2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az amerikai Michael Goulian győzelmével indult a Red Bull Air Race 2018-as világbajnoksága

4 perc olvasás

rbam.jpgTizenegyedik alkalommal startolt el a Red Bull Air Race versenysorozata szombaton. Az Abu-Dzabiban megrendezett szezonnyitón váratlan fordulatokban sem volt hiány, de talán a legnagyobb mind közül maga a győztes pilóta repülése volt.

 

Az amerikai Michael Goulian legutóbb 2009-ben Budapesten aratott győzelmet, most azonban – karrierje során először – egészen a ranglista első helyéig repült. Az amerikai így mindenkit maga mögé utasított, köztük a világbajnoki címvédő Joshide Muroja-t a második helyre, a cseh Martin Šonkát pedig a dobogó harmadik fokára.

 

Szikrázó napsütéssel és 50.000 nézővel indult a Red Bull Air Race hétvégi szezonindító futama Abu-Dzabiban. A tökéletes versenykörülmények kedvező feltételeket teremtettek a pilóták számára, az amerikai Michael Goulian pedig kihasználva mindezt, nagy meglepetést okozott a 2018-as versenysorozat első állomásán. Bár a pilóta korábban is kiválóan startolt a futamokon, a kezdeti lendületét csak kevésszer volt képes dobogóra váltani, a massachusetts-i versenyző azonban most végig higgadt tudott maradni. A negyeddöntőben elsőként és egyben a nap egyik legjobb idejével (53.695) indult, őt Šonka 54.650-nel, a szintén amerikai Kirby Chambliss pedig 54.768-cal követte. Ezután minden csak Muroja-n múlt, és bár a japán hibátlanul repült, az ő 53.985-ös ideje egyet jelentett Goulian számára az első hellyel, aki így a 2009-es budapesti győzelmét követően most először állhatott újra dobogóra.

 

A legendás pilótáknak is érdemes lesz mihamarabb felvenni a ritmust, ha a 2018-as világbajnoki címre hajtanak, hiszen a 2016-os német világbajnok, Matthias Dolderer és a 2017-es világbajnokság bronzérmese, a kanadai pilóta, Pete McLeod is a rangsor alján végzett, miután egyikük sem fejezhette be futamát a megengedett G erő túllépését követően. A japán Muroja tavaly a tabella 13. helyén kezdte a szezont, hogy aztán egészen a világbajnoki címig küzdje fel magát. Most azonban erősen kezdett, és úgy tűnik a cseh Šonkával ők ketten a mezőny legerősebb pilótái, azonban egyelőre semmit sem lehet biztosra venni, hiszen hátravan még 7 futam, valamint a kétszeres címvédő Chambliss és a csúcsformában lévő Goulian is megszorongathatja őket.

 

„Csodálatos volt a verseny. Hosszú idő után állhattam újra a pódium legtetejére, az egész csapat repes a boldogságtól.” – mondta Goulian, akinek legutoljára a tavalyi Red Bull Air Race kazanyi futamán sikerült dobogós helyezést elérnie. „Most az a legfőbb feladatunk, hogy lendületünket a további futamokra is megtartsuk. A Red Bull Air Race összes pilótájának minden vágya, hogy megkaparintsák az első helyet, ezért rendkívül izgatott vagyok, hogy mit hoz a szezon hátralévő része.”

 

Az idei világbajnokság másik váratlan meglepetését az újonc brit pilóta, Ben Murphy tartogatta. Kiváló teljesítményének köszönhetően élete első Master Class versenyén a nyolc legjobb közé sikerült jutnia.

 

Abu-Dzabi tengerpartjáról irány a cannes-i sétány!

A Red Bull Air Race Világbajnokság 2018. április 21-22-én Cannes-ba látogat, ahol a világ legjobb pilótái a mesés szépségű francia Riviéra felett küzdenek meg az első helyért.

 

A 2018-as Abu-Dzabi futam Master Class eredményei:

  1. Michael Goulian (USA), 2. Joshide Muroja (JPN), 3. Martin Šonka (CZE),
  2. Kirby Chambliss (USA), 5. Matt Hall (AUS), 6. Ben Murphy (GBR),
  3. François Le Vot (FRA), 8. Mika Brageot (FRA), 9. Petr Kopfstein (CZE),
  4. Nicolas Ivanoff (FRA), 11. Juan Velarde (ESP), 12. Cristian Bolton (CHI),
  5. Matthias Dolderer (GER), 14. Pete McLeod (CAN)

 

2018-as Red Bull Air Race versenynaptár:

Február 2-3.:                                           Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek

Április 21-22.:                                         Cannes, Franciaország

Május 26-27.:                                          Európa, helyszín nem végleges

Június 23-24.:                                          Budapest, Magyarország

Augusztus 4-5.:                                       Ázsia, helyszín nem végleges

Augusztus 25-26.:                                   Kazany, Oroszország

Október 6-7.:                                          Indianapolis, Egyesült Államok

November:                                              Ázsia, helyszín nem végleges

 

Jegyek már kaphatók a 2018-as Red Bull Air Race Világbajnokság futamaira.

 

www.redbullairrace.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.