Október 1-jén jelentősen kibővül az Antenna Hungária digitális földfelszíni tévé (DVB-T) kínálata, új multiplex  (program-összegző) indításával már 31 tévéprogram érhető el összesen a platformon.

 

Október 1-jén jelentősen kibővül az Antenna Hungária digitális földfelszíni tévé (DVB-T) kínálata, új multiplex  (program-összegző) indításával már 31 tévéprogram érhető el összesen a platformon.

 

2011. szeptember 20-i tájékoztatóján Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója bejelentette, a társaság folytatja a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások fejlesztését,  2011. október 1-jétől a harmadik DVB-T multiplex elindításával 13 teljesen új programot kínál. Ezzel immár 31 televíziócsatorna műsora fogható a DVB-T platformon, melyek össznézettsége meghaladja a 80 %-ot.  

A legfrissebb értékesítési adatok alapján a digitális földfelszíni televíziós platform bővült a legdinamikusabban hazánkban 2011 során,  a MinDig TV Extra szolgáltatás pedig a legnagyobb növekedést érte el a vezeték nélküli digitális televíziós szolgáltatások közül.

Az Antenna Hungária a GfK Hungária Kft. havi értékesítési statisztikáit is felhasználja havi kimutatásainak összeállításához.  A digitális földfelszíni televíziós platform bővült a legdinamikusabban hazánkban 2011 során,  a MinDig TV Extra szolgáltatás pedig a legnagyobb növekedést érte el a vezeték nélküli digitális televíziós szolgáltatások közül. Az értékesítési adatok alapján megállapítható, hogy a DVB-T eszköz elterjedtségének  bővülése kiemelkedő volt a vizsgált időszakban, már körülbelül 730 ezer háztartás rendelkezett DVB-T MPEG-4 kompatibilis vevőkészülékkel.

 

A MinDig TV digitális földfelszíni televíziós szolgáltatást használók számának növekedése meghaladta a 75 ezret 2011 első hét hónapjában, ezzel a 7 ingyenes digitális televízió- és 4 rádiócsatornát kínáló, tető- (esetleg)  szobaantennával fogható szolgáltatást immáron közel 250 ezren használták.  A 7 szabadon fogható csatornán túl további 11 fizetős programot kínáló  MinDig TV Extra szolgáltatás szeptember közepén 37 ezer előfizetővel rendelkezett, a várakozások alapján az előfizetőszám az év végéig meghaladhatja az 50 ezret.

 

A napokban a Samsung is csatlakozott a MinDig TV matricarendszerhez, ennek eredményeképpen jelenleg már több mint 200 integrált televíziókészülék-típusból – Sony, Panasonic és Samsung – válogathatunk a több mint 300 MinDig TV Hivatalos Üzletek egyikében. A MinDig TV kompatibilis dekóderek és integrált televíziókészülékek átlagára több mint 20 %-al  csökkent 2011 első hét hónapjában, a várakozások szerint a dekóderek átlagára  10 ezer Ft  alá, míg az integrált televíziók átlagára 100 ezer Ft  alá eshet az év végéig.

 

Műszaki változások

Az NMHH-val megkötött, módosított Hatósági Szerződés és az MTVA-val kötött új műsorterjesztési szerződés –  ún. FlexMux Szerződés – alapján az AH október 1-jétől közszolgálati multiplexet alakít ki az "A" multiplexen.      

Ennek megvalósítása érdekében számos program az "A" multiplexről a „C" multiplexre költözik: a TV2, RTL Klub, euronews, HírTV, ATV, SportKlub, Info Channel és a NeoFM.  A Duna TV és a Duna 2 programok pedig az eddigi „C" multiplex helyett az „A" multiplexen találhatók meg. A FlexMux Szerződés lehetővé teszi az MTVA számára az un. statisztikus multiplexálás bevezetését az „A" multiplex csatornáit illetően, amely eljárás hozzájárul a rendelkezésre álló kapacitás még optimálisabb  kihasználásához.

 

Ezzel párhuzamosan négy régióban sor kerül az A és B multiplexek frekvenciáinak felcserélésére, ezek:

Budapest, Karancs-Salgótarján, Békéscsaba és Vasvár.  Ezen körzetekben a közszolgálati csatornák október 1-jétől a 38-as csatornán (610 MHz) lesznek elérhetők, Budapest körzetében az A multiplex effektív kisugárzott teljesítménye (max. ERP) 100 kW-ra emelkedik. A Hatósági Szerződés módosítása lehetővé tette az AH számára, hogy a B multiplexet az eddigi DVB-H (mobiltévés) sugárzás helyett DVB-T szolgáltatásokra használja.  

Az AH 2011. szeptember 30-án hajtja végre ezt a változtatást, a DVB-H sugárzás ezen a napon megszűnik és a MinDig TV Extra új családi csomagja lesz elérhető a B multiplexen.

 

A digitális földfelszíni televíziós kínálat jelentős kibővítése

Az új  MinDig TV Extra Családi csomag  13 népszerű csatornát kínál a jelenlegi 7 szabadon fogható és az Alapcsomagban szereplő 10 program mellé:

Viasat 3, Comedy Central, Universal Channel, Spektrum, History, Sport 1, Sport 2, Minimax, Cartoon Network, PRO4, Prizma TV, Muzsika TV és Dorcel TV.

 

2011 október 1-jétől az AH a 30 csatornás csomagot akciós, 1. 990 Ft  havi áron kínálja.  A 13 új program a B multiplexen lesz elérhető, a hálózat lakossági lefedettsége 81%-os lesz, a digitális jelek 19 telephelyről foghatók.  

Az HBO-val együtt immár 31 televíziócsatorna műsora fogható a DVB-T platformon, melyek össznézettsége meghaladja a 80%-ot.  

 

Folytatódik a hálózat bővítése

A MinDig TV szolgáltatásnak köszönhetően, jelenleg a lakosság 95%-a számára érhető el az ingyenes digitális televíziózás lehetősége, mely lefedettségi érték az új digitális telephelyek üzembe állításával az év végére tovább emelkedik. November során három új nagyteljesítményű telephely kezd sugározni Északkelet-Magyarországon: Miskolc/Avas,  Fehérgyarmat/Penyige  és  Aggtelek/Perkupa.  A gerincadókon kívül az AH számos kisteljesítményű átjátszóadó elindítását is tervezi, ezáltal a DVB-T telephelyek száma az év végére megduplázódik, s a digitális lefedettség eléri a jelenlegi analóg m1 program lefedettségi értékét.

A fővárosban sem érte még el a sugárzott teljesítmény a tervezett maximumot, további emelés várható, elsősorban a Széchenyi hegy sugárzásában. Megvizsgálják, hogy a kritikus területeken érdemes-e reléket elhelyezni. Tetőantennával Budapesten gyakorlatilag mindenhol megoldott a vétel. Megoldandó a közösségi tetőantennák létesítését korlátozó korábbi szerződések kérdése.

 

Az Antenna Hungária vezetője szerint a cég teljes mértékben felkészülten várja a digitális átállás utolsó szakaszát

Az RTL-Klub és a TV2  analóg földfelszíni sugárzási engedélyei a jövő év június 9-én lejárnak. Ez kínálkozó dátum lehet az analóg műsorszórás lekapcsolására is. A közszolgálati televízió tekintetében a szabályzó valamivel több rugalmasságot tesz lehetővé,  analóg sugárzásának lekapcsolása valószínűleg az év második felében történik meg.

Az analóg lekapcsolás folyamatát illetően vannak még nyitott kérdések, melyek megvitatásra és döntésre várnak, mint maga a lekapcsolás folyamatának megvalósítása, és a lekapcsolás időzítése. Kérdés, hogy mi történik a helyi és regionális televíziókkal, frekvencia-igényük megoldásra vár. A törvény kilátásba helyez egy támogatási konstrukciót is, szubvenciót a legrászorultabb rétegek számára, digitális dekóder vételére. Ezt egyszerű, átlátható, reálisan megvalósítható formába kell önteni és végrehajtani. Az egész folyamatot át kell szőnie egy országos kommunikációs kampánynak, hogy minden háztartás tisztában legyen vele, mikor és mit kell csinálni a témában.

Az AH úgy véli, képes a zökkenőmentes analóg-digitális átállás végrehajtására, a digitális megosztottság csökkentésére. A folyamat eredményeként számos frekvencia felszabadul, melyek más célra felhasználhatók, pl. szélessávú internet szolgáltatásra, stb.  A folyamat a tv-terjesztési szolgáltatások területén is ösztönözni fogja a piaci versenyt,  ami a földfelszíni sugárzás pozícióit még jobban közelítheti a műholdas és kábeles megoldásokéhoz. Ez pozitív hatással lesz az állami költségvetésre is.

 

Az AH reményei szerint az analóg földfelszíni televíziós hálózatok jövő évre tervezett lekapcsolásához közeledve, az analóg földfelszíni sugárzás helyébe lépő  MinDig TV  és  MinDig TV Extra  szolgáltatások népszerűsége tovább növekszik.  Az AH várakozásai szerint az év végére a MinDig TV felhasználók száma a tavaly év végihez képest megduplázódik, elérheti a 350 ezret.  A vételhez szükséges készülékek – dekóder vagy integrált televízió – ára  tovább csökken, ezáltal szinte az összes érintett számára megnyílik a lehetőség, hogy karácsonyra DVB-T MPEG-4-es vevőeszközhöz jusson.

www.mindigtv.hu

www.mindigtvextra.hu

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük