2024.április.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Békaegérharc

3 perc olvasás

bekaegerharc.jpgBékaegérharc. 1899. Fedor Flinzer grafikájának részlete

  Homérosz megírta az Iliászt, a világirodalom egyik legjelentősebb eposzát a trójai háborúról és ugyancsak megírta a Békaegérharcot, az Iliász paródiáját. Gyanítom, hogy a zseniális Karinthy Frigyest, az Így írtok ti íróját, a Békaegérharc ihlette meg. Bár ennek nyomás sehol sem találtam. Egészen röviden szólva, miről is szól a Békaegérharc?

   Egy szomjazó egeret a tópartról megszólít a békák királya. Megkérdezi tőle, kicsoda, és mi járatban van? Az egér bemutatkozik, elmeséli az emberekéhez hasonló gazdag és pompás életét. A király erre a saját életét kezdi el dicsérni, és felajánlja, hogy bemutatja az egérnek a békák világát. Az egér felkapaszkodik rá, a béka beúszik vele a tó közepére.

   De megjelenik egy sikló, a békakirály megijed. elmerül a vízben. Az egér nem tud úszni, megfullad. Ezt meglátja a partról egy másik egér, aki a történteket hírül viszi a többi egérnek. A bosszúvágyó egerek felfegyverkeznek, dárdájuk tű, sisakjuk dióhéj. A hadüzenetre a békák is előkészülnek, lábvértjük mályvalevél, lándzsájuk káka, sisakjuk a csigaház.

   Zeusz nézi a háborút, az egerek és a békák összecsapását. A küzdelem kegyetlen, rengeteg az áldozat, a hadi szerencse folyton változik. Már-már győznek a békák, amikor Zeusz megsajnálja az egereket és a rákokat küldi segítségükre, akik visszavonulásra késztetik az békákat, ezzel véget ér a teljes egy napig tartó harc. A 303  versből álló művet valami fantasztikus humor és irónia szövi át, ugyanakkor egy különleges állatmese is.

   A békeegérharc kifejezés mára már egyre inkább kimegy divatból. A kisemberek jelentéktelen kérdésekről való lelkes handabandázását, harcát megmosolyogjuk. Választékos módon legfeljebb azt mondjuk (Shakespeare-t plagizálva): sok hűhó semmiért. Vagy: vihar egy pohár vízben. (A Montesquieu-i mondás eredetileg: vihar egy vizespohárban.)

   A pályakezdő Csokonai Vitéz Mihály 17 éves korában írta Békaegérharc című verses szatíráját a francia háborúk korának Magyarországáról. Líráján érződik Homérosz hatása. Elítéli a feudális állapotokat, a babonákat, a vakbuzgóságot, rokonszenvvel szól a jobbágyok sorsáról és az értelem diadalát hirdeti.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.