A több mint 20 éves múltra visszatekintő nemzetközi szakácsbajnokság magyar válogató versenyét a 30. HOVENTA szakkiállítás keretében 2011. október 14-én rendezik Budapesten.

 

A több mint 20 éves múltra visszatekintő nemzetközi szakácsbajnokság magyar válogató versenyét a 30. HOVENTA szakkiállítás keretében 2011. október 14-én rendezik Budapesten.

 

Az eseményekről előzetes tájékoztatót adott a média és a szakmában érdekeltek számára Bíró Lajos, a Magyar Bocus d'Or Akadémia elnöke,Siklósi Csaba, a Hungexpo Zrt. értékesítési igazgatója és Szalai Levente, a HOVENTA kiállítás igazgatója.

A Bocuse d'Or ötletét 1983-ban egy lyon-i kiállításon Paul Bocuse, a kiállítás akkori elnöke fogalmazta meg. Bocuse úgy gondolta, hogy a szakma fejlődéséhez és a minőség fenntartásához jelentős mértékben hozzájárulhat egy-egy ilyen verseny, emellett a szakma folytonosságát is biztosíthatja az évente megrendezésre kerülő szakácsolimpia.

 A gondos előkészületek után a verseny 1987-ben került először megrendezésre. Manapság már többféle szakácsversenyt is rendeznek a különböző szakmai rendezvényeken, de mind közül a legnevesebb a Bocuse d'Or.

Mára már világversennyé nőtte ki magát a Bocuse által életre hívott verseny, hiszen közel 50 ország indulói vesznek részt a válogatásokon, országos döntőkön, hogy utána Európa, Ázsia, Amerika legjobbjai versenyezhessenek a kétévenként Lyonban megrendezésre kerülő döntőn.

 Mind a selejtezőkön, mind a döntőn a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre, hogy elkészítsenek egy halas és egy húsos fogást. Egy csapatban ketten vannak, a séf és a kuktája. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lenni, míg a commis – a segítő – a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a tréner, aki kétfős csapata felkészítését végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt.

Paul Bocuse, a nouvelle cuisine egyik legnagyobb alakja. Az 1926-ban született Paul a családi hagyományoknak engedve vált szakáccsá, s lett mesterségének művésze,  nemzetközi hírnevet szerezve.  Első Michelin csillagát a 60-as évek végén szerezte, amit a 70-es években újabb két csillag követett.

Bocuse célja és hitvallása a minőségi, friss alapanyagok használata és az ételek tökéletes elkészítése. Az általa fémjelzett nouvelle cuisine lényegét a csekély kalóriájú, esztétikus és gazdag ízvilágú ételek kialakítása jelenti.

1989-ben a Gault Millau – másik három szakáccsal egyetemben – az évszázad szakácsának választotta. Jelenleg 5 éttermet üzemeltet, ebből egy luxus kategóriájú (ez rendelkezik a 3 csillaggal) és egy 4 tagból álló bisztróláncot, amelynek minden étterme a francia kulinária más-más ágát képviseli.

 A selejtezőn a versenyzőknek 6 tányért kell tálalniuk (4 a zsűrinek, 1 fényképezésre, 1 egyéb). A versenyzőknek 4 és fél óra áll rendelkezésre a két fogás elkészítésére, az első 13:00-kor tálal.  A versenyzők két alaplét, és tisztított egész zöldséget hozhatnak magukkal a versenyre. Minden más alapanyagot a helyszínen kapnak meg, az előre leadott alapanyaglistának megfelelően.

A díjátadóval egybekötött eredményhirdetésre 15:30-kor kerül sor a versenyhelyszínen: Hungexpo Budapesti Vásárközpont, A pavilon, 207 /A stand.

 A szervezőbizottság egyhangú döntése alapján a versenyen a következők alapanyagok használhatók:

 

HAL – kategóriában:

Nyelvhal (filében) és rák

 

HÚS – kategóriában:

Kék lábú 'Label Rouge' minősítésű szabad tartású csirke

 

A legvitatottabb kérdésben a szervezők továbbra is a tálra való tálalás mellett tették le a voksukat, azonban ezúttal sem terhelik azok beszerzését/elkészíttetését a versenyzőkre, hanem biztosítják minden induló számára azt. 

Az ételeket kiegészítő köretek száma kettőről háromra nőtt.

 A budapesti selejtezőhöz a METRO Nagykereskedés biztosítja a nyersanyagokat.

 A Bocuse d'Or  2011. október 14-i,  magyarországi selejtezőjén, a HOVENTA-n a résztvevő versenyzőket az alábbi csomaggal támogatja  a  Hungexpo Zrt. és a Magyar Gasztronómiai Egyesület:

1. Elősegíti a versenyzők bemutatkozását, megismertetését a szakmával, a hazai publikummal a sajtó és reklám eszközeivel.

2. A HUNGEXPO Zrt.  a versenyzők nyersanyag vásárlásához (alapanyagon felül) fejenként 20 ezer Ft  értékben hozzájárul.

3. A versenyzők szakmai fejlődésének támogatására, a HUNGEXPO  versenyzőként 30 ezer Ft értékű szakkönyv-csomagot  ajánl fel (tartalma: Ducasse cukrászkönyv, Professzionális szakács, Blumenthal).

4. A MGE felajánlása:  a verseny győztese számára  4+2 hét gyakorlási lehetőséget biztosít egy európai vendég chef-fel,   a második helyezettnek pedig a salzburgi IKARUS étteremben biztosít gyakorlási lehetőséget  (az utazás és szállás költségét a HUNGEXPO fedezi).

A harmadik és negyedik helyezett 1-1 hét gyakorlási lehetőséget kap egy budapesti Michelin csillagos étteremben.

5. Étterem meghívás:   a verseny minden döntőse ebéd/vacsora meghívást kap egy budapesti Michelin csillagos étterembe.

 

A Magyar Bocuse d'Or Akadémiáról:

Alapító tagok:

Molnár B. Tamás -MGE

Andrusch Péter – Alabárdos

Zsidai Zoltán Roy – Pierrot

Csapody Balázs – Kistücsök

Hamvas Zoltán – Onyx

Molnár Attila – Aranykaviár

Bíró Lajos – Bock Bistro

Vomberg Frigyes – oktató

Pollok László – Laci!Konyha!

Benoit Barbault – HUNGEXPO Zrt.

Ganczer Gábor – HUNGEXPO Zrt.

 

A Bocuse d'Or Selection Hungary  zsűrijének tagjai:

Molnár B. Tamás – MGE

Juhász István – Hilton

Vomberg Frigyes – oktató

Pethő Balázs – Csalogány

Andrusch Péter – Alabárdos

Szása – Arany kaviár

Litauszki Zsolt – chef tanácsadó

Várvizi Péter  – Enoteca

 

Bíró Lajos  kiemelte, a selejtezők első két helyezettje nyerte el a döntőn való indulás jogát, így hét versenyzővel számolnak. A zsűri 11 tagja egyenlő jogokkal bír. 

A feldolgozandó csirke másfél kilós, a nyelvhal pedig 60-70 dekás lesz.  Fejenként fél kiló garnéla rákot kapnak még a fogáshoz a versenyzők. Az Aranykaviár felajánlása alapján, minden versenyző kap egy-egy doboz kaviárt is, szabad felhasználásra a versenyen. A többi alapanyagot a METRO biztosítja.

A versenyre mindenki 4,5 órányi időt kap.

Amennyiben Magyarországot kiválasztják a nemzetközi szakmai elbírálók a brüsszeli döntőbe, akkor az abban résztvevő versenyzők mindegyikének el kell köteleznie magát, hogy a Bocuse d'Or   selejtezőjére való felkészítés  

6 hete alatt csak a versennyel foglakozik, addigi tevékenységét felfüggeszti. A felkészítésre nagy valószínűséggel sikerül egy francia séfet megnyerni és Magyarországra utaztatni.  A  Bocuse d'Or-nak szakmailag megfelelni nagyon nehéz, ezért kell a szakmai felkészítő, a külhoni szakemberek ízlését kell „eltalálni" a produktummal.

 

Ugyancsak a Hungexpo ad otthont 2011. október 11-14. között a HOVENTA  30. Nemzetközi  Szálloda-, Vendéglátóipari és Gasztrotechnikai Szakkiállítás-nak.

Siklósi Csaba  elmondta, soha ennyi rangos program nem zajlott még a gasztronómiai és szállodaipari kiállításon, mint amennyit a szervezők az idei alkalomra terveznek. A megújult szakkiállítás új formában, kibővített témakörrel fogadja a szállodaipari szakembereket, s kísérő eseményeivel együtt valódi interaktív fórumként szolgál majd, jelentős nemzetközi kiállítói körrel várva a szakmát és az érdeklődő közönséget a HUNGEXPO-n október 11-14. között. Idén először rendezik meg az „Ízek és borok" csúcs-gasztronómiai eseményt, elsősorban a nagyközönség számára. 

 

A 30. HOVENTA a hazai vendéglátóipar és gasztrotechnika, valamint a szállodaipar szereplőinek szól. 

A kiállítás régiós szerepe erősödött:  7 országból mutatkoznak be gyártó cégek: Németország, Ausztria, Olaszország, Szerbia, Franciaország, Cseh Köztársaság, Magyarország.

 

Idei program-újdonságok:

-GIROPizza –  pizza verseny és pizzakészítési bemutató

A Giropizza  pizzakészítő versenyt minden évben más-más európai országban rendezik, s most érkezett  

8. megmérettetéséhez.   A versenyzőknek  pizzériájuk legjobbnak tartott fogását, „a ház pizzáját" kell elkészíteniük. 

A 10 legfinomabb pizzát készítő versenyző bejut a döntőbe, melyet a GL Events, a HUNGEXPO anyacége által szervezett párizsi  Pizza & Pasta Expo  keretében rendeznek meg.

-Medical Wellnes Sziget és Szakmai Nap

Az új projekt célja; szemléletes módon felvonultatni az egészségtudatos életmód megvalósításához kapcsolódó gyógyászati szolgáltatások lehetőségeit a szállodákban. Bemutatja a hagyományos és alternatív gyógyászat mint kardiológia, belgyógyászat, természetgyógyászat, gyógy-pedikűr egységben történő értékesítését, valamint konkrét egészségprogramokat kínál, melyek vendégéjszakákkal összekapcsolva komplex medical program értékesítési lehetőséget biztosítanak a szállodáknak. A helyszínen teljeskörű  medical spa  operatív tanácsadás, továbbá az anyagi forrás megszerzéséhez szükséges turisztikai- és wellness pályázati tanácsadás is zajlik majd.

-Enterprise Europe Network Üzletember Találkozó  

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett nemzetközi üzletember találkozóra 2011. október 13-án  10.00-16.00 között kerül sor. 

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött; a kétoldalú megbeszélések angol nyelven folynak majd, tolmácsot a szervezők igény esetén biztosítanak.

Ezidáig 6 országból 20 üzleti tárgyaló partner regisztrált az eseményre.

Az eseményen szálloda- és vendéglátóipar területéről érkező hazai és külföldi vállalkozások és beszállítóik vesznek részt személyes megbeszélések formájában.

 Versenyek, bemutatók.

-Az Év Cukrásza és az Év Junior Cukrásza 2011

A verseny összehasonlító tesztet jelent a cukrászat fejlődő tehetségei bátorítására, támogatására.

A verseny célja:

a nagyközönség megismertetése a szakmai törekvésekkel és irányzatokkal,

a cukrász szakma színvonalának emelése, hagyományinak őrzése, új irányzatainak bemutatása,

a természetes, jóminőségű nyersanyagok felhasználásának bemutatása,

a versenyzők szakmai kibontakozásának elősegítése,

jelentkezők toborzása a nemzetközi versenyekre.

Fődíjak:  a felnőtt győztes 400, a junior 100 ezer Ft  jutalomban részesül.

-MONIN kupa

A HUNGEXPO és a MONIN magyarországi képviselete közösen szervezi az első rendhagyó MONIN Cup 2011 elődöntőjét, melynek győztese képviselheti Magyarországot a Párizsi döntőn.

Az elődöntő lebonyolításban részt vesz a magyar Bármixer Unió is.  A nevezési feltételek nem túl szigorúak: 

a 27 év alatti versenyzőknek a Monin szirupok valamelyikét kell használniuk, az elkészítendő ital receptjét pedig előre le kell adniuk.  Az elődöntőre 30-40 versenyző jelentkezését várják.

A MONIN verseny  2011.október 13-án, csütörtökön 12:00-tól kerül megrendezésre.

 INTERAKTÍV bemutatók:  BOLS bármixer bemutató, barista bemutató.

-„BOROK VILÁGA" stand:  140 nm-en  zajlanak szakmai bemutatók és kóstolók borászok és pálinkafőzdék közreműködésével.  Étel-bor harmónia, borkóstolás-technikai előadásokkal.

-TRENDSZIGET:   a LOSZ ezúttal a szállodai szoba-irányzatokat mutatja be,  az 5 csillagos szintnek megfelelő besorolási szabályok, elvek szerint. (1* – Retro Hostel – Amsterdam;   2* – Modern folklór – Tihany; 

3* – Country Living – Provance;  4* – Elegáns Art Deco – Los Angeles;  5* – Klasszikus lakosztály – Bécs;  – Lobby-bár, recepció )

 

Szakmai konferenciák és workshopok

-A Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamara és az Enterprise Europe közös szervezésében október 13-án nemzetközi üzletember találkozóra kerül sor a szálloda- és vendéglátóipar menedzserei számára.

-A Szállodaszövetség napja:  a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége budapesti régióülése.

-Élelmezésvezetők Napja:  közétkeztetés, legújabb trendek a bisztrók és éttermek világában.

-Medical Wellness konferencia nemzetközi résztvevőkkel

-A Magyar Építész Kamara szervezésében:  professzionális belsőépítészeti megoldások

-Zárónap:  víz és energiafelhasználási kérdések, Facility Management

-Épületanyagok, szaniterek gyártói, építési technológiák szakmai képviselői a HOVENTÁN

 

 

A  HOVENTA 2011  programja:

 

2011. október 11. kedd:

Szakmai konferenciák:

-Bisztrók Napja – Business Club

A Vendég & Hotel szervezésében:

Legújabb trendek a bisztrók és éttermek világban

Helyszín:  25-ös pavilon

Időpont:  10.30 – 13.00

-Kert Trend Díjátadó

Helyszín:  HOVENTA Csillagsziget  („A" pavilon „201C" stand)

Időpont: 13.00

-Élelmezésvezetők Napja

Közétkeztetési konferencia az ÉLOSZ szervezésében:

Magyar alapanyagok, magyar ételek a közétkeztetésben

Helyszín:  „A" pavilon WORKSHOP  („201A" stand)

Időpont:  11.00 – 15.00

 

Kísérő események:

-Borok Világa:  Eger / Badacsony     

Az In Vino Veritas szervezésében:

Juhász Testvérek – Eger

Demeter Pincészet – Eger

-Árpád Pálinkaház

Laposa Borház – Badacsony

Helyszín:  „A" pavilon BOROK VILÁGA STAND („205A1" stand)

Időpont:  Borászok bemutatója 11.00; 12.00 14.00

Pálinkafőzde bemutatója 13.00

 

Az  „ÉV JUNIOR CUKRÁSZA" és „ÉV CUKRÁSZA " 2011 VERSENY

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében

Helyszín:  „A" pavilon Versenyhelyszín („207A" stand)

