Nyári munkájukat Dr. Pintér Sándor belügyminiszter köszönőlevelében ismerte el. A strandidő elmúltával sem szűnik meg a feladatuk. Minden évben megmentenek néhány horgászt. Egyikük egy hatalmas bogrács halászlével hálálta meg az életét.

 

Nyári munkájukat Dr. Pintér Sándor belügyminiszter köszönőlevelében ismerte el. A strandidő elmúltával sem szűnik meg a feladatuk. Minden évben megmentenek néhány horgászt. Egyikük egy hatalmas bogrács halászlével hálálta meg az életét.

 

Idén nyáron négy áldozatot szedett a Balaton, de mindössze egyetlen esetben vezethető vissza a tragédia az emberi felelőtlenségre. A másik három balesetben valamilyen korábbi betegség volt a tragédia kiváltója. Évek óta 10 alatt van a balatoni áldozatok száma, ezzel szemben a 90-es években egy-egy szezonban nem volt ritka, hogy 45-50 haláleset is történt. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület elnöke szerint a csökkenés a más szervezetekkel, a vízirendészettel vagy éppen a meteorológiai szolgálattal végzett közös munka eredménye, amelynek köszönhetően már a parton sikerül megelőzni a tragédiákat. Az elnök kiemelte, hogy miközben a strandi könnyebb sérülések száma jelentősen emelkedett, kagylóvágások, horzsolások, zúzódások, addig a súlyos esetekből kevesebb akad, s ez arra utal, hogy a strandolók egyre komolyabban veszik a figyelmeztetéseket. Pár éve történt. 5 éves fejsérült kislányról adott jelentést egy balatoni strandi mentőjük. Amikor a hozzátartozókat keresték, kiderült, hogy a kislány a 8 éves nővérével van: a szülők autóval Dunaújvárosba mentek, a két gyereket pedig a strandon hagyták. A vízimentők már semmin nem lepődnek meg.

 

A Balaton partján 51 strandon, továbbá 14 nem balatoni helyszínen (uszodák, élményfürdők, vidéki standok, stb.) vigyázzák a pihenők testi épséget strandidőben, de szélben és zivatarban sem függesztik fel a figyelőszolgálatot. Természetesen bárhol is vagyunk a Balaton parton, számíthatunk rájuk, ha bajba kerültünk: nem mérlegelhetnek, és nem mérlegelnek, ha emberi életről van szó. Komoly helyzetekben ott is beavatkoznak, ahol a strand biztosítására nem őket kérték fel. Igen, vannak ilyen helyek, hiszen vannak, akik ebben is az olcsóbb megoldásokat keresik, s bár emberéletekről van szó, még a Balatonon is megoldják, hogy a lángossütő, vízibicikli-kölcsönző, fűnyíróember lássa el a strandi vízimentő feladatokat. Ezeken a helyeken nincs közvetlen, élő, rádiós kapcsolat a vízimentő központtal. Mire eljut hozzájuk egy segélykérés és megtörténhet, hogy az érdemi beavatkozást az eltelt idő már lehetetlenné teszi. Ezért jó az, ha a strandon „saját emberük", VMSZ vízimentő szolgálatos. Neki van rádiója, amivel közvetlen kapcsolatban van a zánkai mentésirányítási központtal, így azonnal jelezni tud, és a segítség is késlekedés nélkül ér a helyszínre. Az elvesztegetett időt azonban még a Rupert mentőhajó hihetetlen – 95 Km/óra sebessége – sem képes visszaadni. Ezért érthetetlen, miért éri meg évi pár tízezer forintért veszélyeztetni egy-egy strandon a vendégek biztonságát. Pedig mindenki számára nyilvánvaló, hogy a VMSZ által nyújtott biztonság annál több ember számára jelent megnyugvást, minél több strand kapcsolódik be a védelmi hálózatba. Minden VMSZ vízimentő naprakész tudással, egymást is folyamatosan értékelve, fejlesztve, áll szolgálatba. A számukra minden évben kötelező elméleti és gyakorlati vizsga teljesítésével szereznek jogot arra, hogy ennek a tettre kész csapatnak a tagjai legyenek. Főszezonban sürgősségi mentőhajóik 1 percen belül útnak indulnak és a tó bármely pontján készek a bajba jutottak mentésére.

 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szponzorok segítségével maga teremti meg működésének feltételeit. Évi 120-130 millió forintból gazdálkodnak. Nincs normatív forrásuk, de tavaly és idén is 15-15 millió forint állami támogatás segítette munkájukat. Életmentő flottájuk 5 mentőhajóból és 2 sürgősségi mentőhajóból, valamint 5 gépjárműből áll. A Rupert egy-egy bevetés során akár óráként 135 liter benzint is fogyaszthat. A működés elképzelhetetlen lenne a MOL támogatása nélkül. Felszerelésükhöz tartoznak a strandi mentők életmentő és kommunikációs eszközei, a hordozható rádióállomás, a legmodernebb és az országban is ritkaság számba menő életmentő berendezések, a műszaki mentésre is alkalmas búvárfelszerelések és még sorolhatnánk az eszköztárat, ami önerőből és támogatók segítségével állt össze évek alatt. Ezek nélkül egy komoly mentési feladat vízből is és jégről is elképzelhetetlen. Erre a technikai háttérre támaszkodva egy szezon alatt több mint 200 felkészült fiatal, életmentésre kiképzett szakember teljesít szolgálatot a VMSZ kötelékében strandi mentőként. Nyáron a csapat háromnegyede diák.

 

A vitorlásszezon lassan véget ér a Balatonon. A veszélyek azonban továbbra is óvatosságot kívánnak vízen közlekedőktől. Bár a vízimentőkre ebben az időszakban is számíthatunk, hiszen folyamatos készenlétben vannak, a VMSZ mégis azt kéri a horgászoktól, legyenek körültekintőek miközben hobbijuknak hódolnak. Nincs olyan értékes balatoni fogas, amiért megéri kockára tenni az életünket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük