Az új technológiák megjelenésével a jövőben jelentősen átalakulhat a nagyvállalati informatikai infrastruktúra.A privát felhő biztonságos és költséghatékony adatelérést biztosít kompromisszumok nélkül, kiépítése azonban jelentős szakértelmet igényel-

 

Az új technológiák megjelenésével a jövőben jelentősen átalakulhat a nagyvállalati informatikai infrastruktúra.A privát felhő biztonságos és költséghatékony adatelérést biztosít kompromisszumok nélkül, kiépítése azonban jelentős szakértelmet igényel-

 

A felhőalapú informatika napjaink egyik hívószava az üzleti életben, és habár néhány nagyvállalat már sikerrel alkalmazza az új technológiát, sokan még idegenkednek tőle. A legtöbb kérdőjel az adatok védelmével, valamint a jogi és adatvédelmi szabályok betarthatóságával kapcsolatban merül fel. A NAVIGATOR Informatika Zrt., a hazai informatikai piac egyik vezető vállalata szerint mindezekre az optimális választ a privátfelhő-kiépítés, illetve az arra épülő megoldások adják. Így a nagyvállalatok a felhőalapú számítástechnika előnyeit kihasználva adataikat a lehető legnagyobb biztonságban tudhatják, emellett pedig költséges befektetésektől kímélhetik meg magukat.

 A nagyvállalati informatikai rendszer eddig hagyományosan fizikai szerverek, belső hálózatok és számítógépek egységét jelentette, amelyet a céges rendszergazdák felügyeltek. A világ azonban megváltozott: a korszerű fejlesztéseknek és a szélessávú internetkapcsolat elterjedésének köszönhetően olyan új technológiai lehetőségek nyíltak meg, amelyek alapjaiban formálják át a nagyvállalati számítástechnikai infrastruktúrát, valamint az üzleti működést. A vállalatok már felismerték, hogy a felhőalapú megoldásokkal számottevő megtakarítást lehet elérni, és a jövőben ez a hatékony és kényelmes munkavégzés egyetlen útja, ugyanakkor az újfajta megoldás összetettségénél fogva jó néhány gyakorlati kérdést ébreszt a vállalatvezetőkben.

 

A NAVIGATOR tapasztalatai szerint a publikus felhő megoldások esetében a nagyvállalatok részéről leggyakrabban elhangzó aggodalmak az adatbiztonsággal és a megfelelőségi követelmények betarthatóságával kapcsolatosak, mivel kulcsfontosságú az egyre nagyobb adatmennyiség védelme és a törvényi előírások betartása, különösen például a pénzügyi szektorban. A nagyvállalati szektor számára így az optimális megoldást a privát felhő jelentheti, amelynek köszönhetően megszűnnek a nyilvános szolgáltatásokkal kapcsolatos aggályok, és a vállalatok egy bizonyos méret fölött a publikus felhő költséghatékonysági szintjéhez jutnak el. A privátfelhő-kiépítés azonban számos dologban más és más szemléletet követel a rendszer kiépítését végző szolgáltatótól, melynek során garanciát jelent a többéves szakmai tapasztalat és a már sikeresen lezárt bevezetések.

 A privátfelhő-kiépítés során a szolgáltató egy adott szervezet számára hoz létre magán felhőket, kizárólagos belső használatra, így egyszerűbbé és átláthatóbbá válik a céges informatikai infrastruktúra. A kialakított rendszer számos előnyt kínál a nagyvállalatok számára, ám a legfontosabb, hogy információbiztonsági szintje és rugalmassága jóval magasabb lesz a nyilvános felhőnél, valamint a hagyományos, vastagkliens-megoldásoknál. A privát felhő megnövekedett kontrollt jelent a jogosultságkezelésben is, és havidíjas szolgáltatás lévén tervezhetővé és nyomon követhetővé teszi az informatikai költségeket. A teljes vállalatra kiterjedő, automatizált biztonsági megoldások pedig leegyszerűsítik a megfelelőségi rendelkezések betartását. Privát felhő alapú informatikai környezetben jól futtathatók a különféle speciális üzleti programok, alkalmazások, így például pénzügyi, egészségügyi vagy építőipari vállalatok is remekül kihasználhatják a rendszer előnyeit.

Egy megfelelően kialakított rendszerben az alkalmazottak számára minden folyamat ugyanúgy érhető el, mintha nem is virtuális környezetben lenne, így a felhasználóbarát felületnek köszönhetően a felhasználói élmény nem változik. Ezen kívül nagyon kényelmes és gyors működést tesz lehetővé: a munkafolyamatok átláthatóbbá, a fájlkezelés pedig egyszerűbbé válik. Továbbá lehetőség nyílik arra is, hogy a mobil vagy távolról dolgozó alkalmazottak is biztonságosan csatlakozhassanak a privát vállalati hálózatra különféle eszközeikkel, legyen szó mobiltelefonról, laptopról vagy táblagépről.

 „A nagyvállalati informatikai rendszereket alapvetően vastagkliensre tervezték, és mivel a legtöbb vállalat számos különböző platformot, alkalmazást és hardvereszközt használ, a virtualizáció során mindent újra kell értelmezni. A NAVIGATOR már több nagyvállalatnál és intézménynél – többek között az Antenna Hungária Zrt.-nél – bizonyította szakmai felkészültségét a privátfelhő-kiépítés területén, amelyben kulcsfontosságú szerepet játszott szakembereink tapasztalata és tudása" – mondta Juhász Lajos, a NAVIGATOR Informatika Zrt. vezérigazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük