2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az esernyő

3 perc olvasás

1_kep_1.jpgEsernyő az agyaghadsereg kocsiján

Kezdetben vala a napernyő, később rájött az emberiség arra, hogy esőben is használható. De addig sok évnek kellett eltelnie. Az ókori Egyiptomban a fáraó-osztotta kiváltság volt az ernyő birtoklása. Csin Si Huang császár idejében (Kr. e. 200 körül) biztos használtak ernyőt, mert az ő sírját védi az agyaghadsereg, egyik kocsiján ernyő látható. A középkorban az ernyő pápai jelkép volt. Majd eltelt sok évszázad és az ernyők kezdtek szélesebb körben használatossá válni.

   Amikor Bonaparte Napóleon 1797-ben elfoglalta a Velencei Köztársaságot, ezzel együtt az ernyő használatát is ellesték a helyiektől, így ismerhették meg a francia hölgyek, akik divatot teremtettek belőle. Ekkor még jobbára a nap ellen viselték.

   Angliában a puritánok (radikális protestánsok) elveivel ellenkezett az eszköz használata, amely megakadályozza az égből jövő eső (áldás) hullását. De elterjedése megállíthatatlan lett. Eleinte csak nők viselték, ha férfi kezében bukkant fel, akkor menthetetlenül kigúnyolták. A csúfolódással dacolva Jonas Hanway kezdte el rendszeresen hordani, a tudós esernyőjével London egyik látványossága lett.

   Majd elterjedt az egész világon. A XIX. században elkezdték a különféle ernyőket szabadalmaztatni. A tömeggyártás széles körben való elterjedését az ipari forradalomnak köszönhette, a legtöbb esernyőt Angliában gyártották és exportálták Európa országaiba és az Egyesült Államokba. A merevítése halcsont, a nyele ébenfa, a díszítése ékkő vagy csipke volt. A tömeggyártás az olcsóbb előállítást követelte meg, ezért később acélmerevítést használtak, amit Samuel Fox 1852-ben U-alakú bordázattal tökéletesített, ez van a mai esernyőkben is.

   Most jutottam el igazi mondandómhoz, az összecsukható (akár zsebben hordható) esernyőhöz. Magyar találmány. 1920-ban valósította meg ötletét Balogh Károly és Balogh Kálmán uraiújfalui (Vas megye) géplakatosok. Ma a világ számos országában szabadalom, de hogy ki a tulajdonosa, haszonélvezője, azt nem sikerült kiderítenem. Uraiújfaluban évente a falunapon esernyőfesztivált rendeznek, és hirdetik, hogy itt találták fel a manapság sokak által használt, zsebben is hordható, összecsukható esernyőt.

   Fónagy Iván „A mágia és a titkos tudományok könyvéből megtudható, hogy az esernyő a sátánisták jelképe. Az esernyő latinul umbrella, az umbra (árnyék) és az ella (éli, isten), vagyis az isten árnyéka.

2_kep_1.jpgA Beatles-együttes esernyőkkel

    Az esernyő hasonlít a gombára. Lehet, hogy ezért készíttette a Beatles-együttes ezt a fényképet?

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.