2022.augusztus.13. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az ókor hét csodája IV.

2 perc olvasás

fuggokert.jpg Szemiramisz függőkertje a legvitatottabb ókori csodák közé tartozik. Egyes régészek és történészek a mitológia részének tekintik és azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán létezett. Mások elfogadják létezését.,de a hozzá fűződő történetek különbözőek. Az érvek és ellenérvek ismeretében igyekeztem olyan magyarázatot összeállítani, amely számomra logikus és elfogadható lehet.

   A függőkert tulajdonképpen egy mesterséges domb oldalán kialakított lépcsős kert, amelyhez bizony háton kell felvinni az építőanyagot. Ma már megfizethetetlen lenn egy ilyen építmény.

   A történet idején Babilónia gazdasági és katonai értelemben is nagyhatalom volt a Közel-keleten. Kr. e. 600-ban járunk, az uralkodó II. Nabukodonozor. Szépséges feleségét Szemiramiszt állandóan honvágy gyötörte. Más, zöldebb vidéken született, A függőkert azért épült, hogy felvidítsa a királynét

   A görög geográfus, Sztrabón, aki látta a függőkertet azt írja: „Boltozatos teraszokból áll egymás felé emelkedve, és a pillérek kocka-alakban pihennek. Ezeket a lyukakat feltöltötték földdel, így a fák képesek voltak a lehető legmagasabbra megnőni. A pillérek, boltozatok és a teraszok égetett téglából és aszfaltból készültek. A lépcsős teraszokra fel kell szállítani a vizet. Ezt archimédeszi csigasorral oldották meg. Gyönyörű látvány a zöld, leveles-lombos, mesterséges hegy a sík vidék közepén.

   Robert Koldewey régész, a babiloni ásatások irányítója a XIX. század végén a függőkert teraszait vélte ,egtalálni. Szerinte a függőkert az Eufrátesz partjára épült és a folyóból szivattyúk segítségével látták el vízzel. A kertekben a következő növények nyomait találta. Módszerét nem árulta el. A maga idejében volt ott rózsa, gránátalma, füge, mandula, dió és vízililiom. De még ennél tovább megy a tudós a következtetéseivel. Egy ninivei palota környéket ábrázoló domborművein felfedezett egy függőkertet.

   Az Oxfordi Egyetem Keletkutató Intézetének munkatársa, Stephanie Dalley több mint húsz éven keresztül kutatta Szemiramisz legendás függőkertjének mítoszát és a fennmaradt régészeti leleteket. 2013-ban megjelent könyve, valamint a brit Channel 4 tévéadó ez alapján készült dokumentumfilmje alátámasztja a függőkert (Hanging Garden) létezését.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.