2022.június.30. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az átlagár átlépte a 700.000 Ft/m2 szintet — Mennyit ér 20, 30, 40 vagy 50 millió forint az újlakáspiacon?

7 perc olvasás

image7_7.jpgElkészítette a teljes budapesti újlakáspiacot átfogó új elemzését a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. A jelentésből többek között kiderül, hogy: 

  • az átlagos négyzetméterár elérte a 705.000 forintot és a drágulás idén sem áll meg;
  • az 5%-os áfa körüli bizonytalanság miatt már csökkenésbe váltott az új projektekben kínált lakások száma;
  • 20 millió forint alatt a Belvárosban nincs új lakás;
  • 30 millióért belvárosi garzont vagy akár egy XI. kerületi, 2,5 szobás otthont vehetünk;
  • 40-50 millióért a legnagyobb új lakásokat a külső kerületekben találjuk.

 

2017 negyedik negyedévében nem változott az eladó új lakások száma Budapesten, a szeptemberi kínálathoz hasonlóan az év végén 7450 lakásból választhattak a vevők, ami viszont egy évvel korábbi kínálat közel másfélszeresét jelenti. Az összes eladó új lakás közel háromnegyede öt kerületben (XIII., XI., VIII., IX. és XIV.) koncentrálódik. A legszűkebb piac a dél-pesti külső kerületekben található, ahol átlagosan 50 lakásnál kevesebb új lakás kapható.

Tavaly összesen 9700 lakás értékesítése kezdődött meg, ez 8%-kal marad el a megelőző év 10.600 darabos bővülésétől. A múlt év második felében 4300 új lakás jelent meg új projektekben, ami több mint 1000-rel kevesebb az első félévinél. Fordított a helyzet az eladott új lakások számában, ahol a a 2016-os évhez képest növekedés történt. Összesen 8100 újlakáseladás történt 2017-ben, ez közel 15%-kal haladja meg az egy évvel korábbit.  

„Az új projektekben kínált lakások számának második féléves csökkenése azt jelzi, hogy a piac várakozó álláspontra került az 5%-os, kedvezményes áfakulcs jövője kapcsán. A szereplők szerint sürget az idő, így abban bíznak, hogy a meghosszabbításról vagy véglegesítésről mielőbb megszületik a kormányzati döntés. Ez pozitívan hatna nem csak az építőiparra, de a nemzetgazdaság egészére is” – mondta Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

 

A budapesti szabad lakások átlagos négyzetméterára az utolsó negyedévben is tovább nőtt, így az év végén már 705.000 forinton állt, szemben a 2017. év eleji 620.000 forintos átlaggal. A múlt év elején a kínálat közel 60%-át kitevő 600.000 Ft/nm alatti lakások aránya az év végére alig több mint 30%-ra csökkent. „A kivitelezési költségek emelkedése mellett az a kínálat szűkülése is tovább drágítja az újépítésű otthonokat, hiszen egyre kevesebb új projekt érkezik a piacra. Várakozásaink szerint 2018-ban a fővárosi újlakásárak 8-10 százalékos növekedésére van kilátás” – fogalmazott Földi Tibor.

 image8_4.jpg

20 millió forint alatt

A legolcsóbb kategóriát Budapesten alig 100 új lakás képviseli, mindössze felük rendelkezik építési engedéllyel jelenleg – ezek jellemzően 33 m2-esek és egy szobásak.

A belvárosi kerületekben ennyi pénzért nem találunk új lakást, a városközponthoz legközelebb a VIII. kerület külső részén vásárolhatunk. Zuglóban szélesebb kínálat található, de a legtöbb lakást fejlesztő XI. és XIII. kerületben is elvétve kaphatók ennyiért új otthonok. Ennyi pénzből kétszobás lakást a VIII. kerület rehabilitáció előtt álló Magdolna- vagy Orczy-negyedében, illetve Rákospalotán vásárolhatunk.

20-30 millió forint között

Ebben az ársávban már széles, több mint 1200 lakásból álló kínálatból választhatnak a vevők, a 30 millió forintért kapható lakások átlagos mérete 45 m2.

Budán a III. és XI. kerületé a főszerep: a kertvárosi projektek közül Csillaghegyen és Újbuda külső, hegyvidéki részén 40 m2-es, egy-másfél szobás lakások kaphatók. A XI. kerület átalakuló ipari területein épülő, nagy lakásszámú projektjeiben lényegesen nagyobb a választék. Itt 30 millió forint alatt jellemzően 43 m2 körüli, kétszobás lakást vehetünk, de elvétve már két és fél szobás otthonok is elérhetők.

