Bio élelmiszerek szélesebb körben a magyar piacon is…
3 perc olvasásA Magyar Újságírók Országos Szövetsége Természetes Életminőség ujságírói munkacsoportja nemrég sajtótájékoztatót tartott az Andrássy uti Sajtó Házban. A téma:Biotermékek,a tudatos fogyasztói magatartás,a magyar lakosság egészségének javítása Előadó: Horváth Mihály,a Dr.Vörösbaranyi János által vezetett BioÚnió és a Szövetség az Egészséges Életért Programvezetője.
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Természetes Életminőség ujságírói munkacsoportja nemrég sajtótájékoztatót tartott az Andrássy uti Sajtó Házban. A téma:Biotermékek,a tudatos fogyasztói magatartás,a magyar lakosság egészségének javítása Előadó: Horváth Mihály,a Dr.Vörösbaranyi János által vezetett BioÚnió és a Szövetség az Egészséges Életért Programvezetője.
A bio-görög eredetű,az élettel kapcsolatos,az életre vonatkozó szóösszetételek előtagja.
A biotermék-minden olyan egészségünket védő,természetes termék,ami biztonságos,nem ártalmas életünkre,egészségünkre. A biotermékek Nyugaton már jól ismertek,keresettek.A biotermékek,bioélelmiszerek magyarországi elterjedésénekviszont számos akadálya van.Igy:Az ismeretek hiánya,a biotermékekhez való hozzájutás nehézségei,a szogáltatások
nehézségei.
Mit tehetünk az akadályok elhárítása érdekében?Magyar lakosságunk egészségének javítása érdekében? Az előadó kiemelte a BióÚnió,a Szövetség az Egészséges Életért Program szerepét,a lelkesen,elhivatottsággal dolgozó csapat munkáját, a kutatást,fejlesztést,az egészségügyi tanácsadást.
A BióÚnió,a Szövetség az Egészséges Életért Program keretében kutatási,fejlesztési konzorcium alakult új biotermékek kialakítására,fejlesztésére.A programot bemutatták a gödöllői Szent István Egyetemen és felvették a kapcsolatot afogyasztóvédelemmel is.A konzorcium tagjai:-A Halászati és Öntözési Kutatóintézet, az Aranyponty Halászati Zrt. valamint a Biocsárda Biotermék és Szolgáltató Kft.
A kutatáshoz,fejlesztéshez szükséges pénzforrásokat a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap,a Nemzeti Kutatási ésTechnológiai Hivatal és a Kutatásfejlesztési Pályázat és Kutatáshasznosítási Iroda biztosítja.
A BióÚnió és konzorciuma kérdőíves felméréseket végeztek és megkezdték az eredményeken alapuló új biotermékek gyártmányfejlesztését.Kiemelt figyelmet szenteltek a biorizs termesztés agrotechnikai fejlesztésére,a termesztési technológiára.Kiválasztották a termelési technológiába leginkább beilleszthető halfajtákat.A ponty és keszeg látszott a legalkalmasabbnak.
A sajtótájékoztatón bemutatásra,kóstolásre kínált,a termelési technológiák összekapcsolása révén kialakított biorizs és biohal messzemenően megfelelt az ujságírók fogyasztói elvárásainak.A hozzá kínált bioteával.
A program web-áruháza,fogyasztói klubhálózata biztosítja a továbbiakban az információk és az árban is elérhető biotermékek felhasználókhoz történő eljuttatását az egész országban is.
Domaniczky Judit