Egy új magyar televíziós műsor várhatóan hetekre a képernyő elé csalja majd nézők százezreit. Két hónapig biztos elfoglaltságot ígér gyerekek, szülők és nagyszülők számára egyaránt.

Egy új magyar televíziós műsor várhatóan hetekre a képernyő elé csalja majd nézők százezreit. Két hónapig biztos elfoglaltságot ígér gyerekek, szülők és nagyszülők számára egyaránt.

A nézők november 10-étől minden vasárnap találkozhatnak az M2 új gyermekvetélkedőjével. „A legokosabb osztály" című műsorból kiderül: melyik a Kárpát-medence legokosabb, legtalpraesettebb harmadikos-negyedikes osztálya. A műsorvezetők, Rátonyi Krisztina és Kovács Koko István vezényletével a gyerekeknek műveltségi, ügyességi feladatokkal kell szembenézniük, de kreativitásukat és taktikai érzéküket is megmutatják. Egy adásban két, az ország több pontjáról, valamint a határon túlról jelentkező, általános iskolai 3. vagy 4. osztály méri össze tudását. A kisdiákokat csapatkapitányok is segítik a versenyben, akik mind a gyerekek, mind pedig a nézők körében ismert sportolók, zenészek, műsorvezetők, ezen kívül a meghívott vendégek is érdekességekkel szolgálnak.

Hét héten keresztül zajlik majd a verseny, a döntő napja december 22. az M2 születésnapja lesz. A gyerekek a felvétel során a felnőtteket is meglepő gyorsaságról, felkészültségről tettek tanúbizonyságot. Sokszor valóban elképesztő volt, mi mindenre tudják a választ, olykor pedig a bátorságukra is szükség volt egy-egy próbatétel alkalmával. Dr. Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója kiemelte: az M2 az utolsó egy évben már főként a gyerekek szolgálatában áll. Elsősorban 6-12 éves gyerekeknek szolgáltat műsort. Nézettsége nagyon jó, noha semmiféle erőszakos jelenet nem látható náluk. Inkább a tudást népszerűsítő műsorokat sugároznak. Más feladatnak is eleget tesznek: december 15-én a katolikus Caritassal karöltve jótékonysági karácsonyi gyűjtést szerveznek. A képernyőn megjelenő telefonszám felhívásával lehet majd adakozni.

A műsor egyik különlegessége a rendhagyó helyszín. A Fővárosi Állat- és Növénykert Varázshegyének két terme adott otthont a forgatásnak. A feladatok megoldása során a gyerekek megtanultak felelősségteljes döntéseket hozni, csapatban dolgozni, miközben természetesen szórakoztak és tanultak is, valamint testközelből ismerkedhettek meg az állatkert lakóival. Dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója néhány évvel ezelőtt Lipcsében járt. Feltűnt neki, hogy az ottani állatkertben a fő-állatorvost szinte minden látogató ismerte. Kiderült: az egyik legnagyobb német televízióban roppant népszerű folytatásos műsor megy, melynek az állatkert a helyszíne, az ott dolgozók a szereplői. Az igazgató ekkor gondolt először arra, milyen jó lenne valami hasonló nálunk is, hiszen a budapesti Állatkertet évente egymilliónál többen látogatják. Most nálunk is megvalósult az együttműködés, ami várhatóan a jövőben még folytatódni fog.

Egy-egy műsor során hét-nyolc különböző feladatot kellett megoldani a csapatoknak. A vetélkedő a gyerekek számára nemcsak szórakozást jelentett, hanem komoly tartalmat is hordozott. A műsor készítői, nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a fogyatékkal élő embertársaikra. Voltak olyan feladatok, ahol a versenyző nem látta, milyen tárgyat érint és tapintás alapján kellett megmondania, mi van a kezében? A műsor egyik legfőbb célja volt, megmutatni ennek a korosztálynak – játékos feladatok és a pedagógusok segítségével – milyenek a kiemelkedő osztályok.

A gyerekek megfigyelőképességét, válaszkészségét úgy tették próbára, hogy a verseny során különböző állatokat mutattak be, azokról rövid ismertetést tartottak, majd az állatra vonatkozó kérdésekre kellett válaszolni. Minden csapat két részből tevődött össze. Voltak, akik a feleleteket adták, mögöttük pedig az osztály többi tagja segített a helyes válasz kialakításában. A dicsőség, a pontszerzés így az egész csapaté volt. A legokosabb osztály címet szinte bárki megnyerhette a műsorban szereplő osztályok közül. Olyan jó képességű, életrevaló gyerekek játszottak, akik abszolút a képernyőre termettek – állapította meg a felvételek végeztével Kokó. A legokosabb osztály adásait november 10-től vasárnaponként 19:05-kor tekinthetjük meg az M2-n. Az első selejtezőben Szabó Gabriella olimpiai bajnok kajakozó, valamint Németh Szabolcs, világbajnoki harmadik helyezett kenus segítik csapatkapitányként a két osztályt.