2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BOOT Düsseldorf: Talk in tauchturm, avagy az irányított káosz esete -képriport

6 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/22215"><img class="image thumbnail" src="/files/images/000.thumbnail.jpg" border="0" alt="a 3-aspavilon" title="a 3-aspavilon" width="100" height="53" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A 3-as pavilon</strong></span></span>  <p>Cimünkben foglalt kifejezés a Boot egy tradícionális intézményét foglalja magában. A Búvársport pavilon - ez amióta az eszem tudom, mindig a 3-as  - központjánál tartott show-kat és bemutatókat jelenti. Itt egy melegvizes (+25 Celsius) hatalmas üvegfalú tankban, ami mintegy három méter mély, mutatják be mindig a legújabb felszereléseket, miközben mellete a szinpadon neves emberek okosakat mondanak sokszor meglehetősen buta kérdésekre.</p><p>

a 3-aspavilonA 3-as pavilon 

Cimünkben foglalt kifejezés a Boot egy tradícionális intézményét foglalja magában. A Búvársport pavilon – ez amióta az eszem tudom, mindig a 3-as  – központjánál tartott show-kat és bemutatókat jelenti. Itt egy melegvizes (+25 Celsius) hatalmas üvegfalú tankban, ami mintegy három méter mély, mutatják be mindig a legújabb felszereléseket, miközben mellete a szinpadon neves emberek okosakat mondanak sokszor meglehetősen buta kérdésekre.

a 3-aspavilonA 3-as pavilon 

Cimünkben foglalt kifejezés a Boot egy tradícionális intézményét foglalja magában. A Búvársport pavilon – ez amióta az eszem tudom, mindig a 3-as  – központjánál tartott show-kat és bemutatókat jelenti. Itt egy melegvizes (+25 Celsius) hatalmas üvegfalú tankban, ami mintegy három méter mély, mutatják be mindig a legújabb felszereléseket, miközben mellete a szinpadon neves emberek okosakat mondanak sokszor meglehetősen buta kérdésekre.

Évekkel ezelőtt ott folyt egy hatalmas vita, hány éves kortól lehet légzőkészülékkel merülni engedni a gyerekeket, és mos már értelmi szinttől függően kilenc tíz esztendő a korhatár. Természetesen külön iparág alakult ki erre is, mint sok másra.

Itt nem érezhető a recesszió, akik eddig is elment egy búvár szafarira, az ezután is elmegy. Legfeljebb a célok módosulnak.  Előterbe kerül példáulKuba, ahol egy korábbi USA-val és Bush-al történt összezördülés óta nagyon szeretik az eurót. Itt azonban van egy kis bibi, az amerikai irányultságú PADI nem nagyon ismeri el az itt letett vizsgákat. De az üzletemberek azért üzletemberek, hogy megoldják.

Az izareli-gázai konfliktus nem jelentett lényegi változást a Vörös tenger búvárparadicsomaiba igyekvőknek. Kis megtorpanás után ugyanúgy megtelnek a csoportok, csak az árak alacsonyabbak kcsit. De mint tudjuk a részvételi díj ilyenkor szinte semmit sem jelent. Az apró cseprő bérleti díjakkal (csónakdij, palackdij, reduktordij, palack töltési díj, búvárkés-bérlet stb) igencsak lehet rugalmasan játszani az árakkal.

Maledives és Mexiko még mindig a régi, mennek oda is szépen, nem panaszkodhatnak (nagyon) az utazásszervezők. Jópáran már online foglalási rendszert is működtetnek, míg masok abból élnek, hogy az egyes búvárbazisok foglalási rendszereit foglalják egy áttekinthető csúcsrendszerbe. A gondot csupán a légitársaságok hektikus változásai, átalakulásai és kiszámíthatalansága jelent.

