BOCUSE d’Or EUROPE szakácsbajnokság és a HOVENTA szakkiállítás a Hungexpo-n
A több mint 20 éves múltra visszatekintő nemzetközi szakácsbajnokság magyar válogató versenyét a 30. HOVENTA szakkiállítás keretében 2011. október 14-én rendezik Budapesten.
A több mint 20 éves múltra visszatekintő nemzetközi szakácsbajnokság magyar válogató versenyét a 30. HOVENTA szakkiállítás keretében 2011. október 14-én rendezik Budapesten.
Az eseményekről előzetes tájékoztatót adott a média és a szakmában érdekeltek számára Bíró Lajos, a Magyar Bocus d'Or Akadémia elnöke,Siklósi Csaba, a Hungexpo Zrt. értékesítési igazgatója és Szalai Levente, a HOVENTA kiállítás igazgatója.
A Bocuse d'Or ötletét 1983-ban egy lyon-i kiállításon Paul Bocuse, a kiállítás akkori elnöke fogalmazta meg. Bocuse úgy gondolta, hogy a szakma fejlődéséhez és a minőség fenntartásához jelentős mértékben hozzájárulhat egy-egy ilyen verseny, emellett a szakma folytonosságát is biztosíthatja az évente megrendezésre kerülő szakácsolimpia.
A gondos előkészületek után a verseny 1987-ben került először megrendezésre. Manapság már többféle szakácsversenyt is rendeznek a különböző szakmai rendezvényeken, de mind közül a legnevesebb a Bocuse d'Or.
Mára már világversennyé nőtte ki magát a Bocuse által életre hívott verseny, hiszen közel 50 ország indulói vesznek részt a válogatásokon, országos döntőkön, hogy utána Európa, Ázsia, Amerika legjobbjai versenyezhessenek a kétévenként Lyonban megrendezésre kerülő döntőn.
Mind a selejtezőkön, mind a döntőn a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre, hogy elkészítsenek egy halas és egy húsos fogást. Egy csapatban ketten vannak, a séf és a kuktája. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lenni, míg a commis – a segítő – a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a tréner, aki kétfős csapata felkészítését végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt.
Paul Bocuse, a nouvelle cuisine egyik legnagyobb alakja. Az 1926-ban született Paul a családi hagyományoknak engedve vált szakáccsá, s lett mesterségének művésze, nemzetközi hírnevet szerezve. Első Michelin csillagát a 60-as évek végén szerezte, amit a 70-es években újabb két csillag követett.
Bocuse célja és hitvallása a minőségi, friss alapanyagok használata és az ételek tökéletes elkészítése. Az általa fémjelzett nouvelle cuisine lényegét a csekély kalóriájú, esztétikus és gazdag ízvilágú ételek kialakítása jelenti.
1989-ben a Gault Millau – másik három szakáccsal egyetemben – az évszázad szakácsának választotta. Jelenleg 5 éttermet üzemeltet, ebből egy luxus kategóriájú (ez rendelkezik a 3 csillaggal) és egy 4 tagból álló bisztróláncot, amelynek minden étterme a francia kulinária más-más ágát képviseli.
A selejtezőn a versenyzőknek 6 tányért kell tálalniuk (4 a zsűrinek, 1 fényképezésre, 1 egyéb). A versenyzőknek 4 és fél óra áll rendelkezésre a két fogás elkészítésére, az első 13:00-kor tálal. A versenyzők két alaplét, és tisztított egész zöldséget hozhatnak magukkal a versenyre. Minden más alapanyagot a helyszínen kapnak meg, az előre leadott alapanyaglistának megfelelően.
A díjátadóval egybekötött eredményhirdetésre 15:30-kor kerül sor a versenyhelyszínen: Hungexpo Budapesti Vásárközpont, A pavilon, 207 /A stand.
