2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Beszélő utcanevek

2 perc olvasás
rendorkep

rendorkep 1Városokban, falvakban rendőrség és az önkormányzat együttműködése magától értetődő. Mindkét testület közös érdeke a rend fenntartása, a megelőzés, a bűncselekmény elkövetőinek felelősségre vonása. Ez az érdeke a városok és falvak lakóinak is.

Így van ez Budapesten is. Már Pest és Buda 1873-as egyesítésétől fogva a polgármesteri hivatalok, fővárosi önkormányzat, tanács, elöljáróság, képviselő testület a városanyák és városatyák döntései alapján megjelenő fővárosi utcanevek is ezt bizonyítják.

Itt van mindjárt a Rendőr utca, Újbuda legszebb részén a Péterhegytől nem messze. De van fővárosunkban Kapitány utca is a Déli pályaudvarnál.

A közlekedésrendészet tevékenység is nyomon követhető. A Dugó utca Pestszentlőrincen. És ha a törvényszegő állampolgár felkeresi a Pohár utcát, netán betér a Kadarka, vagy a Kéknyelű, esetleg az Ezerjó utcába, vagy a budafoki Pezsgő utcába, kész a baj. Következhet a Vérhalom tér, Kórház utca és sajnos néha a pesterzsébeti Köztemető utca.

Az utca neve arról is beszél, mi mindent lopnak a bűnelkövetők. Elárulja a Forint, Gyémánt, Kép, Robogó, Teherkocsi, Fém, vagy a Huzal utca. Még szerencse, hogy a Harang, Mozdony és Malomkő utcáról nem a lopás jut az eszünkbe. Egyelőre.

Utcákat neveztek el súlyos bűncselekmények elkövetőinek eszközeiről is. Balta köz. Fejsze utca, a zuglói Kalapács utca, Újbudán a Csákány utca és a budatétényi Tőr utca. Még Horog utca is van Kőbányán, amelyről rögtön a pénzkiadó automaták kifosztásának egykori kísérletei jutnak az eszünkbe.

A rendőrség nyomozni kezd. Erre utal a Riadó utca és a Járőr utca, továbbá a Fürge, Sasszem, valamint a Bátor utca. Siker esetén a pestszentimrei Fogoly utca, a ferihegyi Igazság és a rákoshegyi Törvény utca, valamint a Rácsos és a Hűvös utca, mindkettő a XVII. kerületben.

Összefoglalva: rendőreink becsülettel végzik munkájukat, akár a Jégverem utcában télen, vagy a Napsugár utcában nyáron is. A budai Eskü utca nevéhez híven.

Aki pedig nem hisz nekem, lapozzon bele a Fővárosi Utcajegyzék új kiadásába.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.