A múlt évtől itt is megjelentek a magyarok. Részben itt történik a hazai búvárboltok árubeszerzése is, hiszen nagyon nagy kedvezménnyel szert lehet tenni a múlt esztendei divatú, de kifogástalan eszkökre és ruhákra. De újabban ide jonnek az embrek befizetni, hogy a M. Kir. Sarchivatal ne tudjon arról, merre jártak a világban. (Megjegyezndő hogy hazai szállodásaink is erről panaszkodnak, ha jobb szinvonalu szállodába vágyik a magyar, akkor sürgősen átlépi az országhatárt.

A felszerelésgyártók elsősorban a kereskedők révén vannak jelen. Ez azért is jó, mert így szinte minden márka minden tipusa megtalálható, az elmult két három modellévből. Néhányan megpróbálnak márkásítva jelen lenni,. De nagy részük, inkább a hátsó sorokban a boltokban és a kisebb butitkokban van jelen. Ahol minden eladó. Még a vállfa is…

A márkésitottak közül a Cressi, a Scubapro, az Aqualung, Drager, van jelen. Mások inkább elvegyülnek a sok kiegészítő cuccot gyártó butikjában. De talán jobb is, mert így előbb utóbb gazdára találnak. Ami viszont érdekes, hogy a nagy gyártók „Jézuskától géppuskáig" szinte mindent gyártanak, saját márkés vizalatti fényképezőgép éppúgy nem megy riktkaságszámba, mint búvárlámpa, uszony, sőt normál sportmelegítő vagy bőrönd.

Ezt természetesen csak ugy tudják megtenni, hogy nem ők csinálják, nem ők fejlesztik. Csak felvásárolják a világban az ilyen kiegészítőket és saját márkával forgalmazzák. Ők csak az igazi pár saját termékre, ami elsősorban légzőkészülék automaták és buvar jacketek koncentrálnak.

Saját hatalmas stannddal van jelen a németek kedvenc folyóirata az Underwater, amely minden évben meghirdeti fotó is film pályázatát. Természetesen ez is vizalatti fotóra és filmre vonatkozik.

Minden esztendőben találhatunk meghökkentő újdonságot. Az idei évben ez a búvármaszkba integrált TV kamera illetve egy fényképezőgép. Megirigyelték a kommandósoktól a használt technológiát és így gyorsan átkerült polgári használatba. Itt a közepkategóriájútól – egy ilyet majd a későbbiekben bemutatunk – egészen a csúcsképességűekig szinte mindenk, minden árkategóriában megtalálhatja a megfelelőt.

Ezért uralkodik a csarnokban irányított káosz. Aki először jön ide az semmit sem talál, aki sokadszorra, az nemcsak kedven ujdonságait, hanem megszokott eladóit is megtalálja. Mert itt az a cég, aki marketing droidot küld, nagyon hamar elvérzik. Itt szakember vitatkozik a szakemberrel, és kevésbé márkahivő, vagy fanatizált rajongó. Mert aki saját vagy részben saját felszerelést vásárol, az már kicsit több mint egy átlag látogató, akinek van egy PADI vizsgája és évente három négy búvárnyaralásra pár napra elruccan ide vagy oda. De mindenki általában megtalálja amit keres. Ha nem akkor az a gond, hogy a gyártó valami miatt nem akar kilépni az európai picra, mert halovány fogalma sincsen róla.

uszonyok - fő a szin, hiszen ez is divatcikk!Uszonyok – fő a szin, hiszen ez is divatcikk!Itt is vannak fanatikusok azonban (lásd Bresson a Nagy kékség című filmjét) akiket sokszor a másik társaság nem is nagyon vesz komoylan. Külön kasztot alkotnak az amatőrök, a szabadtüdős merüléssel rekordokat hajhászó profik (apnoe driver), a professzionáli klasszikus légzőkészülék használók, a speciális gázkeverékekeket használó mélymerülők valamint a zárt folyamatú készülékeket használók, hogy a klasszikus nehézbúvárokról ne is beszéljük. Külön kasztok, külön igényekel, és közösséggel.