A szervezőbizottság egyhangú döntése alapján a versenyen a következők alapanyagok használhatók:
HAL – kategóriában:
Nyelvhal (filében) és rák
HÚS – kategóriában:
Kék lábú 'Label Rouge' minősítésű szabad tartású csirke
A legvitatottabb kérdésben a szervezők továbbra is a tálra való tálalás mellett tették le a voksukat, azonban ezúttal sem terhelik azok beszerzését/elkészíttetését a versenyzőkre, hanem biztosítják minden induló számára azt.
Az ételeket kiegészítő köretek száma kettőről háromra nőtt.
A budapesti selejtezőhöz a METRO Nagykereskedés biztosítja a nyersanyagokat.
A Bocuse d'Or 2011. október 14-i, magyarországi selejtezőjén, a HOVENTA-n a résztvevő versenyzőket az alábbi csomaggal támogatja a Hungexpo Zrt. és a Magyar Gasztronómiai Egyesület:
1. Elősegíti a versenyzők bemutatkozását, megismertetését a szakmával, a hazai publikummal a sajtó és reklám eszközeivel.
2. A HUNGEXPO Zrt. a versenyzők nyersanyag vásárlásához (alapanyagon felül) fejenként 20 ezer Ft értékben hozzájárul.
3. A versenyzők szakmai fejlődésének támogatására, a HUNGEXPO versenyzőként 30 ezer Ft értékű szakkönyv-csomagot ajánl fel (tartalma: Ducasse cukrászkönyv, Professzionális szakács, Blumenthal).
4. A MGE felajánlása: a verseny győztese számára 4+2 hét gyakorlási lehetőséget biztosít egy európai vendég chef-fel, a második helyezettnek pedig a salzburgi IKARUS étteremben biztosít gyakorlási lehetőséget (az utazás és szállás költségét a HUNGEXPO fedezi).
A harmadik és negyedik helyezett 1-1 hét gyakorlási lehetőséget kap egy budapesti Michelin csillagos étteremben.
5. Étterem meghívás: a verseny minden döntőse ebéd/vacsora meghívást kap egy budapesti Michelin csillagos étterembe.
A Magyar Bocuse d'Or Akadémiáról:
Alapító tagok:
Molnár B. Tamás -MGE
Andrusch Péter – Alabárdos
Zsidai Zoltán Roy – Pierrot
Csapody Balázs – Kistücsök
Hamvas Zoltán – Onyx
Molnár Attila – Aranykaviár
Bíró Lajos – Bock Bistro
Vomberg Frigyes – oktató
Pollok László – Laci!Konyha!
Benoit Barbault – HUNGEXPO Zrt.
Ganczer Gábor – HUNGEXPO Zrt.
A Bocuse d'Or Selection Hungary zsűrijének tagjai:
Molnár B. Tamás – MGE
Juhász István – Hilton
Vomberg Frigyes – oktató
Pethő Balázs – Csalogány
Andrusch Péter – Alabárdos
Szása – Arany kaviár
Litauszki Zsolt – chef tanácsadó
Várvizi Péter – Enoteca
Bíró Lajos kiemelte, a selejtezők első két helyezettje nyerte el a döntőn való indulás jogát, így hét versenyzővel számolnak. A zsűri 11 tagja egyenlő jogokkal bír.
A feldolgozandó csirke másfél kilós, a nyelvhal pedig 60-70 dekás lesz. Fejenként fél kiló garnéla rákot kapnak még a fogáshoz a versenyzők. Az Aranykaviár felajánlása alapján, minden versenyző kap egy-egy doboz kaviárt is, szabad felhasználásra a versenyen. A többi alapanyagot a METRO biztosítja.
A versenyre mindenki 4,5 órányi időt kap.
Amennyiben Magyarországot kiválasztják a nemzetközi szakmai elbírálók a brüsszeli döntőbe, akkor az abban résztvevő versenyzők mindegyikének el kell köteleznie magát, hogy a Bocuse d'Or selejtezőjére való felkészítés
6 hete alatt csak a versennyel foglakozik, addigi tevékenységét felfüggeszti. A felkészítésre nagy valószínűséggel sikerül egy francia séfet megnyerni és Magyarországra utaztatni. A Bocuse d'Or-nak szakmailag megfelelni nagyon nehéz, ezért kell a szakmai felkészítő, a külhoni szakemberek ízlését kell „eltalálni" a produktummal.
Ugyancsak a Hungexpo ad otthont 2011. október 11-14. között a HOVENTA 30. Nemzetközi Szálloda-, Vendéglátóipari és Gasztrotechnikai Szakkiállítás-nak.
Siklósi Csaba elmondta, soha ennyi rangos program nem zajlott még a gasztronómiai és szállodaipari kiállításon, mint amennyit a szervezők az idei alkalomra terveznek. A megújult szakkiállítás új formában, kibővített témakörrel fogadja a szállodaipari szakembereket, s kísérő eseményeivel együtt valódi interaktív fórumként szolgál majd, jelentős nemzetközi kiállítói körrel várva a szakmát és az érdeklődő közönséget a HUNGEXPO-n október 11-14. között. Idén először rendezik meg az „Ízek és borok" csúcs-gasztronómiai eseményt, elsősorban a nagyközönség számára.
A 30. HOVENTA a hazai vendéglátóipar és gasztrotechnika, valamint a szállodaipar szereplőinek szól.
A kiállítás régiós szerepe erősödött: 7 országból mutatkoznak be gyártó cégek: Németország, Ausztria, Olaszország, Szerbia, Franciaország, Cseh Köztársaság, Magyarország.
Idei program-újdonságok:
-GIROPizza – pizza verseny és pizzakészítési bemutató
A Giropizza pizzakészítő versenyt minden évben más-más európai országban rendezik, s most érkezett
8. megmérettetéséhez. A versenyzőknek pizzériájuk legjobbnak tartott fogását, „a ház pizzáját" kell elkészíteniük.
A 10 legfinomabb pizzát készítő versenyző bejut a döntőbe, melyet a GL Events, a HUNGEXPO anyacége által szervezett párizsi Pizza & Pasta Expo keretében rendeznek meg.
-Medical Wellnes Sziget és Szakmai Nap
Az új projekt célja; szemléletes módon felvonultatni az egészségtudatos életmód megvalósításához kapcsolódó gyógyászati szolgáltatások lehetőségeit a szállodákban. Bemutatja a hagyományos és alternatív gyógyászat mint kardiológia, belgyógyászat, természetgyógyászat, gyógy-pedikűr egységben történő értékesítését, valamint konkrét egészségprogramokat kínál, melyek vendégéjszakákkal összekapcsolva komplex medical program értékesítési lehetőséget biztosítanak a szállodáknak. A helyszínen teljeskörű medical spa operatív tanácsadás, továbbá az anyagi forrás megszerzéséhez szükséges turisztikai- és wellness pályázati tanácsadás is zajlik majd.
-Enterprise Europe Network Üzletember Találkozó
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett nemzetközi üzletember találkozóra 2011. október 13-án 10.00-16.00 között kerül sor.
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött; a kétoldalú megbeszélések angol nyelven folynak majd, tolmácsot a szervezők igény esetén biztosítanak.
Ezidáig 6 országból 20 üzleti tárgyaló partner regisztrált az eseményre.
Az eseményen szálloda- és vendéglátóipar területéről érkező hazai és külföldi vállalkozások és beszállítóik vesznek részt személyes megbeszélések formájában.
Versenyek, bemutatók.
-Az Év Cukrásza és az Év Junior Cukrásza 2011
A verseny összehasonlító tesztet jelent a cukrászat fejlődő tehetségei bátorítására, támogatására.
A verseny célja:
a nagyközönség megismertetése a szakmai törekvésekkel és irányzatokkal,
a cukrász szakma színvonalának emelése, hagyományinak őrzése, új irányzatainak bemutatása,
a természetes, jóminőségű nyersanyagok felhasználásának bemutatása,
a versenyzők szakmai kibontakozásának elősegítése,
jelentkezők toborzása a nemzetközi versenyekre.
Fődíjak: a felnőtt győztes 400, a junior 100 ezer Ft jutalomban részesül.
-MONIN kupa
A HUNGEXPO és a MONIN magyarországi képviselete közösen szervezi az első rendhagyó MONIN Cup 2011 elődöntőjét, melynek győztese képviselheti Magyarországot a Párizsi döntőn.
Az elődöntő lebonyolításban részt vesz a magyar Bármixer Unió is. A nevezési feltételek nem túl szigorúak:
a 27 év alatti versenyzőknek a Monin szirupok valamelyikét kell használniuk, az elkészítendő ital receptjét pedig előre le kell adniuk. Az elődöntőre 30-40 versenyző jelentkezését várják.
A MONIN verseny 2011.október 13-án, csütörtökön 12:00-tól kerül megrendezésre.
INTERAKTÍV bemutatók: BOLS bármixer bemutató, barista bemutató.
-„BOROK VILÁGA" stand: 140 nm-en zajlanak szakmai bemutatók és kóstolók borászok és pálinkafőzdék közreműködésével. Étel-bor harmónia, borkóstolás-technikai előadásokkal.
-TRENDSZIGET: a LOSZ ezúttal a szállodai szoba-irányzatokat mutatja be, az 5 csillagos szintnek megfelelő besorolási szabályok, elvek szerint. (1* – Retro Hostel – Amsterdam; 2* – Modern folklór – Tihany;
3* – Country Living – Provance; 4* – Elegáns Art Deco – Los Angeles; 5* – Klasszikus lakosztály – Bécs; – Lobby-bár, recepció )
Szakmai konferenciák és workshopok
-A Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamara és az Enterprise Europe közös szervezésében október 13-án nemzetközi üzletember találkozóra kerül sor a szálloda- és vendéglátóipar menedzserei számára.
-A Szállodaszövetség napja: a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége budapesti régióülése.
-Élelmezésvezetők Napja: közétkeztetés, legújabb trendek a bisztrók és éttermek világában.
-Medical Wellness konferencia nemzetközi résztvevőkkel
-A Magyar Építész Kamara szervezésében: professzionális belsőépítészeti megoldások
-Zárónap: víz és energiafelhasználási kérdések, Facility Management
-Épületanyagok, szaniterek gyártói, építési technológiák szakmai képviselői a HOVENTÁN
A HOVENTA 2011 programja:
2011. október 11. kedd:
Szakmai konferenciák:
-Bisztrók Napja – Business Club
A Vendég & Hotel szervezésében:
Legújabb trendek a bisztrók és éttermek világban
Helyszín: 25-ös pavilon
Időpont: 10.30 – 13.00
-Kert Trend Díjátadó
Helyszín: HOVENTA Csillagsziget („A" pavilon „201C" stand)
Időpont: 13.00
-Élelmezésvezetők Napja
Közétkeztetési konferencia az ÉLOSZ szervezésében:
Magyar alapanyagok, magyar ételek a közétkeztetésben
Helyszín: „A" pavilon WORKSHOP („201A" stand)
Időpont: 11.00 – 15.00
Kísérő események:
-Borok Világa: Eger / Badacsony
Az In Vino Veritas szervezésében:
Juhász Testvérek – Eger
Demeter Pincészet – Eger
-Árpád Pálinkaház
Laposa Borház – Badacsony
Helyszín: „A" pavilon BOROK VILÁGA STAND („205A1" stand)
Időpont: Borászok bemutatója 11.00; 12.00 14.00
Pálinkafőzde bemutatója 13.00
Az „ÉV JUNIOR CUKRÁSZA" és „ÉV CUKRÁSZA " 2011 VERSENY
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében
Helyszín: „A" pavilon Versenyhelyszín („207A" stand)
Időpont: 10.00 – 17.00
2011. október 12. szerda
Szakmai konferenciák:
-Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Budapest Régió ülése
Helyszín: 25-ös pavilon
Időpont: 10.00 – 13.00
-Medical Wellness konferencia
A Vendég & Hotel szervezésében:
Medical Wellness a gyakorlatban – tapasztalatok, esettanulmányok, külföldi kitekintés
Helyszín: „A" pavilon WORKSHOP („201A" stand)
Időpont: 13.00 – 16.00
-Borok Világa: Villány / Etyek
Az In Vino Veritas szervezésében:
Vylyan Pincészet – Villány
Janus Borház – Villány
-Zsindelyes Pálinkafőzde
Haraszthy Pincészet-Etyek
Helyszín: „A" pavilon Borok Világa Stand („205A1" stand)
Időpont: Borászok bemutatója 11.00; 12.00; 14.00
Pálinkafőzde bemutatója 13.00
Az „Év Junior Cukrásza" és „Év Cukrásza " 2011 Verseny
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében
Helyszín: „A" pavilon Versenyhelyszín („207A" stand)
Időpont: 10.00 -17.00
2011. október 13. csütörtök
Szakmai konferenciák:
-Nemzetközi Üzletember Találkozó
Az Enterprise Europe Network és a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében
Helyszín: 25-ös pavilon
Időpont: 10.00 – 16.00
-Professzionális Belsőépítészet – A magas színvonal garanciája
Belsőépítészeti professzionalizmus a szálloda és vendéglátó iparban (MÉK Továbbképzési pontot jelent)
Kiemelt támogató: Formative Belsőépítészet
Helyszín: „A" pavilon WORKSHOP („201A" stand)
Időpont: 11.00-16.00
-GIROPIZZA D'Europe Régiós Döntő
Helyszín: „A" pavilon GiroPizza STAND („204/A" stand)
-Borok Világa: Tokaj
Az In Vino Veritas szervezésében
Béres Szőlőbirtok
Andrássy Pincészet
-Báró Harruckern Pálinka
Árvay Családi Pincészet
Helyszín: „A" pavilon Borok Világa Sand („205A1" stand)
Időpont: Borászok bemutatója 11.00; 12.00; 14.00
Pálinkafőzde bemutatója 13.00
-MONIN World Cup 2011 Elődöntő
A Bármixer Unió szervezésében
Helyszín: „A" pavilon Versenyhelyszín („207A" stand)
2011. október 14., péntek
-A Víz és Energiafelhasználás Napja
Újdonságok a víz- és energiafelhasználásban Konferencia
Helyszín: „A" pavilon WORKSHOP („201A" stand)
-BOCUSE D'OR Hungary Selection
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a Hungexpo szervezésében
Helyszín: „A" pavilon Versenyhelyszín („207A" stand)
Időpont: 10.00 – 18.00
-Borok Világa: Szekszárd
Az In Vino Veritas szervezésében
Tűzkő Birtok
Vida Családi Borbirtok
-Agárdi Pálinkafőzde
Helyszín: „A" pavilon Borok Világa Stand („205A1" stand)
Időpont: Borászok bemutatója 11.00; 12.00;
Pálinkafőzde bemutatója 13.00
Állandó programok:
-BOLS bármixer bemutató
Helyszín: „A" pavilon WELCOME PULT („307C" stand)
-Barista bemutató
Helyszín: „A" pavilon WELCOME PULT („307C" stand)
-HOVENTA Csillagsziget a RIGIPS támogatásával
A LOSZ szervezésében a legújabb szállodai szoba-irányzatok, csillagonként
Helyszín: „A" pavilon LOSZ stand („201C" stand)
Medical Wellness sziget
Helyszín: „A" pavilon Medical Wellnes Sziget stand („203A" stand)
Harmat Lajos