2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az ötven éves 2001: Űrodüsszeia a Pólus Mozi filmklubjában

3 perc olvasás

polus.jpgFél évszázaddal ezelőtt mutatták be minden idők egyik legnagyobb hatású sci-fi kultuszfilmjét. Az évforduló alkalmából május 21-én hétfőn 19:00 órakor különleges filmklub vetítést szerveznek a Pólus Mozi Nagytermében, ahol 120m2-es mozivásznon láthatják a nézők Stanley Kubrick időtlen remekművét.

 

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán egy különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évmilliókkal később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt azonban az űrhajót irányító HAL 9000 mesterséges intelligencia alapú fedélzeti számítógép meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

 

Stanley Kubrick 1968. április 3-án, 70mm-es Cinerama Roadshow formátumban bemutatott filmje túlnőtt mindazon, amit hasonló műfajban valaha mozinéző átélhetett.

 

A 2001: Űrodüsszeia igazi filmtörténeti mérföldkő, monumentális képi kompozícióival, a végtelen űrben utazó ember félelmetes víziójával évtizedekre kijelölte a tudományos-fantasztikus zsáner útját. Kubrick nélkül a Star Warstól a Gravitáción át Interstellarig egyik sci-fi világsiker sem úgy nézne ki, ahogy ma ismerjük. A Kék Duna keringő dallamára utazó űrhajó, az ijesztő egyszerűséget formázó monolit, az öntudatára ébredt mesterséges intelligencia és a transzcendens finálé olyan védjegyeivé váltak e filmeposznak, amely végtelen távlatokat nyit az emberi fantázia számára – nem csoda, hogy szimbólumrendszeréről, mondanivalójáról még ma, fél évszázaddal később is születnek új elemzések.

 

„A lehetséges határait csak egyetlen módon fedezhetjük fel, ha megkockáztatjuk, hogy kevéssel túl is haladunk rajta, a lehetetlenbe” – fogalmazta meg a forgatókönyvet jegyző Arthur C. Clarke, a sci-fi irodalom és a tudományos ismeretterjesztés világhírű alakja. aki a filmmel párhuzamosan annak regényváltozatát is megírta. Zenéjét Richard Strauss, ifjabb Johann Strauss, Aram Hacsaturján és Ligeti György műveinek felhasználásával maga Kubrick állította össze, aki a zene mellett a látványterveket is felügyelte. A mai napig lenyűgöző, saját korát messze meghaladó és egyedi technikai trükköket alkalmazó látványvilágért a rendező első és egyetlen Oscar díját kapta 1969-ben. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint erre az alkotásra különösen igaz, hogy aki nem látta mozivásznon, az nem is látta igazán.

https://www.youtube.com/watch?v=fNfD5pExBy0

 

A sci-fi rajongók 2018-ban világszerte megemlékeznek az film bemutatásának 50. évfordulójáról. Ebből az alkalomból az idei, 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál „Classics” szekciójában is ünnepelték a filmet, ahol az eredeti 70mm-es kópiát mutatták be, Christopher Nolan bevezetőjével.

 

Az évfordulóhoz kapcsolódva a budapesti Pólus Moziban egyetlen alkalommal, május 21-én pünkösd hétfőn 19:00 órakor vetítik a 2001: Űrodüsszeiát, Brit Filmintézet által 2014-ben felújított digitális kópiáról (magyar felirattal). A filmklub vetítésre rendható módon a mozi Nagytermében kerül sor, így kivételesen nagy méretben, 120m2-es mozivásznon élvezhető majd a látvány. A vetítés előtt beszélgetés lesz Csákvári Géza filmkritikus-újságíróval és Kovács Gellért filmszerésszel a mű keletkezéséről és hatásáról a (film)művészetre.

A filmklub belépők kaphatók a Pólus Mozi jegypénztárában és honlapján.

 

www.poluscentermozi.hu

https://www.facebook.com/events/229766690911173

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.