Az év utolsó hónapjában Brahms és a 100 éve született Benjamin Britten előtt tiszteleg a MÁV Szimfonikus Zenekar. December 7-én tartják a megújult Baráti Kör első klubdélutánját, közvetlenül az ünnepek előtt, december 20-án pedig Haydn, Mozart és Debussy egy-egy műve csendül fel a Festetics Palotában.

 

Az év utolsó hónapjában Brahms és a 100 éve született Benjamin Britten előtt tiszteleg a MÁV Szimfonikus Zenekar. December 7-én tartják a megújult Baráti Kör első klubdélutánját, közvetlenül az ünnepek előtt, december 20-án pedig Haydn, Mozart és Debussy egy-egy műve csendül fel a Festetics Palotában.

 

December 6. Zeneakadémia, 19.00

December 7. Olasz Kultúrintézet, 11.00

A két este kiemelt zeneszerzője, Johannes Brahms (1833-1897) sok szállal kötődött Magyarországhoz. Fiatal korában két magyar hegedűművész, Reményi Ede és Joachim József támogatásával indult pályafutása. Joachim később is barátja maradt. Neki köszönhető a hegedűverseny létrejötte, ő játszotta a mű hegedűszólóját az 1879-es ősbemutatón, sőt röviddel ezután Pesten is ő mutatta be, a zeneszerző vezényletével. Brahmsról azt tartják – és ezt ő maga is megerősítette -, hogy minden művében van valami borongós hangulat, ritkán szólal meg az önfeledt öröm hangján. Ezúttal ilyen ritka művek csendülnek fel, Csaba Péter vezényletével. Az Akadémiai ünnepi nyitány diákdalokat idéz, a gondtalan tanulóévek világát. A D-dúr hegedűverseny zenéje is végig derűs, még a lassú tételben is – a II. szimfónia pedig a természet szépségét, az abban gyönyörködő ember örömét adja vissza. A zeneművekből sugárzó örömet tovább fokozza az est szólistája, Baráti Kristóf, aki ma már világszerte elismert és szívesen látott, kiváló hegedűművész. Zenekar és a közönség egészen fiatal kora óta, számos alkalommal volt tanúja művészi fejlődésének – mindig nagy öröm őt újra a MÁV Szimfonikusok hangversenyének szólistájaként üdvözölni.

 

December 7. Olasz Kultúrintézet, 17.00

A MÁV Szimfonikusok kamarazenei koncertjeinek továbbra is az Olasz Kultúrintézet ad otthont. Az év utolsó hangversenyén Rossini Esz-dúr kvartettje, Baldassare F-dúr szonátája, illetve Vivaldi két műve: a Concerto két kürtre, illetve a C-dúr szimfónia hangzik el. Aki esetleg még nem tudná: a kamarazenei koncertekre az idei évadtól kezdődően bérletet is lehet váltani, 1500 forintos áron.

 

December 14. – Magyar Nemzeti Múzeum, 10.00 és 11.30

2013-ban Benjamin Britten, az egyik legnagyobb angol komponista születésének 100. évfordulójára emlékezünk. Előtte mintegy 250 évvel élt a másik, korszakalkotóan nagy angol zeneszerző, Henry Purcell (1659-1695). Kettejük neve összekapcsolódik Britten egyik leghíresebb, Variációk és fúga egy Purcell-témára című zenekari művében. Purcell számos kísérőzenét írt prózai színművekhez. Az egyik ilyen darabjaiból állították össze az Abdelazar-szvitet, amelynek Rondeau c. tételében találta meg Britten készülő művének alapanyagát. 1942-ben kapta a megbízást, hogy komponáljon olyan zenekari művet, amely tetszetős formában megismerteti a zenében még járatlan hallgatókat a szimfonikus zenekar hangszereivel. Előbb a nagy hangszercsoportokat – fa- és rézfúvósok, vonósok – ismerjük meg, majd egyenként minden hangszer bemutatkozik. Ezek után ismét a teljes zenekar következik, egy zseniálisan megszerkesztett fúga formájában. A hangverseny karmestere, Csányi Valéria megszólaltatja az eredeti Purcell-művet, és persze Britten darabját is, az általa javasolt magyarázó szöveggel együtt.     

 

Folytatódnak a nagy sikerű gyermekkoncertek:

2013. december 17-én 16.30 órakor kezdődik a Búgócsiga nevű zenés foglalkozás, zenehallgatás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától kezdődnek a zenekar „Szeretethang" elnevezésű koncertjei várandós kismamák, és az őket kísérő kispapák részére. A hangszereket bemutató, óvódásoknak és kisiskolásoknak szóló játékos foglalkozás, a „Zene-Tér-Kép" december 21-én, szombat délelőtt 10 órától várja a kicsiket – ezúttal a fafúvós hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek. A programokat Ácsné Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészei közreműködésével. Bővebb információ a zenekar honlapján olvasható.

 

December 20. – Festetics Palota, 18.00

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2005 őszén indította első kamarazenekari bérletsorozatát a Festetics Palotában. A zenekar elsődleges célja az volt, hogy bővítse repertoárját a kisebb együttest foglalkoztató zenekari művek irányába, régebbi korok zenéjét illetve kortárs zeneműveket tűzve műsorára. A sorozat művészeti vezetője Takács-Nagy Gábor volt, aki az idei sorozat első hangversenyét is vezényli. Előszeretettel tűzi műsorra nagy zeneszerzők ritkábban játszott vagy fiatalkori műveit, illetve kisebb kamaraegyüttesre írt művek zenekarra bővített változatát. Ez történt ezúttal is: Haydn 104 szimfóniájának sorából az elsők egyike szólal meg, amely korántsem afféle „zsenge", hanem világosan bizonyítja szerzőjének zsenialitását. Mintegy válaszul halljuk utána Mozart sorrendben 33. szimfóniáját, amelyet 23 éves korában komponált; az estét Debussy híres vonósnégyesének vonós zenekari átirata zárja. Igazi évadnyitó műsor, a sorozat céljának zenei manifesztuma.

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar a Nemzeti Színházban: Johanna a máglyán

November 29-én mutatta be a Nemzeti Színház Claudel-Honegger: Johanna a máglyán c. előadását, amelyet a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével állított színpadra Vidnyánszky Attila. Decemberben összesen kilenc alkalommal várják a közönséget – de aki idén lemarad róla, még április-május folyamán is megtekintheti a darabot. Az előadás karmesterei Strausz Kálmán és Kocsár Balázs, a főbb szerepekben Tompos Kátya (Szent Johanna), Blaskó Péter (Szent Domonkos), Udvaros Dorottya (Hordók anyja), Bodrogi Gyula (Lisztes molnár), és Nagy Mari (Anya) látható. A MÁV Szimfonikusok mellett a Budapesti Stúdió Kórus, a Honvéd Férfikar, és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola gyermekkara is részt vesz a produkcióban.

Franciaország leghíresebb vértanújáról, illetve magáról a mű keletkezéséről, Arthur Honegger zeneszerző és Paul Claudel drámaíró közös munkájáról az alábbi linken olvashat érdekes összeállítást: http://www.nemzetiszinhaz.hu/johanna_a_maglyan_kisokos

Előadások 2013-ban: november 29, 30, december 01, 07, 08, 09, 10, 11, 19, 20, 21.

Előadások 2014-ben: április 6, 7, 8, 9, 10, május 4, 5, 6, 7.

 

http://www.mavzenekar.hu/

 

Lantai József