljubomir Bandović, Boris Pingović, Zoran Ćosić, Slobodan Beštić, Marko Nikolić, Nebojša Kundačina, Tanasije Uzunović, Darko Tomović, Miodrag Krivokapić, Marko Janketić,

Igor Ilić, Željko Grozdanović, Dervishes Aleksandar Vukić, Slaven Radovanović and Miloš Obrenović, Guards Milan Šavija és Miloš Dmitrović.

Dramaturg: Branislava Ilić

Rendező: Egon Savin

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.