Időpont: 10.00 – 17.00

 

2011. október 12. szerda

Szakmai konferenciák:

-Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Budapest Régió ülése

Helyszín:  25-ös pavilon

Időpont:  10.00 – 13.00

-Medical Wellness konferencia

A Vendég & Hotel szervezésében:

Medical Wellness a gyakorlatban – tapasztalatok, esettanulmányok, külföldi kitekintés

Helyszín: „A" pavilon WORKSHOP  („201A" stand)

Időpont: 13.00 – 16.00

-Borok Világa:  Villány / Etyek           

Az In Vino Veritas szervezésében:

Vylyan Pincészet – Villány

Janus Borház – Villány

-Zsindelyes Pálinkafőzde

Haraszthy Pincészet-Etyek

Helyszín:  „A" pavilon Borok Világa Stand („205A1" stand)

Időpont:  Borászok bemutatója 11.00; 12.00; 14.00

               Pálinkafőzde bemutatója 13.00

 

Az  „Év Junior Cukrásza" és „Év Cukrásza " 2011 Verseny

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében

Helyszín: „A" pavilon Versenyhelyszín („207A" stand)

Időpont: 10.00 -17.00

 

2011. október 13. csütörtök

Szakmai konferenciák:

-Nemzetközi Üzletember Találkozó

Az Enterprise Europe Network és a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében

Helyszín:  25-ös pavilon

Időpont: 10.00 – 16.00

-Professzionális Belsőépítészet – A magas színvonal garanciája

Belsőépítészeti professzionalizmus a szálloda és vendéglátó iparban  (MÉK Továbbképzési pontot jelent)

Kiemelt támogató: Formative Belsőépítészet 

Helyszín: „A" pavilon WORKSHOP  („201A" stand)

Időpont:  11.00-16.00

-GIROPIZZA D'Europe  Régiós Döntő

Helyszín: „A" pavilon GiroPizza STAND („204/A" stand)

-Borok Világa:  Tokaj

         Az In Vino Veritas szervezésében

Béres Szőlőbirtok

Andrássy Pincészet

-Báró Harruckern Pálinka

Árvay Családi Pincészet

Helyszín: „A" pavilon  Borok Világa Sand („205A1" stand)

Időpont:  Borászok bemutatója  11.00; 12.00; 14.00

Pálinkafőzde bemutatója 13.00

 

-MONIN World Cup  2011  Elődöntő              

A Bármixer Unió szervezésében

Helyszín: „A" pavilon Versenyhelyszín („207A" stand)

 

2011. október 14., péntek

-A Víz és Energiafelhasználás Napja

Újdonságok a víz- és energiafelhasználásban Konferencia

Helyszín: „A" pavilon WORKSHOP  („201A" stand)

-BOCUSE D'OR Hungary Selection   

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a Hungexpo szervezésében

Helyszín: „A" pavilon Versenyhelyszín („207A" stand)

Időpont: 10.00 – 18.00

-Borok Világa:  Szekszárd                 

Az In Vino Veritas szervezésében

Tűzkő Birtok

Vida Családi Borbirtok

-Agárdi Pálinkafőzde

Helyszín: „A" pavilon  Borok Világa Stand („205A1" stand)

Időpont: Borászok bemutatója 11.00; 12.00;

Pálinkafőzde bemutatója 13.00

 

Állandó programok:

-BOLS bármixer bemutató     

Helyszín: „A" pavilon WELCOME PULT  („307C" stand)

-Barista bemutató

Helyszín: „A" pavilon WELCOME PULT  („307C" stand)

-HOVENTA Csillagsziget a RIGIPS támogatásával

A LOSZ szervezésében a legújabb szállodai szoba-irányzatok, csillagonként

Helyszín: „A" pavilon LOSZ stand  („201C" stand)

Medical Wellness sziget 

Helyszín: „A" pavilon Medical Wellnes Sziget stand  („203A" stand)

www.bocusedorhungary.hu  

www.hungexpo.hu

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük