2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MDF: Szakállamtitkárt a magára hagyott szakmának!

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/8231"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mdflogo.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.mdf.hu" title="www.mdf.hu" width="76" height="100" /></a><span style="width: 74px" class="caption"><strong><a href="http://www.mdf.hu/">www.mdf.hu</a> </strong></span></span>A Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje nyílt levélben fordult Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterhez, hogy 2008. január 1-től nevezzen ki informatikai és hírközlési szakállamtitkárt. </p><p> 

www.mdf.huwww.mdf.hu A Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje nyílt levélben fordult Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterhez, hogy 2008. január 1-től nevezzen ki informatikai és hírközlési szakállamtitkárt.

 

www.mdf.huwww.mdf.hu A Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje nyílt levélben fordult Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterhez, hogy 2008. január 1-től nevezzen ki informatikai és hírközlési szakállamtitkárt.

 

A kabinet álláspontja szerint a digitális esélyegyenlőség megteremtésének, az európai unió által kezdeményezet e-integráció, e-befogadás, e-esélyegyenlőség (te is legyél benne) elnevezésű 2008-as kampány hazai megvalósulásának; a digitális szakadék csökkentésének érdekében a kinevezéssel nem lehet tovább várni.

A Magyar Demokrata Fórum modern konzervatív pártként az informatika hazai lehetőségeinek kihasználása mellett teszi le a voksot. A kormányzatnak nagy a felelőssége a digitális esélyegyenlőség, megteremtésében, a digitális írástudás elterjedésében, az informatikai, távközlési civil szervezetek megerősödésében.

A Magyar Demokrata Fórum 2002-ben üdvözölte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megalakulását, azonban már akkor is jeleztük; elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az új tárca nem kapja meg a telekommunikáció egészét, és a meghatározó feladatköröket indokolatlanul szétosztják. Hangsúlyoztuk, hogy ez a felelőtlen döntés nagy kockázatokkal jár, amelyet végül igazolt a 2002-2006 között eltelt négy év eredménytelensége is; a minisztérium a kellő hatáskörök hiányában nem tudott megfelelni feladatának. Sajnálattal láttuk 2006-ban, hogy az új Gyurcsány-kormány továbbra sem mondott le az informatikai programok széttrancsírozásáról.   A megszűnt Informatikai és Hírközlési Minisztérium jogutódja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium lett, de a feladatok egy része továbbra is a MEH-ben maradt, így ismét nem alakult ki hatékony struktúra. Ennek köszönhetően a területet ma is a többfejűség és a döntésképtelenség jellemzi.

Kóka János távozásával az új gazdasági és közlekedési miniszter, Kákosy Csaba végre lépéseket tehet a probléma megoldása érekében. Éppen ezért a Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje nyílt levélben fordult a tárca új vezetőjéhez, amelyben arra kérte, hogy 2008. január 1-től nevezzen ki informatikai és hírközlési szakállamtitkárt. Az MDF szerint ugyanis a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2008-tól nem fantomizálhatja tovább az informatika területét, hiszen szervezetének megerősítésére, hatáskörének kibővítésére van szükség.

Az informatikai kabinet álláspontja szerint a szakállamtitkár kinevezésével mintegy három év alatt elérhető lenne az információs társadalom három alappillérének megszilárdítása: a megfelelő infrastruktúra kiépítése az internet használathoz, az irodai funkciók alkalmazásához szükséges ismeretek átadása milliók számára, illetve – és ma talán ez jelenti a legnagyobb kihívást – az igény felkeltése.

Budapest, 2007. december 16.

 Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetjének vezetője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.