Pesten a Belvárosban található, elsősorban befektetési célra, rövid távú kiadásra kialakított, átlagosan 28 m2-es garzonok közül tudunk válogatni, amelyek kialakítása és mérete minden szempontból a leggyorsabb megtérülést szolgálja. Belső-Erzsébetváros újépítésű projektjeiben 20-25 millió Ft között találhatunk ilyen lakásokat.

Az egyetemek közelsége miatt hosszú- és középtávra könnyen kiadható lakások közül válogathatunk a IX. kerület rehabilitációs városrészében és a VIII. kerület Nagykörúthoz közel eső részein. Itt 20 projekt 150 lakásából választhatunk 20-30 millió között. Az egyszobás, átlagosan 34 m2-es lakások jellemzően 25 millió Ft-ért kaphatók, míg a kétszobások (51 nm) 34 millióért – igaz, utóbbiakból elvétve 30 millió alatt is van kínálat.

30-40 millió forint között

Ekkora büdzséből több mint 2000 lakásból választhatunk Budapesten. A XIII. kerület északi részén, az elsősorban saját lakhatásra vonzó Angyalföldön 30 millió Ft-ért egy 52 m2-es, kétszobás lakást, 40 millió Ft-ért pedig egy 68 m2-es, háromszobás lakást kaphatunk. A városközponthoz közelebbi, a Váci úti irodafolyosó közelsége és a terület rohamos megújulása miatt kiemelkedően jó befektetési lehetőséget kínáló Lőportárdűlőn egy hosszútávra biztosan kiadható, 45 m2-es, kétszobás lakást kapunk 30 millióért.

A szélesebb kínálattal rendelkező kerületekben már nagyobb alapterületű lakások is beleesnek ebbe az ársávba: a X. kerületben a 70 m2-es, három szobás lakások 36 millió forintért, míg Zuglóban 39 millióért vásárolhatók meg.

Ebben az ársávban kevesebb, mint 50 lakás haladja meg a 80 m2-t, ezek szinte mind a város külső területein, a XXII. és a XXIII. kerületben találhatók.

40-50 millió forint között

Ebben az ársávban szintén ezres nagyságrendben kínálnak lakásokat a fővárosban. Az új és újszerű lakások ritkaságnak számítanak Bel-Budán, itt 40 millió forintért 44 m2-es, két szobás lakások kaphatók. A szintén kuriózumnak számító Duna-parton és annak közelében fekvő projektekben Budán 45 m2-es, Észak-Pesten 50 m2-es, kétszobás lakást kaphatunk 40 millióért, míg a háromszobások 50 millióba kerülnek. A családosok körében kedvelt XI. kerület hegyvidéki részén 40 millió forintért 55 m2-t vásárolhatunk, 50 millióért pedig egy közel 70 m2-es, háromszobás lakásba költözhetünk. Az ebben az árkategóriában kis számban elérhető nagyobb, 120 m2-es lakások a XVI. és a XIX. kerületben épülnek.

50 millió forint fölött

A legkisebb lakás, amit 50 millió forint fölötti áron kínálnak az V. kerületben található, alig 40 m2-es, ugyanakkor kiemelkedően magas felszereltséggel rendelkezik. Az 50 és 55 millió forintot új lakásra szánók elsősorban a III. kerület külső részén, Újpesten, Középső-Ferencvárosban, a XIII. kerületben és Zuglóban válogathatnak a 80 m2-nél nagyobb lakásokból. 55 és 60 millió közt ugyanekkora lakást a Madárhegyen és a Marina-parton is könnyen találunk.

A legdrágább, 100 millió forint fölötti lakások a XII. kerületben, az V. kerületben és a Duna-parti projektekben találhatók. Emellett a külső pesti kerületeket leszámítva minden területen találunk néhány ilyen árú lakást, amelyek jellemzően 100 m2-nél nagyobbak és jóval átlagon felüli, 40-50 m2-es terasz tartozik hozzájuk.

A kutatásról

A Cordia Zrt. 2017. negyedik negyedéves piackutatása a nyilvánosan elérhető adatok figyelembe vételével készült. A felmérés a négylakásosnál nagyobb, már értékesítés alatt álló projekteket, a több ütemből álló projektek esetében az értékesítés alatt álló ütemeket és azok lakásainak adatait tartalmazza. Az átlagárak meghatározásánál a nettó korrigált négyzetméterárat, vagyis a lakás négyzetméterárának az erkély/terasz felének négyzetméterárával növelt összegét használtuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.