http://www.cressi.it/

http://www.scubapro.com/europe/german/home

http://www.seemannsub.de/frontend/shared/main/index.cfm?CFID=3951612&CFTOKEN=94438196

http://www.aqualung.com/

http://www.marlin.de/

1.1. 2.2. 3.3.
4. kinn és benn4. Kinn és benn 5. a felszerelésárusok bazársora: az irányított káosz iskolapéldája5. A felszerelésárusok bazársora: az irányított káosz iskolapéldája 6. itt picit rendezettebbek a dolokm dehát itt márkák szerint csoportosítanak6. Itt picit rendezettebbek a dologok dehát itt márkák szerint csoportosítanak
7. mares bemutató a tauchturm-ban7. Mares bemutató a Tauchturm-ban 8.8. 9. buborékjátékok...9. Buborékjátékok…
10. bemutató próbaba: a csicsa is lényeg...10. Bemutató próbaba: a csicsa is lényeg… 11. talk in tauchturm - ahol emberek beszégetnek és válaszolnak okosságokat a bemutatók során11. Talk in Tauchturm – ahol emberek beszégetnek és válaszolnak okosságokat a bemutatók során 12. cressi reduktor12. Cressi reduktor
13. cressi maszk és pipa13. Cressi maszk és pipa 14.14. 15. búvárcomputer15. Búvárcomputer
16. kinn eszünk, iszunk, jól érezzük magunkat, bent meg melegvizben ázunk.... a nagyérdeműnek.16. Kinn eszünk, iszunk, jól érezzük magunkat, bent meg melegvizben ázunk…. a Nagyérdeműnek. 17.17. 18.ruhahegyek mindenhonnan, de elsősorban tajvanról és kínából18.Ruhahegyek mindenhonnan, de elsősorban Tajvanról és Kínából
19. vizalatti kameraház 1953-ból!19. Vizalatti kameraház 1953-ból! 20. szakember a szakemberrel...20. Szakember a szakemberrel… 21. előbb monitoron kell megnézni a menetrendszerű cápát mielőtt elmegyünk oda egy búvártúrára élőben is látni...21. Előbb monitoron kell megnézni a menetrendszerű cápát mielőtt elmegyünk oda egy búvártúrára élőben is látni…
22. tessék tessékm az utak folyamatosan indulnak.22. Tessék tessék az utak folyamatosan indulnak. 23.23. 24. ilyen is van: ékszerek búvároknak (persze szárazföldi viselésre...)24. Ilyen is van: Ékszerek búvároknak (persze szárazföldi viselésre…)
25. előttünk az egész világ, csak pénz kell hozzá.25. Előttünk az egész világ, csak pénz kell hozzá. 26. tömeg... az van! itt nincsen válság, itt üzlet van!26. Tömeg… az van! Itt nincsen válság, itt üzlet van! 27. a cápa sírkeresztje, 2010-re kiirtotta az ember...27. A cápa sírkeresztje, 2010-re kiirtotta az ember…
28. az unterwasser, a legnagyobb német nyelvű búvár szakfolyóirat giga standjának bejárata28. Az Unterwasser, a legnagyobb német nyelvű búvár szakfolyóirat giga standjának bejárata 29.29. 30. felszerelés és hozzá búvártanfolyam egyhelyen megvehető, megrendelhető, bérelhető, leköthető...30. Felszerelés és hozzá búvártanfolyam egyhelyen megvehető, megrendelhető, bérelhető, leköthető…
31. tv kamera a búvárszemüvegben, professzionális változat31. TV kamera a búvárszemüvegben, professzionális változat 32.32. 33.33.
34.34. 35. mares35. Mares 36.36.
37.37. 38.38. 39. kompenzátor mellény (jacket)39. Kompenzátor mellény (jacket)
40.40. 41.41. 42.42.
43.43. 44.44. 45.45.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.