2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az utasok kívánságára

6 perc olvasás
katal 10

katal 1 Miközben a nyomtatott katalógust kiadó utazási irodák száma évről-évre fogy, két év kihagyás után ismét színes katalógust ad utasai kezébe az 1000 Út utazási iroda. A honlapjukon persze sokkal több információ található, de étvágygerjesztőnek, ötletadónak ez a 98 oldalas füzet is tökéletes. Hét kontinens 107 országába, 167 körutazás közül válogathatunk benne.

A katalógust kifejezetten az utasok kívánságára készítették el – árulta el a bemutatásakor Oleg Ermilov az iroda ügyvezető igazgatója. katal 2Ezzel tudták a legjobban megköszönni utasaiknak azt a bizalmat, amit bizony komoly pénzösszegben is ki lehet fejezni. A bizalom pedig abban mutatkozott meg, hogy amikor kitört a járvány és leálltak az utazások, az előre már befizetett utakból 100 millió forintnál is több maradt az irodánál. Noha felajánlották a visszafizetést, rengetegen döntöttek úgy, hogy nem kérik vissza a pénzt, elhasználják majd egy következő utazásnál. Így hát, amikor kiderült: a képernyő előtt ücsörgés helyett sokan szeretik jobban, a nyomtatott katalógust – könnyebb keresgélni, lehetőségeket összehasonlítani benne, mint a monitoron – eleget tettek ennek a kívánságnak.  Valóban nagy az érdeklődés – erősítette meg Jaroszlav Gorszkij – az idén az első utak már februárban elindultak.katal 3 Bővítették az európai körutazások kínálatát, az „1000 Art” elnevezésű ajánlatok különlegessége, hogy történész kíséri a várhatóan speciális érdeklődésű csoportokat. A „Gasztro utazások” elnevezés önmagáért beszél, itt a Baszkföld, Galícia, Szlovénia, Görögország kínál majd érdekességeket. Törökországba öt új körutazás is indul, lesz köztük olyan, amelyik nemcsak három kontinenst, hanem négy országot is érint, Törökország, Ciprus, Izrael és Egyiptom szerepel ebben a programban! Nyáron – egyebek között Üzbegisztánba, a csodás Bukhara, Szamarkand, Taskent útvonalra és a Kaukázus több egzotikus helyszínére is indulnak útjaik.

Már eddig is híresek voltak a mediterrán vidékek borait, ételeit megismertető utazások. katal 4A kis – 15-20 személyes – csoportok, belvárosi szállodákban laknak majd és olyan helyekre jutnak el, ahová egyénileg nem lehetséges. Burgundiában, mely a francia gasztronómia fellegvára, több pincészetet is felkeresnek, de ugyanez igaz a Provence, Elzász vagy Bordeaux tájaira vezető utaknál is. A konyhák rejtelmei sem maradnak titokban és Avignonban a pápai palota, Strasbourgban pedig a katedrális is szerepel a programban. Vezet egy bortúra Portugáliába, Portóba és a Douro völgyébe, de az időbe belefér egy látogatás a világ legszebb könyvesboltjába is. Valencia az ínyencek paradicsoma, az itáliai Pugliában pedig nemcsak Alberobello trulló házikói, de pompás halételek is várják a látogatókat. katal 5Közel van, de mégis kevéssé ismerjük, pedig joggal tarthat igényt a „vadregényes” jelzőre a Balkán. Amilyen csöpp, olyan érdekes a két ország, Koszovó és Dél-Montenegró. Ősi óvárosaikban ázsiai hangulatú bazárok, az egzotikus Kelet itt felejtett üzenetei nyílnak meg előttünk. Akik nyáron inkább a hegyeket kedvelik – de azért egy kis tengerparti fürdőzés se maradjon ki – azoknak szól a „Montenegró, a Dél-Adria és a Dinaridák” elnevezésű út. Errefelé több mint ötven csúcs emelkedik kétezer méter fölé, de itt van a Tara-kanyon, az „Európai Grand Canyon” és egy tengerszem 906 méter magasan. Nem marad ki a programból a Monarchia egykori híres hadikikötője, a matrózfelkelés színhelye, Cattaro és egy egész nap marad strandolásra is Montenegró legjobb Tengerpartján. katal 6Izlandon, a legmelegebb hónapokban, júliusban és augusztusban is csak ritkán éri el a hőmérséklet a 20 fokot. Persze van, aki kimondottan ezt szereti. Nekik szól a vulkánokat és gejzíreket felkereső csillagtúra a szigeten, minden nap másik útvonalon. Az egyiken besétálhatunk a 66 méter magasról lezúduló vízesés alá, majd következhet a fekete homokos tengerpart, amit a National Geographics a világ legszebb tengerpartjai közé sorolt. A gejzírek között van, amelyik szinte menetrend szerint 6-10 percenként kitör és a vízoszlopa akár negyven méter magas is lehet. Ám a kínálatban olyan – közel kéthetes – program is akad, mely során egy teljes ellátást kínáló hajóúton Izlandról Írországba mennek át az utasok– természetesen végig magyar idegenvezető kíséretével.

katal 7Nem maradnak kínálat nélkül azok sem, akik az északi helyett inkább déli félgömb érdekességeit keresnék fel. Az Emirátusoktól Hawaii-ig, Közép- vagy Dél-Amerikától Thaiföldig bőséges a választék. Ezekre a helyekre kis létszámú csoportok indulnak, és ha a szervezett út olyan helyszín érint, ahol az utas korábban már volt, lehetősége van arra, hogy menet közben csatlakozzon valahol a csoporthoz. Az sem kizárt, hogy ha mondjuk Bora Bora korallzátonyai úgy megtetszettek, akkor az előre meghirdetettnél hosszabb ideig maradhasson ott valaki. A körutaknál többnyire 4, olykor ötcsillagos szállodákban töltik az éjszakát, mindenhol lehetőség van megismerkedni a helyi élővilág, a kultúra és a konyha különlegességeivel. katal 8Ám az igazi érdekesség persze Ausztrália, Új-Zéland vagy Pápua Új-Guinea lehetne. Az 1000 Úttal ennek sincs akadálya! Egy körutazás a koalák és a kenguruk földjén bizonyára maradandó élményt jelent majd. Szerepel a programban az ausztrál őslakók szent sziklája, az Uluru meglátogatása csakúgy, mint a világhíres Külső korallzátony felkeresése egy katamaránnal. Új-Zéland tűz és jég által szabdalt tájait a mai napig a természeti erők uralják, az egyik napon a maori népművészet, a másikon az 1800-as évek brit kisvárosának atmoszférája varázsolja el a látogatót. Pápua Új-Guinea pedig még mindig a „nagy kaland”, ahol az egykor rettegett emberevők mai utódai mutatják be hagyományos táncaikat egy dzsungel mélyén töltött éjszaka kezdetén. katal 9Térképen viszonylag közel, időben már nagyon távol vannak tőlünk a Közel-Kelet országai. Irán földünk egyik legősibb civilizációja, de persze az 1000 Út katalógusában ide is van ajánlat egy 9 napos útra. Libanon, öt világörökségi helyszínt is rejt, melyeket a mely a régi Fönícia hagyott ránk örökül. Megtekintésükre 8 napunk lehet. Ha pedig a kontrasztot is meg akarjuk tapasztalni, egy rohamléptekben fejlődő város, „az Arab-öböl gyöngyszeme” a folyamatosan épülő Doha szolgál vadonatúj meglepetésekkel. Ezekre a helyekre az Emirates repíti el az utazót, november óta már heti öt járattal, széles törzsű gépekkel, amikben kényelmesebben férünk el. Már a turista osztályon is többfogásos menüt szolgálnak fel, korlátlan italfogyasztás jár hozzá. Az utaskísérők között magyar is van, a kisgyerekeket játék ajándékokkal várják és – emlékül – fénykép is készül róluk a fedélzeten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.