A 895 Hunnium pálinkacsalád bemutatására életre hívott „Van benne Spiritusz" receptverseny 2013. november végi döntőjén, a vándordíját  Kárai Dávid (NoSalty) nyerte el, Gesztenyés, fűszeres báránygombócok barackpálinkás mártásban ételével.

 

A 895 Hunnium pálinkacsalád bemutatására életre hívott „Van benne Spiritusz" receptverseny 2013. november végi döntőjén, a vándordíját  Kárai Dávid (NoSalty) nyerte el, Gesztenyés, fűszeres báránygombócok barackpálinkás mártásban ételével.

 

A versenyről, a körülményekről és a részletes eredményről korábban már olvashattak, (lásd: http://euroastra.hu/node/75727) most nézzünk kicsit a 895 HUNNIUM pálinkacsalád „mélyére" és ismerjék meg a kiváló döntősöket és nyertes receptet.

 

A 895 HUNNIUM pálinkacsalád nem csupán egy adott régiót, vagy termőhelyet, hanem egész Magyarországot reprezentálja, hisz Csatai Imre pálinkamester az egész ország legkiválóbb alapanyagaiból komponálja az általa megálmodott Tökéletes Pálinkát vagy párlatot.
A gyümölcs és a belőle készült párlat nem homogén anyag, mindegyiknek, akárcsak a boroknál megvan a maga karaktere, stílusa. Az egyikben az illat erősebb, vagy annak valamely komponense, a másikban az édességérzet dominál, vagy a gyümölcs zamata, amely leginkább a talajadottságoknak és az egyes tipikus helyi fajtáknak köszönhető. Ezekből, házasitja Csatai Imre pálinkamester a kész párlatot. Így a 895Hunnium pálinkacsalád valamennyi számottevő magyar gyümölcstermő vidéket képviseli és bemutatja.
Az új, érlelt és ágyas párlatok megismertetésére hirdették meg receptversenyüket, amelynek során arra kérték a hazai gasztronómiai blogszcéna legismertebb szereplőit, hogy alkossanak ételeket a négy új párlat felhasználásával.

Prémium szelekció:
A 895 Hunnium ágyas és érlelt párlatok napjaink legmodernebb berendezéseinek egyikével, a Világ Kupa győztes főzdében készültek. Amely műhely különlegessége abban rejlik, hogy a lepárlás egy lépcsőben történik az úgynevezett rektifikáló oszlopban.
A rektifikálást alkalmazó technika jóval nagyobb mértékben teszi lehetővé az olyan komponensek elválasztását, melyek a gyümölcsök illatait alkotó vegyületeket hordozzák. Az így előállított párlatok minden szempontból tisztább, könnyedebbek, gyümölcsösebb
karakterűek. Az így kapott egyedi ízvilághoz társul még az ágyas párlatok esetében az aszaltgyümölcs-ágy, mely természetes aromatartalmánál fogva még gazdagabbá, gyümölcssebbé varázsolja a párlatot. A fahordóban érlelt szilva esetében pedig az első osztályú tölgyfahordóban eltöltött 18 hónap által kitárulkozó enyhén vaníliás jegyek még selymesebbé, karakteresebbé teszik a párlatot.

A 895 Hunnium ágyas és érlelt párlatok ízvilága
Ágyas barackpárlat: erőteljes lekváros kajszi jegyeit és mandulás magkarakterét a gyümölcságy diszkrét édessége teszi teljessé.
Ágyas meggypárlat: pirosas színe az aszaltgyümölcs-ágy eredménye. A meggyben rejtőző ízeket és a magkaraktert lágyan, szinte bársonyosan bontakoztatja ki.
Ágyas vilmoskörtepárlat: szinte életre kel a gyümölcs illatában, ízében egyaránt. Frissességével remekül párosul a fűszeres, édeskés fajtajelleg, ami a vilmoskörte gyümölcságy eredménye.
Érlelt szilvapárlat: a három szilvafajtából, név szerint stanleyből, cacanska lepoticából és cacanska rodnából származó virágos illatát, a gyümölcsfajták eredeti zamatát a fahordós érlelésből eredő különleges íz teszi igazán teljessé, harmonikussá.

 

Az előválogatás alapján a döntőbe jutottak, Gyepes Gabojsza, Hessky Eszter, Riedl Annamária, Csiki Sándor, Jókuti András, Kárai Dávid, Ördögh Bálint.

Gyepes Gabojsza hét éve írja az „Anya, ez isteni!…" avagy Gabojsza konyhája blogot.
http://gabojsza.cafeblog.hu/
Kétgyermekes vidéki édesanya, aki maga savanyítja a káposztát, tölti a kolbászt, pácolja és füstöli a sonkát, süti a kenyeret, főz, befőz és közben a „rendes" munkahelyén is dolgozik. A konyhában is ápolja erdélyi gyökereit, örömmel főz a piacon vásárolt helyi, szezonális termékekből, vagy a maga által, erdőn-mezőn szedett alapanyagokból. Megrögzött piacra járó, bármerre utazik, felkeresi a helyi piacot.

A blogon publikált több mint 1200 receptje között vannak nagy klasszikusok és újszerű fogások, húsos és húsmentes ételek, halak és tengeri herkentyűk, édességek, sós falatok, nagyjából minden, a csalántól a homárig, a puliszkától a szarvasgombáig. Rendszeresen jelennek meg receptjei gasztro-magazinokban és állandó gasztronómiai rovatot vezet több újságban.

Hessky Eszter nem gasztroblogger, sőt gasztro-újságírónak sem tartja magát, bár igaz, hogy az Elle magazin étel-ital rovata az övé. Leginkább szerkesztő-újságíró, könyvszerkesztő, aki szereti a szép szakácskönyveket és nagycsaládosként, otthonosan mozog a tűzhely mellett. Éppen ezért úgy érzi, ő a mezőny kakukk tojása. Ezt talán receptje eredeti nevének

egyszerűsége is jelzi, amely az utólagos keresztségben a "meggyescsokoládés krémkocka, zabpelyhes sütőtöklapon" nevet kapta.

Riedl Annamária, a Rozmaring&Csokoládé-La cucina italiana blog (http://rozmaringescsokolade.blogspot.hu/) szerkesztője már két éve, mellette közismert gasztronómiai újságíró és marketing igazgató. Receptjeiben leginkább az olasz konyha tradicionális jellegzetességeit mutatja be, melyet a nápolyi származáson kívül az Olaszországban tett rendszeres utazásai során tökéletesített.

Ördögh Bálint 1974-ben született Budapesten, de gyermekkorának nyarait Szegeden töltötte apai nagyszüleinél, akik földművelő, gazdálkodó emberek voltak. A nagymama, ha nem a sparhelt mellett állt, akkor tésztát gyúrt (megrendelésre készítette a sok tojásos levesbetéteket) vagy a kerti veteményesben tevékenykedett – leginkább innen a házias ízek szeretete. Hitvallása szerint legjobb játszó tér a konyha – no meg a hálószoba. Újságíró, indulása óta dolgozik a BBC GoodFood magyar kiadásánál (http://www.goodfoodmagazin.hu/) előbb vezető szerkesztőként, majd idén január óta főszerkesztőként. Borissza, arra készül, hogy jövő év elején letegye a WSET középfokú borismereti vizsgáját. Imád enni, és ha a pillanat úgy hozza, meg is főzi, amit elképzel.
A fuvarosszelet méretű zsíroskenyér éppúgy le tudja nyűgözni, mint az haute cuisine kreációi. Ha pedig bor is akad az ételek mellé, hátradől, és elhiszi, hogy az élet igenis szép.

Csíki Sándor gasztronómiai szakíró, foodstylist, a Food&Wine (http://www.foodandwine.hu/) című blog szerkesztő-társszerzője. Nevéhez köthető többek közt a Larousse gasztronómiai Lexikon „Magyar konyha" és a „Magyarosan, magyar módra" címszavai. Számos bormagazinnak irt már cikkeket a magyar gasztronómiáról és borokról.

Jókuti Sándor, három éve kezdte el Világevő néven blog formájában (http://vilagevo.blog.hu/) megörökíteni a világ körüli utazásai során megélt gasztrokalandjait, a blog 2011-ben megkapta a Goldenblog zsűri díját, jelenleg havi 60.000 olvasója és 15.000 Facebookos követője van. Elvégezte a lyoni Paul Bocuse Intézet 3 hetes intenzív szakácstanfolyamát és sztázsolt az első hazai Michelin-csillagos étteremben, de nem szakács, első sorban evéssel foglalkozik. Találkozott és beszélgetett a világ legnagyobb séfjei közül sokkal, a világ leghíresebb cukrászával, Pierre Hermével, 100 fölött van már bőven a csillagos éttermek száma, ahol evett, beszökött a legendás 200 Michelin-csillagos vacsorára is. Kedvenc gasztroországai: Peru, Vietnam, Franciaország, Libanon, Japán. Hobbiként maratonokat fut.

Kárai Dávid, alias ízHUSZÁR Magyarország legnépszerűbb receptoldalának és gasztromagazinjának, a NoSalty-nak (http://www.nosalty.hu/) egyik szerzője. Számára a főzés nem csupán egy hobbi, hanem egy szenvedély. Tudását napról-napra tökéletesíteni igyekszik, amelynek legjobb eszköze az állandó kísérletezés. Hitvallása szerint az ellentétes ízek harmóniájára esküszik. Írásaiban hűen tükröződik a gasztronómia iránti elkötelezettség.

 

A szakmai zsűri által kihirdetett győztes recept megalkotója elnyerte a 895Hunnium vándordíját és a további 2 különdíjassal együtt meghívták egy élményhétvégére, amelynek keretében Csatai Imre pálinkamester értő vezetésével személyesen is megismerhetik a Világ Legjobb Pálinkafőzdéje díjat elnyert Bóni féle főzdét is.

 

Kárai Dávid győztes receptje:
Gesztenyés, fűszeres báránygombócok barackpálinkás mártásban
Hozzá valók:
A húsgombócokhoz
450 g darált bárányhús

1 sárgarépa
1 zeller
1 kis vöröshagyma
75 g sült gesztenye
1 teáskanál friss rozmaring, só, bors
1 teáskanál olívaolaj
A mártáshoz:
75 ml ágyas barackpálinka
200 ml zöldség alaplé
friss kakukkfű
1 evőkanál kukoricaliszt
Elkészítés:
Az apróra vágott zöldségeket, a gesztenyét és a darált húst a fűszerekkel egy keverőtálban összedolgozzuk. 20-22 db kis golyót formázunk belőlük.
Az olívaolajt felhevítjük, majd 3-4 perc alatt megpirítjuk benne a húsgombócokat. A visszamaradt zsiradékba beleöntjük a pálinkát, majd amikor már sistereg hozzáadjuk a zöldség alaplevet és a kakukkfű ágat. Nagyobbra vesszük alatta a lángot és felforraljuk. Ha felforrt, akkor csökkentjük alatta a lángot és két evőkanállal a liszthez kanalazunk belőle. Habverővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a szószhoz. 5 perc alatt sűrűre főzzük.
A húsgolyókat a mártáshoz adjuk és további 5-10 percig együtt főzzük.
Kivesszük belőle a kakukkfű ágat és burgonyapürével tálaljuk.

 

Ugye milyen egyszerű? És milyen nagyszerű!

Nosza … irány a konyha … gyerünk elkészíteni!

 

Lantai József